Łukasz Kwarta Napisano 15 stycznia 2020 Napisano 15 stycznia 2020 Witam wszystkich. Temat dość powielany, ale proszę o zrozumienie. Zdecydowałem o zakupie pierwszej w swoim życiu lampy. Wybór, jak i ceny to ocean i zaczynam się pomału topić. Chciałbym uzyskać jak każdy, możliwie najlepsze brzmienie za przyzwoitą kwotę. Krótko o odsłuchu. Monitory KRK RP7 G4, Focusrite . Do interfejsu chcę wprowadzić sygnał z przedwzmacniacza. Gramofon niestety narazie bardzo podstawowy i dość stary, Technics SL Q21. Brak budżetu na zakup równoległy obydwu. Najpierw przedwzmacniacz i właśnie... Jaki? Lubię kiedy słyszę dół i kiedy przyjemnie szeleści góra. Chciałbym również żeby był dostowsowany do wkładek MM i MC. Nie bez znaczenia jest również wygląd. Jestem słuchowcem i wzrokowcem dlatego miło byłoby postawić koło gramofonu coś co łądnie zażarzy i nawiąże do klasycznego, analogowego sprzętu. Pomieszanie drewna i metalu... bajka. Wiem, że nie można mieć wszystkiego przy budżecie 2000 +/- 300. I tu budżet. Zachęcam wszystkich do podzielenia się pomysłami, wiedzą i wskazówkami. Za wszystko co pomocne, serdecznie dziękuję. Pozdrawiam. Łukasz Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 15 stycznia 2020 Napisano 15 stycznia 2020 33 minuty temu, Łukasz Kwarta napisał: Lubię kiedy słyszę dół i kiedy przyjemnie szeleści góra. To akurat zależy od wkładki oraz całości toru audio , przedwzmacniacz ma wzmocnić sygnał i fajnie jest jak jest jak najbardziej neutralny. W sprawie pre phono lampowych skontaktowałbym się z Panem wykonującym takowe pre , kilku kolegów posiada jego urządzenia i chwali : https://www.olx.pl/oferta/przedwzmacniacz-gramofonowy-mm-made-inpoland-lepszy-niz-nad-CID99-IDxQs1o.html#4823be184d: 38 minut temu, Łukasz Kwarta napisał: Pomieszanie drewna i metalu Mam akurat taką kombinację ale ......nie świeci , to tranzystor Odpisz, cytując
1Ender Napisano 15 stycznia 2020 Napisano 15 stycznia 2020 https://m.olx.pl/oferta/lampowy-przedwzmacniacz-gramofonowy-hifi-ecc88-tesla-reczna-robota-CID99-IDCLOMI.html#position=9&page=0 Przedwzmacniacz lampowy z osobnym zasilaniem. Zapytaj o wkładki MC, pewnie będzie drożej ale wszystko jest do zrobienia. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Chilli Napisano 15 stycznia 2020 Napisano 15 stycznia 2020 Może mniej drewna i lampy ukryte ale dusza lampowa i MM, MC w komplecie plus wiele bardzo pochlebnych opinii czyli Linear Audio Research (LAR) PhonoStage LPS-1. Niestety za rozsądne pieniądze trudno zdobyć na rynku wtórnym, lecz nowy w ciągłej sprzedaży. Odpisz, cytując
Łukasz Kwarta Napisano 16 stycznia 2020 Autor Napisano 16 stycznia 2020 Czytałem trochę o LAR LPS1 i nie mogłem znaleźć informacji o lampie. Jeszcze jedno czego nie napisałem na początku. Czy lepiej nowe sklepowe , czy nowe robione na zamówienie w Polsce , a może sprzęt używany .... Odpisz, cytując
Kubakk Napisano 16 stycznia 2020 Napisano 16 stycznia 2020 Warto odezwać się do którejś z manufaktur , polecam www.sinusaudio.pl Odpisz, cytując
Łukasz Kwarta Napisano 16 stycznia 2020 Autor Napisano 16 stycznia 2020 Dziękuję za tę wiadomość. Pozdrawiam Odpisz, cytując
Kamil C Napisano 16 stycznia 2020 Napisano 16 stycznia 2020 LAR LPS-1 to chyba tranzystor. Sam się do niego przymierzam 😜 tym bardziej, że to chyba wrocławska produkcja. Odpisz, cytując
Chilli Napisano 16 stycznia 2020 Napisano 16 stycznia 2020 Tak to jest jak się pisze po północy. Myśląc o lampowej duszy, wsadziłem również do środka lampy, nawet nie wiem jak się z tego wytłumaczyć. Tak dla formalności oparty jest on na tranzystorach w układzie wspólnego emitera. Żeby nie było, sam jestem posiadaczem takowego i to bardzo zadowolonym. Odpisz, cytując
tomek4446 Napisano 17 stycznia 2020 Napisano 17 stycznia 2020 13 godzin temu, Łukasz Kwarta napisał: Czy lepiej nowe sklepowe , czy nowe robione na zamówienie w Polsce , a może sprzęt używany .... Stawiałbym na polskie manufaktury , czy nowy, czy używany to już kwestia budżetu. Zawsze używany dostaniesz o " oczko" lepszy w tych samych pieniądzach. Może być tylko kwestia lampy do wymiany ,więc radzę najpierw sprawdzić ile kosztuje lampa, bądź lampy / w zależności od konstrukcji/. Odpisz, cytując
Recommended Posts