MiBu Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Po dwóch udanych modyfikacjach kolumn Tannoy i Pioneer, które opisałem na forum, postanowiłem zbudować dla siebie kolumny od podstaw. Kolumny w.w. już mają nowych (i zadowolonych) właścicieli. Mam zaprzyjaźniony warsztat stolarski, gdzie będę mógł wykonać obudowy "po kosztach". Założenia są następujące: - kolumny podłogowe 2,5 lub 3-drożne w obudowie zamkniętej lub z BR z przodu; - pomieszczenie odsłuchowe 32m/2 (8x4); kolumny ustawione w 1/3 długości pokoju; - budżet na głośniki i elementy zwrotnicy - do ok. 2000zł na dwie kolumny; - dobrze było by, aby kolumny miały zdolność do dobrego grania również z niewysokimi poziomami głośności; - obudowy nie mogą być zbyt wysokie (do 110cm), ani szerokie (do 30cm) ze względu na "niski współczynnik akceptacji żony"; - słucham raczej spokojnych klimatów, elektroniki, muzyki akustycznej, jazzu ale też i rocka; - obecnie dysponuję elektroniką własnego wykonania: wzmacniacz na mosfetach 2x180W/4ohm; DAC 10xTDA1543 z wyjściem na lampach; oraz dobry CD Sony jako transport; Tak więc szukam sprawdzonego projektu takich kolumn. Wiem że jest cała masa publikacji, ale wolałbym się opierać na sprawdzonym rozwiązaniu. Bedę zobowiązany za wszelkie sugestie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariuszZ Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 28 minut temu, MiBu napisał: Bedę zobowiązany za wszelkie sugestie Nie wiem czy zmieściłbyś się w budżecie ale na pewno warto dołożyć parę złotych. Oryginalne Proac kosztowały grubo ponad 10k i warte były tej ceny. Nie miałem okazji słuchać ale można poczytać o tych klasykach w necie. Tu masz link do częściowego projektu link. Płytkę zwrotnicy trzeba by było znaleźć lub zaprojektować, lub polutować elementy "na pająka" na kawałku HDF. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 18 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Bardzo ciekawy projekt. Głośniki dostępne. Poważnie wezmę pod uwagę. Wielkie dzięki ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel_luk1 Napisano 18 marca 2019 Udostępnij Napisano 18 marca 2019 Do wyboru, do koloru: 2,5 drogi na SB17CAC, NRX lub MFC + tweetery z serii SB26 https://ssl.diyaudio.pl/showthread.php/29759-SB17CAC35-8-SB26CDC-C000-4-lub-CRC-NAC-NRX-MFC-STC-ADC-2-5-drożny-projekt-by-Branża lub MTM na ceramikach SB15CAC + TW29RB https://ssl.diyaudio.pl/showthread.php/29832-MTM-2xSB15CAC30-8-amp-TW29RB-projekt-by-borys Powinieneś się zmieścić w budżecie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 19 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 marca 2019 Dzięki pawel_luk1. Zapoznam się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dannon Napisano 26 marca 2019 Udostępnij Napisano 26 marca 2019 Może STX FX300? https://stx.pl/fx-300-diy.html Dość często wybierany projekt, na pewno znajdziesz trochę opinii. Zmieścisz się w budżecie łącznie ze skrzynkami. Ja osobiście zbudowałem nieco mniejsze kolumny na STXach (łącznie wydałem około 500 zł bez wykończenia) i jestem zachwycony rezultatem jaki udało mi się osiągnąć. Powodzenia! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 26 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 marca 2019 Czytałem opinie, że głośniki stosowane w STX FX300 potrzebują mocy aby dobrze grać. W założeniach pisałem: - dobrze było by, aby kolumny miały zdolność do dobrego grania również z niewysokimi poziomami głośności. Zastanawiam się, jak moje wymagania mają się w praktyce do tej opinii. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiBu Napisano 2 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2019 Po przejrzeniu kilku projektów, na razie wybrałbym 3-Way Classic: http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm Co prawda nie są podłogowe, ale nie jest do dla mnie krytyczne. Czy ktoś z kolegów miał doświadczenia z tym projektem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts