Danielasty76 Napisano 30 grudnia 2008 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2008 Ostatnie pare dni poświęciłem na eksperymenty z okablowaniem głośnikowym. Oto wrażenia:Zestaw oryginalny: DCD 1500AE - PGA 3000 - PMA 1500AE- DLS - Dali Concept 61. Eksperyment 1 - zwykły kabelWpadłem na genialny pomysł !!!. Dorwałem z pracy kabel zasilający 18 żył skrętki miedzianej po 1 mm2 każda. Podzieliłem na pół (9 żył na kanał), zakonfekconowałem na bananach i zapiąłem w system. Efekt - porażka. Totalna degradacja wysokich tonów. Mam jednak wrażenie że nieco poprawił się bas (to chyba wynik tego przekroju, 9 mm2 to już coś).Wniosek - słyszę kable!2. Eksperyment 2 - Kimber 8 VSBudowa kabla sprawia obiecujace wrażenie, tym bardziej że odsłuchując sprzęt w salonie podczas ostatnich zakupów tek kabel był właśnie zapięty.Efekt - niewielka różnica w stosunku do posiadanego kabla. Lekkie przesunięcie pasma w stronę wyższych częstotliwości co w połązeniu z Dali raczej nie przynosi dobrego efektu.Wniosek - nie chcę zamieniać siekierki na kijek.3. Eksperyment 3 - Audioquest Type 8Kabel wygląda jak od żelazka.... ale gra i to całkiem nieźle.Efekt - totalna scena stereo, świetna rozdzielczość.Wniosek - kabel na razie zostaje u mnie.4. Eksperyment 4 - Kimber 8 TCPrzyszłościowo - będę miał ten kabel po 5 stycznia. Po odsłuchach podejmę ostateczną decyzję.Czy ktoś z kolegów miał doczynienia z ww kablami (oczywiście oprócz pkt 1) i czy wrażenia odsłuchowe są podobne?Aha, jeszcze jedno.... Dzisiaj zainstalowałem nowe zasilanie sieciowe. Kable Lappa pod CD i Ampli oraz sieciówkę Audionovy pod listwę. Nie wiem czy to już psychoakustyka, ale wydaje mi się że dźwięk jeszcze bardziej się uszlachetnił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 1 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 1 stycznia 2009 A co z kierunkowością kabli, czy brałeś to pod uwagę? Czy byłe wygrzane? Czy skompensowałeś wpływ pola magnetycznego? Czy wyeliminowałeś wpływ wibracji? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vmaestro Napisano 2 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2009 (edytowany) ...i dodajmy jeszcze wpływ warunków pogodowych Edytowano 3 stycznia 2009 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma potrzeby go cytować... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 3 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2009 (edytowany) Odsłuch raczej nie odbywał się na ulicy, więc z warunków pogodowych wystarczy wziąć pod uwagę wpływ zmiennego ciśnienia atmosferycznego na prędkość dźwięku i długość fal dźwiękowych. Mając stację pogodową można łatwo to określić i kompensować lekką zmianą temperatury i wilgotności powietrza w pomieszczeniu odsłuchowym. Szczególy są w każdym szkolnym podręczniku fizyki. Edytowano 3 stycznia 2009 przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma potrzeby go cytować... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bert Napisano 3 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2009 Danielasty!Chłopie - wpadłeś po uszy!Biorąc pod uwagę jeden z mych postów zamieszczony w innym Twoim temacie - w Twoim przypadku jest tylko jedna opcja- jesteś skazany na chorobę - audiofilię!!!Witamy w klubie! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazalski Napisano 3 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2009 gattojak szydzisz to niezle ... jak nie .. to nie wiem co to mialo oznaczac O_oDanielasty76bardzo fajnie ze taki post sie pojawil, wkoncu cos odmiennego niz pomocy,szukam ,potrzebuje. ale co do kabli sieciowych ktore maja zmieniac brzmienie sprzetu za 4000 zl to chyba lekka przesada :] psychoakustyka w pelnym wydaniu ! osobisice nie wierze w voodoo kabli. wiadomo ze najtansze sa do kitu(mowiac grzecznie) ale zeby wydawac na kable np 5000 ... to juz istna glupota.ostatnio czytalem recenzje kabla sieciowego za niecale 8tys .. recenzent chwalil - jaka scena , jaka detalicznosc. LUDZIE jak ma taki kabel nadrobic cos , co jest tracone od elektrowni do samego gniazdka. nie widze w tym kompletnie sensu. chyba ze jakis audiofil mnie oswieci ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gatto Napisano 3 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2009 Cytat osobisice nie wierze w voodoo kabli. wiadomo ze najtansze sa do kitu(mowiac grzecznie) ale zeby wydawac na kable np 5000 ... to juz istna glupota.ostatnio czytalem recenzje kabla sieciowego za niecale 8tys .. recenzent chwalil - jaka scena , jaka detalicznosc. LUDZIE jak ma taki kabel nadrobic ... Jak ktoś szanuje swój sprzęt, to dostarcza do niego prąd przez dobry i drogi kabel. Lusterko w Bugatti czy Lamborghini kosztuje chyba tyle co maluch i nie poprawia specjalnie niczego, ale nikt nie podważa słuszności stosowania tak kosztownych lusterek. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielasty76 Napisano 3 stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2009 Gatto popieram w 100%.Poprawa jakości zasilania na pewno nie zaszkodzi, a i bardziej "audiofilsko" wygląda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vmaestro Napisano 3 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2009 Bez urazy, ale sprawiając sobie kolumny z wyższej półkizapewne znacznie bardziej poprawisz jakość dźwięku, niżwydając spore sumy na przewody sieciowe zasilająceelektronikę. Nie zrozum mnie źle, posiadam również w jednymz pomieszczeń concepty 6-ki i według mnie grają one ładnie.Dopiero podpinając pod tą samą elektronikę, inne kolumny(nazwijmy je...z wyższej półki) zdaję sobie sprawę ile tracę w przypadku tych pierwszych. Na poziomie Dali Concept słychać różnice przy eksperymentach z przewodami od kolumn, są one jednak nieznaczne. Mam na myśli oczywiście przewody,które nie porównujemy ze zwykłymi "drutami". Przy Conceptach nie mamy do czynienia z aż taką szczegółowością, ukazującą dopiero niuanse i różnice. Nie wspominając już o wpływie przewodów sieciowych na dźwięk, w tym przypadku.Zgadzam się co do jednego, wyglądają faktycznie ładnie...hm, audiofilsko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielasty76 Napisano 3 stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2009 Całkowicie się z tobą zgadzam. Patrz mój post "Dobór kolumn". Generalnie chciałby pozostać przy charakterze brzmienia jaki oferuje Dali - może coś zaproponujesz? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vmaestro Napisano 3 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2009 Namawiam na odsłuch:- B&W 804S (lub z serii 803, ale wówczas już chyba pozostają używki),- Dali Mentor 8,- coś z Vienna Acoustics.Osobiście jestem zafascynowany B&W modelami >800... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Danielasty76 Napisano 3 stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 3 stycznia 2009 Generalnie to zastanawiam się nad Mentorami. z tym że model 6. Słyszałem, że grają podobnie jak Ikony, więc pytanie czy warte są swojej ceny. Chyba trzeba wybrać sie na odsłuch... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazalski Napisano 3 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 3 stycznia 2009 podejzewam ze tehttp://www.allegro.pl/item516275109_paradi...r_0_raty_0.htmlczy te http://www.allegro.pl/item511867293_focal_...alon_lubin.htmlkolumienki , zjadlyby na sniadanie te dali gatto-Jak ktoś szanuje swój sprzęt, to dostarcza do niego prąd przez dobry i drogi kabel. Lusterko w Bugatti czy Lamborghini kosztuje chyba tyle co maluch i nie -poprawia specjalnie niczego, ale nikt nie podważa słuszności stosowania tak kosztownych lusterek.ale zrozum ze kupujac samochodu nie dostaje go bez lusterek !a kupowanie kabla bo ladnie wyglada a kosztuje mnostwo mija sie calkowicie z celem bo zamiast niego lepiej sprzedac jakas czesc systemu i dolozyc na lepsza. ale niektorzy wola chwalic sie kablem z plecionka przed laikami ... ehhhh Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vmaestro Napisano 4 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2009 Cytat podejzewam ze tehttp://www.allegro.pl/item516275109_paradi...r_0_raty_0.htmlczy te http://www.allegro.pl/item511867293_focal_...alon_lubin.htmlkolumienki , zjadlyby na sniadanie te dali ...na moje, z trawieniem ich miałyby jednak problemy. Dali mają to do siebie, że wszystkie modele nieodstają od siebie znacząco pod względem charakteru brzmienia.Oczywiście, im wyżej w hierarchii tym ładniej, czyściej itd, itd. Spodoba się któryś z modeli Dali, to innego braciszka ( bez znaczenia, czy "wyższego", czy "niższego") z całą pewnością nie znienawidzisz. Wszystkie Dali mają, właśnie to coś wspólnego...Nie polubisz jednego, odpuść sobie z góry wszystkie pozostałe ! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts