Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, planuję skompletować zestaw pod ogladanie w 4k/60kl. i mam pytanie - jako że mam okazję odkupić od brata wspomiany amplituner (Denon AVR X550BT), to czy przepuszczając obraz 4k w 60 klatkach przez amplituner urządzenie "wyrobi", czy będzie konieczne puszczenie obrazu bezposrednio do tv, a dźwięk po kablu optycznym do amplitunera? Generalnie plan jest na jakieś 5.1 (standardowa jakość, bez górnej półki), za to głównie zależy mi na obrazie i jego jakości ( od święta treści 4k w 60kl i HDR).

Z góry dziękuję za odpowiedź laikowi :)

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Dziękuję za odp. Czyli lepiej bedzie wziac cos z górnej półki? Generalnie zapomniałem wspomniec, ze zestaw glownie planowany pod nową generację konsol, stad glownie kwestia sygnalu 4k/60 (oby, miejmy nadzieję). Kable oczywiscie beda 2.1, ale w takim razie amplituner wziac z wyzszej polki? Jakies polecane modele?

Napisano
No nie przesadzał bym, że od razu musi być Denon 3600h. I chyba onkyo 696. Do grania na konsoli wystarczy i Denon z serii 1xxx moim skromnym zdaniem. 
Ostatnio gdzieś czytałem o tym jak to właśnie seria x1xxx się psuła. O tym że te Denony są słabe to wiadomo nie od dziś. Dopiero od modelu x3xxx dobre się zaczynają (mniej awaryjne)
A to co ze do konsoli to już nie do filmów, wiesz sam mam PS4 i czasem taka gra daje więcej dynamiki niż jakiś film. A żeby mieć frajdę z gry to też należy zainwestować niestety, a że tylko konsola to co to już gorsze musi być, to to samo co uhd czy satelita.
Napisano (edytowany)

Ja też mam konsole i szczerze powiedziawszy jakoś nie przykładam uwagi do efektów dźwiękowych 🙂. Ale zgadzam się z tym, że dla innych to może być istotne. Po drugie - sam miałem kiedyś denona z serii 1xxx i nie zauważyłem, żeby był awaryjny. Oczywiście sprzęt ten tyłka nie urywa ale moim zdaniem do budżetowego kina jest ok. I zgadze się z tym że Onkyo 696, Yamaha 685 czy Denon 3600 (który jest raczej modelem wyższym od wymienonej Yamahy i Onkyo) są lepszym rozwiązaniem ale skoro autor zaczyna od denona 550, to nie przeskakujmy od razu o kilka półek wyżej nie wiedząc nawet jaki budżet planowany jest na cały set. Pozdrawiam. 

Edytowano przez seba3002
Napisano

Dziękuję za odpowiedzi :) zapomnialem - salon będzie okolo 4,5x5m. Najbardziej zależy mi wlasnie na obrazie - planowo filmy w 4k, ktore sie uda, to dodatkowo z HDR. O konsoli wspomniałem, bo mozliwe, ze nowa generacja zaoferuje 4k z HDR i przyblizone do 60kl/s. Generalnie zestaw planuję głównie pod filmy i rozrywkę na konsoli, sporadycznie muzykę przy "nasiadówie". Stąd chcę wybrać docelowy sprzęt, który poradzi sobie z takim sygnałem (na codzien treści w sdr i 1080, ale od święta seans na wypasie). Głośniki myślę dac na sciany, będę się jeszcze rozglądał z czasem, najlepiej za uzywanymi. Nie muszą byc za mocne (nie chce sąsiadom uprzykrzyć zycia :) )

I jesli można od razu pytanie - onkyo 696 i yamaha rx-v685 wyglądają na solidny sprzęt i mają znośne ceny. Rozumiem, ze pod opisywany setup będą wystarczające, a moze na ktorys jeszcze zwrócić uwage? Kwota samego ampli najfajniej, gdyby oscylowała w okolicy 3000zl.

Dziekuje z góry za odp.