Salon Planeta Dźwięku Napisano Piątek o 16:09 Udostępnij Napisano Piątek o 16:09 4 godziny temu, 3xplorer napisał: Trochę odkopię temat. Potrzebuję dokupić do amplitunera Denon DRA-800H kolumny podstawkowe, które docelowo prawdopodobnie zawisną na ścianie za pomocą uchwytów kątowych, aby kolumny lekko przechylić ku dołowi. Niestety mało miejsca w pokoju i dlatego decyzja o podstawkowych, a nie podłogowych. Myślę podwiesić je na uchwytach (podstawkach) ściennych, aby były lekko skierowane pod kątem w dół. Pokój z aneksem kuchennym (salon) ok. 20m2. Odległość ściany na której będą kolumny do kanapy to ok. 3-3,2m Muzyka zdecydowanie różna. Raczej bez poważnej (albo naprawdę rzadko). Trochę rocka, czasami mocniejsze brzmienie, hip-hop, pop, elektroniczna (bez nadmiernego łubu-dubu). Źródło: radio fm, cd, spotify, mp3, filmy (b. rzadko), czyli typowo - domowo, rodzinnie. Chciałbym (z pozycji laika), żeby grały w miarę dynamicznie, raczej głośniej, niż ciszej (aby nie trzeba było kręcić gałką na maksa), bez dudniącego basu, w miarę przestrzennie. Również przy niskich nastawach głośności. Cenowo myślę, że maks 2-3k za parę, im taniej tym lepiej Przekopałem zasoby różnych forów i ogólnie ludzie polecali kilka modeli (lista poniżej - kolejność przypadkowa). Na które z poniższych zwrócić uwagę przy wyborze (zawęzić wybór)? A może zupełnie coś innego? Biorę pod uwagę nowe i używane w bardzo dobrym stanie po wcześniejszym obejrzeniu (Kraków). 1. Heco Aurora 300 Pasmo przenoszenia: 32 Hz - 42,5 kHz Skuteczność: 90 dB Impedancja: 4-8 Ω Wymiary (Wys. x Szer. x Gł.): 357 x 195 x 315 mm 2. Klipsch RP-600M Pasmo przenoszenia: 45-25 kHz +/- 3 dB Skuteczność: 96 dB @ 2.83 V / 1 m Impedancja: 8 Ω Wymiary (Wys. x Szer. x Gł.): 3. Klipsch RP-600M II (2022 r.) Pasmo przenoszenia (+/- 3 dB): 44 Hz - 25 kHz Skuteczność (2.83V/1m): 94.5 dB Impedancja nominalna: 8 Ω Wymiary (Wys. x Szer. x Gł.): 400 x 202 x 330 mm 4. Bowers & Wilkins 606 Pasmo przenoszenia: 52Hz - 28kHz ±3dB Skuteczność: 88dB spl (2.83Vrms, 1m) Impedancja: 8 Ω Wymiary (Wys. x Szer. x Gł.): 344 x 189 x 300 mm 5. FOCAL CHORA 806 Pasmo przenoszenia: 58 Hz - 28 kHz Czułość: 89dB Nominalna impedancja: 8 Ω (min. 4,6 Ω) Wymiary (Wys. x Szer. x Gł.): 270 x 210 x 431 mm 6. Advance Paris Kubik KC 400 Zakres częstotliwości: 45 Hz -22 KHz Skuteczność: 91 dB Impedancja wzmacniacza: 4-8 Ω Wymiary (Wys. x Szer. x Gł.): 425 x 325 x 195 mm W Chorach może brakować Ci basu. Klipsche spełniają kryteria, które opisałeś. Dorzuciłbym tu Monitor Audio Bronze 100 i Dali Oberon 3. Uważam, że Bronzy będą bardziej uniwersalne. Klipsche lubią się podobać, ale jeśli będziesz nadwrażliwy to z czasem góra może Cię zmęczyć. Poza tym są dynamiczne, ekspresyjne, super do muzyki radiowej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3xplorer Napisano Piątek o 20:10 Udostępnij Napisano Piątek o 20:10 6 godzin temu, Q21 napisał: A na jakich kolumnach słuchasz obecnie? Są to kolumny podłogowe SONY SS-MF415, które w 2000 r. były kupione do amplitunera Technicsa. Raz, że na takie nie mam miejsca, dwa - dostałem je na prezent i w tamtych latach i przy tamtej świadomości słuchania głównie radia, kaset i mp3 z komputera wystarczały. Później stały w większości używane naprawdę sporadycznie, wiec jakoś bardzo nie przeszkadzały. Myślę, ze czas najwyższy na zmianę, bo jak się domyślasz, delikatnie ujmując, szału nie ma 6 godzin temu, Q21 napisał: Na jakiej wysokości planujesz je powiesić? Nowe kolumny myślałem umieścić na wysokości ok. 1,8-2,0 m, więc zdecydowanie powyżej głowy przy słuchaniu z kanapy, czy nawet podczas codziennych czynności na stojąco. Byłyby zawieszone na jakichś dedykowanych uchwytach ściennych, aby odsunąć je odrobinę od ściany. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale jest on podyktowany tym, żeby nie zajmować miejsca w pokoju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts