Krzysztof29 Napisano 19 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2019 A ja to mam pytanie od mojej żony - ten dywan - to jaką długość włosa posiada i gdzie kupiony ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1883 Napisano 19 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2019 31 minut temu, Krzysztof29 napisał: A ja to mam pytanie od mojej żony - ten dywan - to jaką długość włosa posiada i gdzie kupiony ? Witek home ( Modlniczka · Handlowców 12 ). Długość : pewnie jakie max 3-4cm 😀 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 19 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2019 Mimo wszystko, dałbym sobie czas na wygrzanie sprzętu i uzyskanie docelowego brzmienia.Jak nowy,to na pewno trochę potrwa.Pożniej myśl o akustyce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof29 Napisano 19 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2019 Robert - moja żona dziękuję za informację odnośnie dywanu 😄 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 19 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 19 grudnia 2019 (edytowany) 7 godzin temu, Robert1883 napisał: Jezeli chodzi o dzwiek w moim salonie to mam wrażenie ze jest czasami " zdłamszony -zduszony". Probowales zatkac bas-reflex w kolumnach? Sprawdz w ustawieniach amplitunera na jaka wartosc masz ustawiona impedancje kolumn 4Ω czy 6Ω? Edytowano 19 grudnia 2019 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1883 Napisano 20 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 grudnia 2019 (edytowany) 16 godzin temu, lysyrafal napisał: Probowales zatkac bas-reflex w kolumnach? Sprawdz w ustawieniach amplitunera na jaka wartosc masz ustawiona impedancje kolumn 4Ω czy 16 godzin temu, lysyrafal napisał: A jak sprawdzic tą impedencję ? Edytowano 20 grudnia 2019 przez Robert1883 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2019 Zobacz w instrukcji. Często gęsto to trzeba wejść do innego menu. Kiedyś to było w opcjach pod ustawieniami kolumn. Czyli speaker setup. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czang Napisano 20 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2019 Witam wszystkich Nie wiem czy jest to dobre miejsce, ale chciałem się podzielić się wrażeniami odsłuchowymi z moich Dali 850+ Roksan kandy 1 mkIII + hama dit 2000+mi box s. Dźwięk jest czysty, słychać że głośniki dużo potrafią, lecz przy słuchaniu w niskich decybelach jakby brakuje trochę basu. Bas pojawia się przy większych glośnościach, które są nie co za duże do cichego słuchania zgodnie z moimi preferencjami. Myślę, że poza właściwościami samego sprzętu, w pomieszczeniu może być słaba akustyka, a inne ustawienie kolumn raczej ze względów estetyczne użytkowych nie wchodzi w rachubę. W rachubę wchodzi ewentualnie korekta ustawienia Subwoofera. Myślałem o dokupieniu od kolegi PUMPUREK dodatkowego SUBA i ustawieniu go w rogu pomieszczenia. Z jego oferty rozważam: 1. Dali trio AW10, 2. REL Storm, 3. REL STAMPEDE Kochani proszę doradźcie mi czy zaprezentowane rozwiązanie z dołożeniem suba ma sens i jeśli tak to który z tych wskazanych lepiej się sprawdzi. Poniżej zamieszczam rysunek poglądowy salonu (trochę może spaprałem proporcje kanapy do kolumn i telewizora ale mniej więcej tak to wyglada (rozstaw kolumn to około 130 cm a odległość do miejsca odsłuchowego na równoległym odcinku kanapy to Ok. 3,5 metra) z zaznaczoną propozycją ustawienia SUBA. Zapomniałem dodać jeśli chodzi o akustykę to kanapa jest duża miękka cała tapicerowana ( materiał ) bez twardych drewnianych elementów, na ścianie obok kanapy kamień kwarcowy, cała podłoga to płytki gresowe bez dywanów, pozostałe ściany wykonane z gazobetonu + tynk tradycyjny, nad kolumnami zabudowa z kartongipsu (1/5 sufitu). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1883 Napisano 21 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 grudnia 2019 Dnia 19.12.2019 o 16:32, lysyrafal napisał: Probowales zatkac bas-reflex w kolumnach? Sprawdz w ustawieniach amplitunera na jaka wartosc masz ustawiona impedancje kolumn 4Ω czy 6Ω? Czesc. Ustawione mam 8 Ω. ( To jest ustawienie domyslne.) Moge zmienic na 4Ω ( albo zostawic 8Ω ) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 22 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 22 grudnia 2019 14 godzin temu, Robert1883 napisał: Moge zmienic na 4Ω ( albo zostawic 8Ω ) Tak mozesz zmienic i daj znac czy cos sie poprawilo w brzmieniu Twojego zestawu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 23 grudnia 2019 Zmień. Czang a co do subwoofera to nie znam albo nie pamiętam tych modeli. Ale rel zawsze stawiał na stereo więc raczej w tą stronę bym szedł. Od pumpurka możesz też testować sprzęt. Więc weź do siebie i sprawdzaj Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert1883 Napisano 4 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 stycznia 2020 Dnia 22.12.2019 o 12:47, lysyrafal napisał: Tak mozesz zmienic i daj znac czy cos sie poprawilo w brzmieniu Twojego zestawu. Witam. Chwilkę sie nie odzywalem ale takie są moje ostatnie spostrzeżenia. Po pierwsze to zmienilem te ustawienia na na 4Ω. Wydaje mi się że dźwięk sie zdecydowanie poprawil. Oczywiscie kolumny sa intensywnie wygrzewane.Dlatego nie twierdze ze to te ustawienia na to wpłynęły. Kolejna sprawa : nie wiem czy ma jakis wplyw ,ale wczesniej nie wkręcalem w podstawy kolumn tych " kolców" z kompletu. Po zamontowaniu kolców wydaje mi sie ze bass i ogólnie scena tez na Plus. Reasumujac: wydaje mi sie że trzeba kolumny troche wygrzać, potestowac ustawianie. Mnie osobiscie wydaje sie ze z dnia na dzien dzwiek jest coraz lepszy. Pytanie moje nasuwa sie jedno: jak dlugo powinno sie wygrzewac kolumny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 4 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2020 Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi (jak dlugo) jedni mowia ze to wygrzewanie inni zas ze przyzwyczajenie. Co do samych kolcow nic Ci nie powiem bo ich nie stosuje, ale mysle iz koledzy z forum cos doradza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 10 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 10 stycznia 2020 (edytowany) Dnia 29.11.2019 o 11:40, Robert1883 napisał: A co sadzicie wogole o poloczeniu 803 z dali oberon 7 U Ciebie najwiekszym problem jest akustyka i dobrze o tym wiesz poniewaz sam o tym wspomniales w pierwszym poscie. Ja nigdy nie wspominam o akustyce poniewaz duzo osob nie chce nic w tym kierunku robic albo nie moga nic zrobic (zona). Jak sam widzisz przestawianie kolumn itp. tez nie przynosi pozadanego efektu. Odsluch tego zestawu robiles w salonie w salce odsluchowej a w domu jednak caly czas cos jest nie tak czy tak? Piszesz w innym temacie iz miales dylemat miedzy poszczegolnymi amplitunerami, ale pewnie nic by to nie zmienilo. Mimo, ze ten amplituner 803 jest dosc mocny to i tak nie radzi sobie dobrze z tymi kolumnami. Te kolumny sa dobre tylko potrzebuja dobrego wzmacniacza, zeby pokazac na co je stac. Proponuje abys wypozyczyl wzmacniacz od branzy do domu i posluchal czy to duzo zmienia w Twoich warunkach akustycznych. Edytowano 10 stycznia 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts