Wojak Pit Napisano 12 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2008 Witam serdecznie to mój pierwszy post na tytm forum. Posiadam KD firmy KENWOOD (KRF-V 7030D, DVF-3020, głośniki Sony i sub Aiwa)od siedmiu lat i pora na zmianę. KD używam w 60 % do słuchania muzyki i 40% do filmów (no chyba że trafi się jakiś koncert na dvd w 5.1). Teraz te proporcje mogą ulec zmianie bo pod ampa podpięta jest jeszcze N-ka po SPDIF-ie (w nowym zestawie chcę to podpiąć po HDMI). Brzmienie jakie lubię to miękki bas (nie dudniący ale schodzący nisko), i soczystą ale nie gwiżdżąca górę. Muza jakiej słucham to Blues trochę Jazz-u, i starego Rocka. Nie jestem audiofilem. Pokój 20 m2.Biorę pod uwagę następujące zestawy:YAMAHA RX-V463 + YAMAHA DVD-S663, lub Yamaha RX V663 + Yamaha DVD S 663 lub DENON AVR-1509 + Denon 1940. Do tego rozpatruję zakup głośników: Jamo S 606 HCS 3, Klipsch Synergy F-1HT, Quadral Quintas 700. Moje preferencje skierowane są bardziej w stronę Yamachy i głośników Jamo, czytałem iż Yamacha gra naturalnie a głośniki Jamo mają dosyć dobry, ciepły ale nie przebarwiony bas i też grają naturalnie (jak na ten przedział cenowy). W przyszłośći będzi też nowy sub.Napiszcie co sądzicie o tym wyborze, albo podajcie inny zestaw. Cena jaką chcę wydać to +/- 4000. Jakie głośniki do Yamahy, a jakie do Denona. Amp musi mieć dwa wejścia HDMI (N-ka i DVD). Dzięki za wszelkie podpowiedzi.PozdrawiamWojak Pit Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
melon Napisano 12 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2008 W żadnym zestawie nie podepniesz przez HDMI gdyż te amplitunery nie potrafią ściągnąć dźwięku z HDMI. W tej cenie możesz ewentualnie szukać np. Sony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojak Pit Napisano 12 grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 12 grudnia 2008 Proszę o wyjaśnienie jeżeli DVD ma wyjście HDMI a amp ma wejście to czemu ma to razem nie działać. Sorki jeżeli pytanie jest głupie ale jestem laikiem. W teście na stronie audio.com jest napisane że Yamaha ma pobieranie i dekodowanie dźwięku z HDMI. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 12 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2008 Wiele tańszych/starszych amplitunerów ma HDMI ale jest to tylko "przełącznik" - nie potrafią "operować" na tym sygnale (np. odtwarzać dźwięku ... !!!). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kyle Napisano 12 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 12 grudnia 2008 Cytat W teście na stronie audio.com jest napisane że Yamaha ma pobieranie i dekodowanie dźwięku z HDMI. Zależy która Yamaha. Modele 661/663 na pewno poradzą sobie z PCM podane na HDMI ... ale jakieś 3xx to już nie byłbym taki pewny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojak Pit Napisano 13 grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2008 (edytowany) A czy YAMAHA RX-V463 jest w stanie zagrać z podłączonego do niego po HDMI DVD (YAMAHA DVD-S66) i z podłączonej N-ki Edytowano 13 grudnia 2008 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma potrzeby go cytować... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 13 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2008 Oczywiście, że tak. Ten amp posiada HDMI w wersji 1.3 (dwa wejścia / jedno wyjście) i bez problemu podłączysz do niego swoje DVD i co tam jeszcze chcesz. Będzie problem tylko z dekodowaniem nowych formatów dźwięku - jeżeli będziesz chciał podłączyć np Blu-Ray'a - czyli DTS-HD oraz Dolby True HD. Po prostu ten amp nie posiada odpowiednich dekoderów. ...i chyba o to chodziło forumowiczom piszącym przede mną... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojak Pit Napisano 13 grudnia 2008 Autor Udostępnij Napisano 13 grudnia 2008 (edytowany) Dzięki za odpowiedź, ale czy mógłbyś się ustosunkować do pierwszego postu, czyli co wybrać i z jakimi głośnikami?Z góry dziękuję. Edytowano 13 grudnia 2008 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma potrzeby go cytować... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tutu Napisano 13 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2008 WitamPosiadam Yamaha RX V663 i nie ma żadnych problemów z dekodowaniem dźwięku przez hdmi. W 663 masz tez wbudowane kodeki DTS-HD oraz Dolby True HD więc chyba warto dolozyc pare zł i miec pewnosc ,że jak przesiadziesz sie na Blu-Ray'a nie bedziesz musiał myślec nad zmiana ampli. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bratbum Napisano 13 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 13 grudnia 2008 Cytat Dzięki za odpowiedź, ale czy mógłbyś się ustosunkować do pierwszego postu, czyli co wybrać i z jakimi głośnikami? (...) Niestety, nie mogę... Wszystko zależy od Ciebie - szczególnie w kwestii głośników. Yamahą na pewno nie będziesz zawiedziony, Denonem raczej również. Idealną byłaby sytuacja, gdybyś przeszedł się do jakiegoś salonu i posłuchał wybranych modeli. Pozdrawiam! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts