Skocz do zawartości

5.1, 2.1, 2.0, 4.1 ?

Recommended Posts

Napisano
Witam. Mam zamiast kupić DVD Pioneer DV610, amplituner VSX-417. Nie mam pojęcia natomiast jaki system audio do tego zestawu wybrać - stereo? Stereo + subwoofer? Kino domowe 5+1? A może 4+1? A może jeszcze coś innego. Proszę o pomoc.

Najpierw moje preferencje audio: kładę nacisk na dobrej jakości odsłuch muzyki - płyty CD, MP3, radio. Telewizja i filmy DVD to już drugorzędna rozrywka - więc system 5.1 nie jest chyba konieczny - nie muszę słyszeć za plecami wirnika helikoptera w kolejnej wersji Rambo icon_wink.gif

Sprawa druga - to estetyka. Miałem już kino domowe (co prawda, niskobudżetowy Samsung), ale 6 głośników naprawdę zagraca mi pokój i wolałbym tego uniknąć. Ale jak wygląda sprawa jakości dźwięku STEREO vs. system 5.1? Dużo stracę, czy niewiele?
Widziałem w sklepach również zestawy 2+1 - głosniki stereo z aktywnym subwooferem. Co sądzicie o tym rozwiązaniu?

Podsumowując, biorąc pod uwagę aspekty estetyczne - stawiam na stereo, klasyczne dwie kolumny podłogowe. Ale nadal nie wiem ile tracę? Czy różnica pomiędzy stero a 5+1 jest aż tak ogromna?

I na koniec budżet: nie chciałbym przekroczyć 600 zł.
Napisano
Jak stereo to daj sobie spokój z amplitunerem.Na Allegro znajdziesz bogatą ofertę wzmacniaczy stereo za niezbyt wielkie pieniądze.Polecałbym np Onkyo choć i Pioneer też źle nie zagra. Za ta kasę wyrwiesz też coś nowego.Polecałbym Rotela.
Napisano
Cytat

Jak stereo to daj sobie spokój z amplitunerem.Na Allegro znajdziesz bogatą ofertę wzmacniaczy stereo za niezbyt wielkie pieniądze.Polecałbym np Onkyo choć i Pioneer też źle nie zagra. Za ta kasę wyrwiesz też coś nowego.Polecałbym Rotela.

Wzmacniacze stereo na allegro są w podobnej cenie. Dodatkowo musiałbym dokupić tuner. W amplitunerze mam już wszystko w jednym. Dzięki za odpowiedź, jednak bardziej mi zależy na rozwianiu wątpliwości dotyczących techniki odtwarzania: stereo, stereo+subwoofer, czy też 5+1?
Napisano
Kino domowe z dobrych (tzn. z dobrym basem) kolumn stereo naprawdę dobrze brzmi i brak mu właściwie tylko efektów kanałów tylnych oferując w zamian lepszą jakość dźwięku w stereo.
Jeśli chodzi o sprzęt, to do DVD możesz dokupić amplituner stereo lub ewentualnie Pro-Logic, ale z wejściem sześciokanałowym, co pozwoli Ci słuchać również dźwięku wielokanałowego, gdybyś jednak za nim zatęsknił i chciał również podłączyć kanały tylne. Takie amplitunery nie były kiedyś tanie, więc są to wyższe modele w gamie o wyrażnie lepszej jakości dźwięku, pewnie nawet od dzisiejszych modeli, choćby z uwagi na brak zakłóceń od układów cyfrowych wszechobecnych dzisiaj w amplitunerach.
W takim podłączeniu DVD musi mieć wszystkie dekodery, mieć wyjście sześciokanałowe i duże możliwości zmiany konfiguracji głośników.