Łysy Napisano 28 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2020 (edytowany) Cześć wszystkim! 1,5 roku złożyłem pierwsze stereo - podłogowe Pylon Pearl 20, Yamaha RN-402D oraz gramofon TEAC TN-350. Grają w salonie o powierzchni 16m2 (kwadrat). Z racji przeprowadzki jestem zmuszony do pewnych zmian, muszę przerzucić się na kolumny podstawkowe (salon też 16 m2, ale 5mx3,2m i głośniki vs sofa będą dzieliły realnie jakieś 2,5 m). Zdecydowałem się na kontynuację Pylon Audio, tyle, że zastanawiam się nad monitorami Pearl, Opal oraz Ruby. Skorzystam z odsłuchu, ale może ktoś już coś mądrego poradzi - wszak różnice cenowe tych kolumn są znaczne. Ponadto planuję dokupić CD Yamaha cd-s300. Czy dla nowicjusza amatora się sprawdzi? Myślę też o wydaniu kilku stówek na jakiś używany wzmacniacz, żeby czasem tak dla zabawy przełączać się na nieco inne brzmienie. Co byście polecili? Dodam, że obecny zestaw bardzo mi pasuje, słucham głównie rocka/punka/popu z wieloma żywymi instrumentami, głównie z YT plus oczywiście winyle i niebawem CD. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Edytowano 28 stycznia 2020 przez Łysy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 Moim zdanie jesli monitory to dobiero seria Diamond z Pylona. Pośrednie są mocno przesadzone z ceną. W podobnym budżecie dostaniesz po prostu lepsze. KEF Q350, Magnat 753 czy Dali Oberon 3 lub Monitor Audio Bronze 2. Co do samego amplitunera to faktycznie przeciętny model. Także tu wymiana na wzmacniacz wniesie wiele. Ile masz na niego przewidziane? Kilka stowek to 300 czy 800? No i zalezy które kolumny wybierzesz. CDS300 jest ok jeśli masz lub zbierasz kolekcję płyt. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łysy Napisano 29 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 Na cd Yamahy wydam 1000, na kolumny liczyłem od 1000 do 3000. Przy tej górnej granicy po prostu zakup kompaktu poczeka. Używany wzmacniacz chciałbym jakos do 1000 pln. Myślę też o ew. sprzedaży amplitunera i wtedy kupnie czegoś nowego za 2000, np. Nada c326bee. Brzmieniowo Yamaha mi odpowiada, natomiast w ogóle nie wykorzystuję możliwości sieciowych. Ech opcji jest tyle, że mam mętlik w głowie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 No to używany wzmak za tysiaka to będzie przeskok względem RN402. ale taki wielki! Do tego kolumny za 2k nowe jak napisałem wyżej możemy też szukać używanych.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łysy Napisano 29 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 Hmm to może jeszcze lepiej sprzedać amplituner i położyć 1,5-2 k za wzmacniacz...Ciężki temat, ale chyba go wystawię. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łysy Napisano 30 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 A czy sprawdzi się nowy zestaw CA Topaz AM10 i CA SX60? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 To ciekawy zestaw. Kolega ma te kolumny i sobie chwali. Da się je dorwać w niskiej cenie. To nowe? Szukaj wśród używanych.... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łysy Napisano 30 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 Myślę, że taki zestaw wolałbym nowy, cena przystępna, jak jeszcze uda mi się sprzedać Yamahę, to już w ogóle Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 A posłuchasz go wcześniej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łysy Napisano 30 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 stycznia 2020 Zdecydowanie! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts