Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich. Temat dość powielany, ale proszę o zrozumienie. Zdecydowałem o zakupie pierwszej w swoim życiu lampy. Wybór, jak i ceny to ocean i zaczynam się pomału topić. Chciałbym uzyskać jak każdy, możliwie najlepsze brzmienie za przyzwoitą kwotę. Krótko o odsłuchu.  Monitory KRK RP7 G4, Focusrite . Do interfejsu chcę wprowadzić sygnał z przedwzmacniacza. Gramofon niestety narazie bardzo podstawowy i dość stary, Technics SL Q21. Brak budżetu na zakup równoległy obydwu. Najpierw przedwzmacniacz i właśnie... Jaki? Lubię kiedy słyszę dół i kiedy przyjemnie szeleści góra. Chciałbym również żeby był dostowsowany do wkładek MM i MC. Nie bez znaczenia jest również wygląd. Jestem słuchowcem i wzrokowcem dlatego miło byłoby postawić koło gramofonu coś co łądnie zażarzy i nawiąże do klasycznego, analogowego sprzętu. Pomieszanie drewna i metalu... bajka. Wiem, że nie można mieć wszystkiego przy budżecie 2000 +/- 300. I tu budżet. Zachęcam wszystkich do podzielenia się pomysłami, wiedzą i wskazówkami. Za wszystko co pomocne, serdecznie dziękuję. Pozdrawiam. Łukasz

Napisano
33 minuty temu, Łukasz Kwarta napisał:

Lubię kiedy słyszę dół i kiedy przyjemnie szeleści góra.

To akurat zależy od wkładki oraz całości toru audio , przedwzmacniacz ma wzmocnić sygnał i fajnie jest jak jest jak najbardziej neutralny.

W sprawie pre phono lampowych skontaktowałbym się z Panem wykonującym takowe pre , kilku kolegów posiada jego urządzenia i chwali : https://www.olx.pl/oferta/przedwzmacniacz-gramofonowy-mm-made-inpoland-lepszy-niz-nad-CID99-IDxQs1o.html#4823be184d:

38 minut temu, Łukasz Kwarta napisał:

Pomieszanie drewna i metalu

Mam akurat taką kombinację ale ......nie świeci , to tranzystor :) 

IMG_0517.JPG

Napisano

Może mniej drewna i lampy ukryte ale dusza lampowa i MM, MC w komplecie plus wiele bardzo pochlebnych opinii czyli Linear Audio Research (LAR) PhonoStage LPS-1.

Niestety za rozsądne pieniądze trudno zdobyć na rynku wtórnym, lecz nowy w ciągłej sprzedaży.

Napisano

Tak to jest jak się pisze po północy. Myśląc o lampowej duszy, wsadziłem również do środka lampy, nawet nie wiem jak się z tego wytłumaczyć. Tak dla formalności oparty jest on na tranzystorach w układzie wspólnego emitera. Żeby nie było, sam jestem posiadaczem takowego i to bardzo zadowolonym. 

Napisano
13 godzin temu, Łukasz Kwarta napisał:

Czy lepiej nowe sklepowe , czy nowe robione na zamówienie  w Polsce , a może sprzęt używany .... 

Stawiałbym na polskie manufaktury , czy nowy, czy używany to już kwestia budżetu. Zawsze używany dostaniesz o " oczko" lepszy w tych samych pieniądzach. Może być tylko kwestia lampy do wymiany ,więc radzę najpierw sprawdzić ile kosztuje lampa, bądź lampy / w zależności od konstrukcji/.