Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich miłośników muzyki :)

Ostatnio sprzątając strych u rodziców znalazłem gramofon unitra fonica, bez głośników, z drobną kolekcją vinyli, chciałbym ożywić dany sprzęt, bo już samo włączenie spowodowało uśmiech mojego taty, jednak nie mam pojęcia zbytnio co jest konieczne dokupić, dlatego piszę do Was :). Gramofon działa, ale biorąc pod uwagę informacje z forum brakuje mu dobrych kolumn i najprawdopodobniej wzmacniacza. Z góry dziękuję za pomoc 

Napisano
12 godzin temu, TwoHornss napisał:

Gramofon działa

Na początek napisz w czym się objawia jego działanie? Rozumiem , że podłączyłeś do prądu , nałożyłeś płytę , opuściłeś ramię , spojrzałeś na stroboskop / takie światełko po lewej stronie przy talerzu/ i gramofon trzyma obroty. Czy podłączałeś go do jakiegoś zestawu, by sprawdzić czy wychodzi sygnał , czyli mówiąc kolokwialnie czy " gra" ?

Z tego co piszesz potrzebujesz całego zestawu stereo, a więc wzmacniacza z pre phono i kolumn , aby można było cokolwiek podpowiedzieć potrzebne będą:

- wielkość pomieszczenia 

- wielkość budżetu 

Napisano

Dziękuję za tak szybką odpowiedź ☺️. Zrobiłem tak jak napisałeś podłączyłem do prądu, nałożyłem płytę, stroboskop pokazuje że obroty są utrzymywane. Podłączyłem wszystko na szybko do głośników komputerowych, bo tylko takie posiadam 😅 i zaczęła się muzyka. Budżet okreslilbym na ok 600-800 zl. Wielkość pokoju to 18m^2, prostokąt. 

Napisano

Gramofonowi pewnie przydałby się choćby podstawowy serwis - wymień mu pasek napędzający talerz, usuń stare smary i nałóż nowe (na oś talerza daj coś dosyć gęstego... tylko bez przesady :) ). Psiknij potencjometry jakąś chemią typu "kontakt spray" i na start będzie to gramofon w sam raz ;)

Napisano
4 godziny temu, TwoHornss napisał:

Budżet okreslilbym na ok 600-800 zl.

No to teraz podniosłeś poprzeczkę :) Ale nie jesteśmy tu od prostych spraw i lubimy wyzwania :) 

Rozumiem , że jest to kwota na kolumny + wzmacniacz , ze swojej strony to mogę Ci tylko doradzić byś przejechał się do Łodzi do komisu HI FI Market / adres w necie/ , na 100% znajdziesz ,a raczej właściciel P.Piotr coś Ci dobierze w Twoim budżecie , będziesz mógł posłuchać na miejscu i będziesz miał gwarancję. I jeszcze jedna rada , możesz ze sobą zabrać gramofon , komis prowadzi serwis gramofonów ,więc od razu będziesz miał przegląd. Bezpieczniejszej drogi zakupu w Twoim budżecie nie widzę.