Edgar Ursion Napisano 17 maja 2019 Napisano 17 maja 2019 Witam wszystkich forumowiczów i branżę. Jestem tu nowy (to znaczy jako zarejestrowany, bo wpisy śledziłem już wcześniej ;)) więc proszę o wyrozumiałość za "odgrzewane kotlety" ale wiem, że mogę tu liczyć na fachową poradę popartą argumentami. Wiem , że te tematy były tu wałkowane wielokrotnie ale założyłem swój wątek żeby mieć to co mnie interesuje w jednym miejscu. A więc do dzieła; pytanie pierwsze z tematu brzmi: czy jest zauważalnie znaczna różnica w jakości brzmienia amplitunerów Yamaha RX-A870 i RX-V685, zwłaszcza jeśli chodzi o stereo np (tak wiem, są to ampli kina domowego ;)). Chodzi konkretnie o RX-A870 a nie ten nowszy 880, ponieważ jest aktualnie do wyhaczenia używany, jeszcze 6 mcy na gwarancji za 2600 pln a więc porównywalnie cenowo do nowego RX-v685. Zatem czy warto kopię kruszyć czy po prostu brać nowy 685. Kwestia druga: obecnie posiadam Yamaha RX-V481 (w momencie zakupu budżet z różnych względów pozwalał mi na tyle). Do tego "stary wysłużony" zestaw 5.1 KODA AV707 V2 z subem SW 1000 v2 też kody (tak wiem że kicha) ale chciałbym przejść powiedzmy pięterko wyżej. Przyzwyczajony jestem do brzmienia Yamahy (poprzedni i obecny ampli) plus MUSICCAST, który mi odpowiada stąd wybór padł na tą firmę (żeby nie było ONKYO też jest ok(może nawet ma lepsze brzmienie niżej, przynajmniej takie wrażenie odniosłem u kumpla), szacun dla właścicieli takowych ;), inne marki oczywiście też). Na tą chwilę finanse pozwalają na RX-V685 (lub ten używany A870)., ponieważ... Kwestia trzecia: do takowego amplitunera zestaw 5.1 lub z dodatkowymi ATmosami (nie powiem korci mnie żeby je mieć, niestety w grę wchodzą w tej chwili tylko te nakładkowe na podłogówki, jeśli to zdecydowanie gra nie warta świeczki to proszę o konstruktywne uwagi krytyczne żeby mi to wybić z głowy). Preferencje co do podłogówek frontów by miały raczej podwójne wejścia (możilwy bi amp w przyszłości do lepszego napędzenia frontów, stereo) i raczej bas reflex przedni (możliwość odsunięcia od ściany ograniczona ale to nie wymóg krytyczny ;)). Do czego to? Pomieszczenie odsłuchu ok 20 m2, salon otwarty. Do kina, TV i do muzyki (muzyka raczej gitarowa, w tym ciężka - rock,metal, jazz blues, muzyka filmowa). Powiedzmy 50/50 dlatego zależy mi aby to w miarę zagrało również w stereo. Jeśli to możliwe to proszę o propozycje bardziej budżetowe do ok 5000 za set i bardziej mniej budżetowe do ok 7500 za set. Wiem,że chodzą tu różne firmy od MELODIKI po KEF, MAGNAT HECO ELAC KLIPSCH DALI POLLK AUDIO INDIANA MINITOR PYLON. DLATEGO proszę o coś co się sprawdzi w moich preferencjach powyższych. Ostatnia kwestia: proszę o wypowiedź forumowe grono; co myślicie o czymś takim: KLIPSCH RF-52 II, RC-42 II, RS-42 II , używane ok 3 letnie (ceny odpowiednio 2000, 600, 1300 -2 sztuki). Pytam ogólnie co myślicie o takim secie (w sumie starsza wersja KLIPSCHA) jak i w odniesieniu do moich potrzeb. Wiem, że jestem kolejnym gościem, który próbuje jakoś połączyć dwa światy KD i stereo za jednym zamachem ale na tą chwilę taka jest potrzeba. Z góry dzięki za pomoc i nie ukrywam,że zależy mi na czasie bo zakupy planuję zrobić na cito. PS. z góry przepraszam ale nie pamiętam który z branżowców się wypowiadał na ten temat; chodziło o to że za ok. 1400 można dokupić do np RX-V685 do pre out na stereo (fronty) i da to radę. Nie padła konkretna propozycja, ale jestem i na to otwarty. Choć to melodia niedalekiej przyszłości. pozdrawam i liczę na odzew (szybki?) Odpisz, cytując
Markcox Napisano 17 maja 2019 Napisano 17 maja 2019 odnośnie tych odbijanych atmosów, w postaci nakładki na fronty. Odwróć sobie frontowe kolumny tyłem do słuchacza i powiedz czy będziesz zadowolony z efektu brzmienia podobno niektórzy słyszą nawet zbudowaną dodatkową przestrzeń dźwięku, ale z klasycznym atmosem umieszczonym jak należy, w suficie, to ma niewiele wspólnego. Moim zdaniem szkoda miedziaków Odpisz, cytując
S4Home Napisano 21 maja 2019 Napisano 21 maja 2019 Zgadzam się z marccox. Oczywiście kalibracja w jakiś sposób sobie z tym radzi. Ale jeśli chcesz takie nakładki to tylko tanie proste modele. Te droższe nic więcej ci nie dadzą. Co do klipscha to model 52 omijaj szerokim łukiem na prawdę. A co do amplitunera to znacznie lepiej wziąć 685 i dodatkowy wzmacniacz nic serie 8. Zagra to znacznie lepiej. Jeśli będziesz potrzebował to zapraszam na odsłuch i po wyceny. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Recommended Posts