Mateusz Kowalski Napisano 15 września 2019 Udostępnij Napisano 15 września 2019 (edytowany) Witam, czy istnieje w ogóle amplituner kina domowego, który by pozwolił odtwarzać dźwięk stereo w glośnikach surround? Mam na myśli opcję wyboru głośniki frontowe/ głośniki tylne. Chodzi mi o to, że czasem mam ochotę posłuchać ciszej radia, czy muzyki więc fajnie by było zrobić to na glośnikach tylnych- w moim przypadku będą to Elac Debut B6.2 Jeśli taki amplituner nie istnieje, to jaką alternatywę można zastosować w tej kwestii? Edytowano 15 września 2019 przez Mateusz Kowalski Korekta błędów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 września 2019 Udostępnij Napisano 16 września 2019 Witaj, Albo stereo na wszystkich 5.0/5.1 albo na dwóch przednich 2.0 Ale nigdy tylko na Dwóch tylnich. Alternatywa to dobry amplituner który zapewni cichy ale dynamiczny odbiór. Yamaha z funkcją YPAO Volume Albo Denon / Marantz z Audyssey Dynamic EQ. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Kowalski Napisano 16 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 września 2019 (edytowany) No tak, tylko na frontowych u mnie debut f6 i one cicho nie zagrają. W sensie potrzebują trochę więcej mocy żeby zagrać. Ale mimo wszystko dziękuję za sugestię. Edytowano 16 września 2019 przez Mateusz Kowalski Błędy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 września 2019 Udostępnij Napisano 17 września 2019 A jaki masz ampli? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Kowalski Napisano 17 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 września 2019 (edytowany) Obecnie jakiś niski model Onkyo I to w stereo. Sprzęt dopiero kompletuje. Czekałem na jakaś fajna promocje na denona 3500h Ale jak na razie bez szału (mieszkam w Niemczech) ostatnio był tu na promocji za jedyne 300 ojro pioneer vsx-lx303 I się zastanawiam, czy warto do denona dołożyć drugie tyle. Zwłaszcza, że pioneer ma dobre oceny jeśli chodzi o cene/jakość i dodatkowo ma wbudowanego chromecasta co nie ukrywam, że jest bardzo fajna funkcją. Edytowano 17 września 2019 przez Mateusz Kowalski Korekta błędów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 18 września 2019 Udostępnij Napisano 18 września 2019 Pioneer LX z serii 3 to kopia Onkyo serii 6. Tak chromecast jest dobrą opcją. Ale po cicho w stereo lepie zagra Ci Denon z Audysseyem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubarak Napisano 18 września 2019 Udostępnij Napisano 18 września 2019 (edytowany) W Denonie możesz puścić sygnał na stereo 5.x, a następnie wyciszyć pojedyncze kanały (przednie i center) i zostawić sobie tylko tylne. Więc jest to do zrobienia. EDIT: Chyba się pośpieszyłem, należy zweryfikować jeszcze czy w stereo 5.x sygnał idzie ten sam do wszystkich głośników czy jest jakoś miksowany, jeśli mix to niestety to rozwiązanie nie do końca jest wskazane bo tracisz sygnał z głośników wyciszanych. Edytowano 18 września 2019 przez Anubarak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 września 2019 Udostępnij Napisano 19 września 2019 To bardzo słaba metoda. Czemu? Po później za każdym razem, jak chcesz obejrzeć film, trzeba wracać do ustawień pierwotnych. Nie wyobrażam sobie aby ktoś to realnie robił. Dodatkowo all ch stereo znacznie zmniejsza dynamikę każdego kanału, nawet jeśli fronty da się na -10. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anubarak Napisano 19 września 2019 Udostępnij Napisano 19 września 2019 No nie do końca, bo taka modyfikacje robi się per źródło (przynajmniej tak jest w Denonie). Więc z głównym podziałem film/muzyka nie ma problemu. Trzeba po prostu znaleźć "niużywany" intput i tam zrobić sobie taka modyfikacje, po to by bez problemu przelaczyc sie pozniej na film czy inny kanal do muzyki np. stereo. Z radiem jedynie moze byc problem, bo tu input chyba bedzie tylko jeden, wiec faktycznie trzebaby zmieniac usatwienia jesli chcialoby sie z powrotem miec dziwek na frontach. Do radia i cichego sluchania kosztem dynamiki w zupelnosci to rozwiaznie wystarczy, a takie zalozenie podał autor watku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 września 2019 Udostępnij Napisano 20 września 2019 To rozwiązuje sprawę manualnego przełączania. Ale nie rozwiązuje spadku dynamiki przy trybie all ch stereo. Moim zdaniem biorąc pod uwagę już samego Denona to Audyssey Dynamic EQ powinien załatwić sprawę. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz Kowalski Napisano 21 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 września 2019 Dnia 19.09.2019 o 11:09, Anubarak napisał: No nie do końca, bo taka modyfikacje robi się per źródło (przynajmniej tak jest w Denonie). Więc z głównym podziałem film/muzyka nie ma problemu. Trzeba po prostu znaleźć "niużywany" intput i tam zrobić sobie taka modyfikacje, po to by bez problemu przelaczyc sie pozniej na film czy inny kanal do muzyki np. stereo. Z radiem jedynie moze byc problem, bo tu input chyba bedzie tylko jeden, wiec faktycznie trzebaby zmieniac usatwienia jesli chcialoby sie z powrotem miec dziwek na frontach. Do radia i cichego sluchania kosztem dynamiki w zupelnosci to rozwiaznie wystarczy, a takie zalozenie podał autor watku. Hmm nigdy nie miałem denona, A brzmi to całkiem interesująco Ale też I dość skomplikowane. Można prosić o jakieś instrukcje gdzie jest to opisane krok po kroku? Dla amatora. Dziękuję za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 września 2019 Udostępnij Napisano 23 września 2019 A jaki masz amplituner? Po prostu kolega mówił że masz inne ustawienia na innych źródłach. Sprawa w ostateczności. Ja bym zaczął od innych ustawień. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts