Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Wyścig ciekawy i zaskakujący aż do samego końca. To teraz już więcej kierowców ma po 2 wygrane w Meksyku - dołączył do nich Hamilton.

Jak Ferrari udało się stracić zwycięstwo w tym wyścigu??? Chyba ktoś u "czerwonych"  musi solidnie popracować nad zmianami kół...

Ciekawe jak sędziowie ocenią kontakt Kwiata z Hulkenbergiem na ostatnim okrążeniu...

Oraz w jaki sposób Williams uszkodził oponę u Roberta, że musiał zjechać na dodatkową wymianę kół i na konic wyścigu stracił pozycję na rzecz Russela? No dobra - żartowałem... może 😞 ale chyba nie

Pozdrawiam

Napisano (edytowany)

I co z tego ... pewnie Russell zadecydował że Robertowi trzeba zmienić opony 8 kółek przed końcem, bo na trasie się nie da Kubicy wyprzedzić, a lista końcowa musi pokazać kto tu jest liderem. 

Edytowano przez Bogusław Kożyczkowski
Napisano

I bądź tu mądry - kto robi gorszą robotę: stratedzy u Ferrari czy u Williamsa?
Ale Ferrari przynajmniej jeździ...
A u Williamsa przynajmniej mechanicy dają radę.

Pozdrawiam
PS. No ... - tego już nie da się skomentować. To ten ... !#! "zespół" wezwał Roberta na zmianę opon bo wykryli, że coś jest nie tak. Zaś Robert nic nie czuł, by z oponą coś się stało. Każdy może sobie dopowiedzieć, co się dzieje w Williamsie i jak "sprawiedliwie" i "mądrze" zarządzają tą "stajnią".
To już nie jest żenada - to po prostu cholerny, do chrzanu zarządzany "zespół" 👿 w którym dobry kierowca nie może być lepszy od młokosa z poparciem  !  W normalnej stajni są konie - a tutaj  są po prostu funkcyjne osły.

Napisano

W wypowiedzi po wyścigu - Robert powiedział Mikołajowi Sokołowi, że powietrze wolno schodziło (czyżby nie powiedział szczerze, jak było?). Jakoś w redakcji Eleven Sport nie uwierzono Robertowi... Ja też w to nie wierzę 😞
A na początku wyścigu silnik nie miał pełnej mocy.
W dodatku pierwszy pitstop był bardzo wolny i trwał 2-3 sekundy za wolno. Stąd na 24 okrążeniu Robert po wyjeździe znalazł się za Georgem, a potem była okazja do walki dwóch ciężarówek.

Pozdrawiam

Napisano

Choćby to, że Robert jest nie tylko świetnym kierowcą (szkoda, że obecnie tylko "ciężarówki") ale i dobrym dyplomatą i potrafi trzymać nerwy na wodzy.
Ale to już wiemy od dawna - a jego umiejętności pokerzysty przydają się również w wywiadach.

Ale faktycznie, można się wkurzyć na to, jak jest traktowany (kiedyś przez zespół niemiecki, który nie chciał powalczyć o mistrzostwo i poprzestał na 1 zwycięstwie, a teraz przez klan W., któremu "nie chce się chcieć" i który nie chce umożliwić kierowcy wykorzystania 100% możliwości pojazdu "formuło1-podobnego").

Pozdrawiam

Napisano

Zapomnieliście już jak nie tak dawno temu kazali mu od razu zjechać by zmienić opony i po chwili znów ;) Inaczej Dżordż by go nie wyprzedził , wczoraj była podobna zagrywka.

Widać ,że Robert jest lepszym kierowcom , nawet kiedy mu robią pod górę - szkoda ,że inne teamy tego nie chcą dostrzec

Napisano (edytowany)

Robert jest pełne pro. Zrozumienie działania maszyny i jej interakcja z człowiekiem, oponami, granice przyczepności itd... jest naprawdę perełka wśród nowej generacji komputerowo/smartfonowej. Ostatnio oglądałem konferencje Acronisa gdzie wyczytywał dziesiąte sekundy z wykresów telemetrii. Poziom wniosków i rozkmina okrążeń itd. Imponuje, spojrzał na wykres i po chwili podał jaki to tor! 
Teraz nawet nie maskuje rozczarowania, żartuje sobie że jak się wyśpi dobrze to jedzie szybko jak źle to jedzie 1,5 s wolniej od Jurka 🤣 a wszystko to pokazuje jak działa zespół. 

