Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry,

chciałem się do was zwrócić z prośbą o pomoc w doborze systemu audio do kina domowego w salonie z aneksem. Rozkład pokoju będzie wyglądał mniej więcej tak jak na załączonym pliku. Obraz będzie rzucany na ekran bezpośrednio przed drzwiami balkonowymi, więc nie będzie żadnej konsolki pod ekranem. Mam w związku z tym kilka pytań:

* nie wiem jak rozwiązać sprawę z głośnikiem centralnym, skoro nie będzie konsoli pod ekranem

* nie wiem również, czy lepiej pójść w kolumny podłogowe, czy podwieszane monitory (chodzi mi o to czy różnica jakości będzie aż tak bardzo na korzyść kolumn podłogowych, czy być może nie będzie aż tak źle i można zaoszczędzić trochę miejsca podwieszając monitory)

* na jakiej wysokości i gdzie powinny być rozstawione tylne głośniki (w jakiej odległości od ściany i kanapy)
* jaki amplituner najlepiej do tego?

Sam salon ma ok. 13m2, całość (z aneksem) około 23m2. Wysokość pomieszczenia to 2,50m

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

Pozdrawiam

salon_koncepcja.pdf

Edytowano przez Tomasz Wesołowski
Napisano (edytowany)

Nie wspominałeś wcześniej, że w takim układzie pomieszczenia najlepsze byłyby monitory i podwieszany głośnik centralny? Co byś zaproponował w takiej konfiguracji?

Rozważam również rozszerzenie budżetu, jeśli zestaw będzie tego wart

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam

Edytowano przez Tomasz Wesołowski
Napisano

No tylko budzet nam troche pokrzyzowa szyki.

Ale może udało by się z front Monitor audio bronze 2, tyły FX, Center Bronze i sub Magnat albo Heco Aurora sub. Do tego Denon X2600 albo nadal wspomniana Yamaha.

Jak masz dokładać to tylko do lepszego suba. Te monitory zagraja swobodnie i bardzo przestrzennie w tych 13 metrach.