Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich , potrzebuje dobrać zamiennik kondensatora CA 35V 2200uf  low impedance , widoczny na zdjęciu spuchnięty  , do wzmaka  CA azur 740a V2,

może ktoś już wymieniał , proszę o propozycje , myślałem nad  NICHICON MUSE FG Fine Gold ( High Grade )  ale  to nie jest  low impedance

IMG_0117.JPG

Napisano

Ja bym wymienił oba C26 i C32.

To kondensatory filtra po mostku zasilania preampu (f=100Hz).

Nie pracują w przetwornicy z dużymi częstotliwościami, więc low ESR są zbędne.

Jak chcesz dać lepsze, to dałbym na 105st.C (radiator blisko).

Np. NICHICON KA.

schemat.jpg

Napisano

Witam , tak myślałem wymienić oba  na NICHICON KA  lub FG  i ewentualnie od izolować od radiatora  ( orginały są na 85 C ) , NICHICON KA  rozmiarowo ma 12.5 mm  a  z serii FG 18mm obydwa 2200uf 35v

a zaś orginały mają fi 16mm  , NICHICON KA 3300uf dopiero ma rozmiar orginałów  tylko że nigdzie nie można go znalezć

dzięki za odpowiedz

Napisano

No faktycznie są  to zamawiam :)

Dziś Panowie po włączeniu wzmacniacza miałem dziwne zdarzenie , mianowicie po uruchomieniu jeden kanał praktycznie nie grał , po przełączeniu kolumn   na - A +B  .potem znów na  A

To zaczęły grać równo , czyżby przekaznik na wyjściu szwankował  ?

Dziś jeszcze oglądałem kondensatory na koncówce  nie są spuchnięte , narzuca się pytanie czy wymieniać czy zostawić ? Mogą być już suche?

Dopisze że robiłem dziś starcie  między NAD C 325 a CA 740a  na  Quantum 605    ,  NAD  -  poległ :)

Napisano

Jak już pisałem (na PW), wymieniłem niedawno kondensatory w końcówce mocy z 2008 r. Oryginalne także nie były spuchnięte. Mimo to, wg mnie dość łatwo można było zauważyć poprawę, a wymieniłem na dokładnie takie same jak były, ale zwiększyłem pojemność z 6x10000uf do 6x15000uf. Trudno powiedzieć więc, czy zmiana wynika z tego, że są nowe, czy z tego, że zwiększyłem pojemność. Obstawiam jednak to pierwsze.

A ze wzmacniaczy CA można całkiem sporo wycisnąć. Konstrukcje są wg mnie bardzo przyzwoite. Niestety widać tam także pewne oszczędności (jak to w sprzęcie produkowanym masowo), chociażby kondensatory, które można jednak dość małym kosztem poprawić. W każdym razie mój nieco "poprawiony" Azur 840Av2 brzmi wg mnie bardzo dobrze.

Napisano
4 minuty temu, nowy78 napisał:

Jak już pisałem (na PW), wymieniłem niedawno kondensatory w końcówce mocy z 2008 r. Oryginalne także nie były spuchnięte. Mimo to, wg mnie dość łatwo można było zauważyć poprawę, a wymieniłem na dokładnie takie same jak były, ale zwiększyłem pojemność z 6x10000uf do 6x15000uf. Trudno powiedzieć więc, czy zmiana wynika z tego, że są nowe, czy z tego, że zwiększyłem pojemność. Obstawiam jednak to pierwsze.

A ze wzmacniaczy CA można całkiem sporo wycisnąć. Konstrukcje są wg mnie bardzo przyzwoite. Niestety widać tam także pewne oszczędności (jak to w sprzęcie produkowanym masowo), chociażby kondensatory, które można jednak dość małym kosztem poprawić. W każdym razie mój nieco "poprawiony" Azur 840Av2 brzmi wg mnie bardzo dobrze.

Na pewno masz racje , lepszej klasy kondensatory na pewno zrobią robotę  i pewnie poprawią dynamikę  , tak miałem w poprzednim NAD c325 .

A te CA nie wiadomo co mają w środku .

Trzeba by trafić na dobre  w przystępnej cenie i takich samych rozmiarach , bo tam cienko z miejscem :)

Nippony 6800uf 63v jakie znalazłem mają fi 30 mm a stare są 26  :(

Jestem wdzięczny i dziękuje wszystkim, zwłaszcza (nowy78)  za  zainteresowanie  bo tacy jak  Wy naprawdę pomagają i to się ceni :)

Napisano
12 minut temu, Marek Jankowski napisał:

Ja bym poszedł na całość i wstawił Kaisei:

https://www.hificollective.co.uk/catalog/audio-note-kaisei-2200uf-63v.html

To znakomite kondensatory.

Do pre- amp  już zamówione dziś , NICHICON KA   , teraz szukam  do koncówki 6800uf 63v rozmiar fi 26  8 sztuk

a może coś takiego znalazłem na aliexspress

https://pl.aliexpress.com/item/32881223421.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.6f95681e9hlYad&algo_pvid=3a887804-101a-4cea-a68d-35f2d0b7ea60&algo_expid=3a887804-101a-4cea-a68d-35f2d0b7ea60-4&btsid=714f8cac-8072-4d94-9995-2947961b6c0e&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5,searchweb201603_53

Kurczę tylko te są do 85 st.c , orginały 105.st , a w obudowie jest ciepło jednak :(