Jeszcze uważam ze w ostatnim wyścigu ktoś z mechaników się postawił i postanowił przygotować właściwy samochód pomimo jakiś zespołowych spraw. Mechanicy zwyczajnie lubią Roberta bo jest dla nich partnerem czego nie do końca można powiedzieć o Jerzym. Wydaje mi się że ktoś poszedł po rozum do głowy i stwierdził ze zabieranie narzędzia w warunkach tak małej przyczepności aerodynamicznej gdzie pozostaje tylko ta mechaniczna nie jest bezpieczne i trzeba coś z tym zrobić 😏

Ale reasumując kierownictwo zespołu to szmaciarze mający tylko cele biznesowe, nie sportowe - takie moje skromne zdanie

Edytowano przez Inferno
Napisano
49 minut temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

No tak!   zbliża się kolejny wyścig, to może typujemy który z kierowców stajni Williams będzie pierwszy przekraczał linie mety?

Dżordż , chyba ,że się rozbije to wtedy Kubica będzie musiał zjechać by "oszczędzać" części :D 

Napisano

We wtorkowy wieczór świat obiegła informacja, jakoby Robert Kubica miał rozmawiać z Alfą Romeo o współpracy w sezonie 2020  -- źródło WP.

Ciekawe czy wiedzą że Alfa z tego co wiem, jedzie na paliwie Shell, gdzie ty miejsce dla Orlen`u? bo ja widzę konflikt, czyli kolejna plota.

Napisano
1 godzinę temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

We wtorkowy wieczór świat obiegła informacja, jakoby Robert Kubica miał rozmawiać z Alfą Romeo o współpracy w sezonie 2020  -- źródło WP.

Ciekawe czy wiedzą że Alfa z tego co wiem, jedzie na paliwie Shell, gdzie ty miejsce dla Orlen`u? bo ja widzę konflikt, czyli kolejna plota.

Już na interii o tym pisali ,że właśnie lipa bo Shell.

Ale jak spojrzysz w stare wpisy to zauważysz mój post o tym iż Kubica najlepiej by wyglądał w Alfie , np. z Kimim w parze. Jako rezerwowy w Alfie miałby także możliwość startów w touringach alfą , albo gt ferrari 

Napisano

Jakby uśmiercili (pewnie na parę lat) alfe czy maseratti to byłaby mega żenada. Vw także dopłaca do bugatti , ale jest coś takiego jak prestiż. O ile z AR rozumiem to jednak Maseratti nie bardzo.

Inna sprawa AR giulia to samochód wyższej klasy (coś jak bmw 5 , merc e-klas) chociaż poza top wersją wyglądają te wozy jak gów**. Niestety włosi słabo z myśleniem mają , wystarczyłoby zrobić coś jak pakiety M w BMW czy S w AUDI , i już by Alfy schodziły. Zresztą niby mieli QV , tylko mało kto to brał (cena?).

Jeśli Alfa mało dochodowa to co powiedzieć o Lancii , w dawnych czasach fiat , alfa , lancia miały zupełnie inne pozycjonowanie , fiat dla ludzi , alfa sportowe zacięcie (stąd wielowahacze do lepszego prowadzenia) , lancia luksus - jakieś 15 lat temu się w tym pogubili.

Jak FCA się połączy z PSA to powstanie mega kupa. Teraz już ciężko niektóre samochody poznać , zboku , tyłu wyglądają podobnie ...

Wracając do F1 , nie wiem czy nadal będzie Alfa , ale może jakby powrócili do nazwy Sauber to Roberta na drugiego kierowcę a Giovanipaziowatego się pozbyć :D  W dawnych czasach Sauber był średniakiem , natomiast praca rozwojowa Roberta wzniosła ich na podia , mam nadzieję iż o tym pamiętają

Napisano
8 godzin temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

...chyba reporterzy częściej cytują Kubice niż szefową W.

Bogdan,
Ale chyba nie miałeś na myśli angielskich reporterów - oni są ślepo wpatrzeni w genialnego Georga i trochę mniej ślepo w trochę mniej genialną "WCale szefową".

Ciekawostka na torze Austin - "Przed zbliżającym się GP USA w Austin odbyła się konferencja, na której pokazano nowe modele bolidów. Samochody były tworzone na podstawie szczegółowych badań i analiz na torze, jak i poza nim. FIA oraz Formuła 1 potwierdziły w jakim kierunku będzie zmierzać rywalizacja w F1, publikując nowe przepisy, które będą obowiązywały od 2021 roku." Ile to już razy obiecywano, że planowane zmiany mają uatrakcyjnić wyścigi i ułatwić wyprzedzanie 😞

Williams również pokazał swój projekt - ciekawe czy wiedzą, że wygląd to za mało: bo bolid musi jeszcze mieć dobre osiągi i dobrze się prowadzić, a zespół powinien być dobrze zarządzany i mieć fachowy personel.

https://sport.onet.pl/formula-1/nowy-wyglad-bolidow-formuly-1-od-2021-roku-zdjecia/bmkb1c1

Pozdrawiam
PS. Jeszcze jakieś 45 godzi do kwalifikacji (22) i 69 godzin (niedziela 20.10) do wyścigu 🙂

Napisano
2 godziny temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Mój typ do opuszczenia F! znów był aktywny i skasował nowe skrzydło i nie tylko.

O kim mowa ? Grosjean ciągle kasuje bolid , generując koszty + jeździ słabo ;) 

Napisano
55 minut temu, Kubakk napisał:

O kim mowa ? Grosjean ciągle kasuje bolid , generując koszty + jeździ słabo ;) 

Dokładnie.

Moim zdaniem, jeśli Robero będzie  w rezerwie, to może być przetasowanie w środku sezonu 2020, bo nie liczę, że  Francuz przestanie psuć auto.

Napisano
2 minuty temu, Bogusław Kożyczkowski napisał:

Dokładnie.

Moim zdaniem, jeśli Robero będzie  w rezerwie, to może być przetasowanie w środku sezonu 2020, bo nie liczę, że  Francuz przestanie psuć auto.

Czyli obstawiasz manewr a'la Jacques Villeneuve ? :D 

Ja tam nadal bym chciał by go wzięli do ex Alfy na drugiego kierownika

Napisano

Dla mnie to obojętnie do którego zespołu wezmą Roberta to będzie lepiej, bo zabraknie tam WC - wybaczcie zmienioną kolejność, ale ten skrót idealnie pasuje do pani CW :-) i po prostu sam ciśnie się na usta/na palce na klawiaturze.  A co mi tam-mam ją w tym samym miejscu gdzie ona ma Roberta i interes (w sensie "dobro") zespołu!

Zaś do do Gruzowika-piękne teksty Mikołaja Sokoła w trakcie P2 (być może nie cytuję dokładnie w 100%, ale sens wypowiedzi oddałem):

- "o, Grosjean bez przedniego skrzydła. Dość częsty widok trzeba przyznać." 

- "Magnussen miał jechać z zupełnie nowym skrzydłem, Grosjean z dotychczasowym rozwiązaniem i zespół miał zbierać i porównywać dane. Zbierać będzie można-z jednego samochodu, ale porównywać już się nie da". (Akurat było odwrotnie- nowe skrzydło było u Gruzowika... z tym, że tylko przez chwilę/do czasu/do bariery widzianej z bliska).

-"na ten weekend zjawił się na torze Toni Stewart, trzykrotny mistrz NASCAR i Magnussen oraz Grosjean mieli tutaj możliwość trochę pojeździć jego samochodem w ramach przygotowań do weekendu. Na szczęście go nie rozbili-więc to tyle plusów z całej tej sytuacji."

Oraz sam RG "Ze mną w porządku, ale z samochodem już nie".

Zaś z innych spostrzeżeń (tym razem moich): tor w Texasie tak się ma do innych torów F1 (chodzi o NIE-równość nawierzchni) jak team i pojazd Williamsa do pozostałych zespołów F1. Ale przynajmniej dzięki temu jakie wspaniałe widoki (zdjęcia i ujęcia filmowe) mamy na tym torze (podskakujące bolidy i snopy iskier). Współczuję kierowcom, bo nieźle ich wytrzęsie...

Pozdrawiam

PS. Pięknie by było by wreszcie ktoś pomyślał i "zgarnął" Roberta do wyścigów w 2020 roku, a nie tylko do testów.