kulavi #1 Napisano 22 listopada 2019 (edytowany) Witam forumowicze Zacząłem ostatnio wykonywać kroki w stronę użycia wszystkich pięciu głośników Quadral Quintas 500R, zamiast zestawu 2.1, przesiąść się na 5.1. Dlatego wziąłem się za projekt stand'ów pod surround'y (rys. 1-4). Chciałbym Wam go zaprezentować i prosić o sugestie, zanim pojadę je zamówić u stolarza. Satelitki mają wymiary 230x180x260 mm. Ważą 3,7 kg. Po pierwsze zdecydowałem się na użycie drewna - jak wiadomo szkło i metal bardziej przenoszą drgania, a chcę żeby głośniki stały stabilnie. Nie tylko pod względem wibracji tworzonych przez same satelitki, ale także przenoszonych podłogą z Rel'a Q100E. Po drugie zdecydowałem, że bezpośrednia podstawa pod głośniki będzie ustawiona pod kątem (rys.5), żeby była nakierowana na kanapę. Chce żeby się głośnik oparł na belce z przodu i żeby został z tyłu jeszcze centymetr luzu. Po trzecie chciałem, abym oprócz nakierowania diagonalnego mógł ustawić głośnik poziomo, w którym kierunku chcę, więc góra jest obrotowa (rys. 6). Jako łącznik między dwoma częściami biorę pod uwagę zwykły kołek. Chcę żeby stand był zbudowany z płyt o grubości 20 mm. Oczywiście do tego chcę dodać porządne nóżki - https://allegro.pl/oferta/pylon-nozka-plaska-exclusive-gwint-m6-meloman-7869163909 , nadadzą się? Proszę o sugestie Edytowano 22 listopada 2019 przez kulavi Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
MobyDick #2 Napisano 24 listopada 2019 Jeśli budujesz standy to powinieneś wiedzieć że gdy postawisz na nich swoje kolumn, głośniki wysokotonowe powinny być na wysokości uszu gdy siedzisz. Wtedy wyjdą niższe i prawdopodobnie nie będzie potrzeby ich pochylania. Jeśli pochylisz kolumny do przodu, trzeba będzie je koniecznie przylepić czymś do powierzchni na których stoją. Pochylanie kolumn do przodu jest o tyle problematyczne że masa głośników znajdujących się na przedniej ścianie zmniejsza ich stabilność. Wysokie standy będą mało stabilne. Do tego z tak małą powierzchnią podstawy, trzeba by je przykręcić do podłogi. Dlatego warto je obniżyć i zwiększyć wymiary podstawy. Te nóżki które wybrałeś z tego co widzę są sprzedawane bez gniazd w które się je wkręca. Kolce głośnikowe zwykle sprzedaje się z takimi gniazdami, a te nóżki mają chyba zastąpić już posiadane kolce lub sa przewidziane do kolumn wyposażonych już w takie gniazda. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach