Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam

przedstawię sprawę :

moja stara jak świat Yamaha rx-v730 dokonała żywotu. 

Z kolumn w domu zostały mi się Paradigm 11 v7 oraz Paradigm Monitor 3 v2   centralny  Paradigm  CC-370 v4   subwoofer PHONAR ASM 100

I teraz nasuwa się pytanie czy szukać samego amplitunera i da się coś jeszcze ciekawego wyciągnąć czy przy okazji zmiany amplitunera pozbyć się całości i złożyć nowy zestaw

Pomieszczenie 35m2 

zastanawiałem się nad amplitunerem  Yamaha MusicCast lub  Marantz 

Proszę o sugestie 

Dzięki

Edytowano przez Creator
Napisano

Masz przecież dobry zestaw kolumn, nowy amplituner będzie tu najlepszą opcją. Znając charakter brzmienia Paradigm, zastosowałbym amplituner o raczej cieplejszej charakterystyce. Z podanych przez Ciebie systemów znacznie lepiej sprawdzi się Marantz. Minimum to model SR5014,  chociaż jeśli tylko budżet pozwoli, warto zastosować model wyższy. Dobrą alternatywą może być także bliźniaczy Denon AVR-X4500H. Przyjrzyj się moim propozycjom, w okresie świąt wielkanocnych u nas masz dodatkowo specjalne ceny i fajną akcję rabatową.

Napisano

@Creator,a jaki budżet przewidujesz ? Ja szedłbym w opcje z marantzem  a nawet Yamaha zewnętrznym cieplejszym wzmakiem jako końcówka mocy. Miałbyś wtedy i fajne kino domowe i stereo. W cenie tego Denona, o którym wspomniał kolega z q21 miałbyś np Yamahę 685 i atolla in 100. I ja osobiście wolałbym coś takiego aniżeli droższy amplituner kina domowego. Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych świąt.

Napisano
4 godziny temu, Q21 napisał:

Masz przecież dobry zestaw kolumn, nowy amplituner będzie tu najlepszą opcją. Znając charakter brzmienia Paradigm, zastosowałbym amplituner o raczej cieplejszej charakterystyce. Z podanych przez Ciebie systemów znacznie lepiej sprawdzi się Marantz. Minimum to model SR5014,  chociaż jeśli tylko budżet pozwoli, warto zastosować model wyższy. Dobrą alternatywą może być także bliźniaczy Denon AVR-X4500H. Przyjrzyj się moim propozycjom, w okresie świąt wielkanocnych u nas masz dodatkowo specjalne ceny i fajną akcję rabatową.

Czytam o różnicach  miedzy marantzem sr 5014 a 6014  cena jest prawie 100 procent większa - wiadomo ilość kanałów większa i wizja rozbudowy tego o atmos - mam możliwość włożenia głośników w sufit ( i zasilanie tego okablowaniem) ale czy to aż taki skok jakość - cena ?

Mam jeszcze dwa pomieszczenia gdzie mam takie małe kolumny bluetooth gdzie żona ćwiczy :)  i zapuszcza to z komórki a widzę że te amplitunery mają możliwość by to spiąć dodatkowo ( okablowanie poszło by na poddasze i wprowadził bym to sufitem do danych pomieszczeń) - nie ukrywam że nie do końca  mam przekonanie do połączeń bezprzewodowych.

wiem że technika idzie do przodu jednak jak w przypadku sieci internetowych jak i tutaj pewnie ma ograniczenia które podczas zestawiania tego w domu wyjdą w "praniu" .

Mam jeszcze  pytania co do mocy amplitunera - jak to się ma do mocy pisanej w specyfikacji - jak się podłączy taką ilość kolumn - to na kanał wyjdzie dużo mniej niż piszą.

drugie pytanie to HDMI - piszą w specyfikacjach o 2.0 a nowe konsole będą wchodzić w standardzie 2.1 czy ma Pan informacje by to było wpierane by te amplitunery to obsługiwały

Co do sugerowanego Denona - jak bardzo może być uciążliwość problemu tego modelu co do pracy przy 4 omach ( problemy z odprowadzeniem temperatury i zalecenia by został w trybie automatycznym )

Szwagier ma proponowany 5014 ja go widzę w sieci lokalnej w domu mogę się na niego zalogować on jednak twierdzi - miał Technicsa którego zmienił na ten model - ale stwierdził że jeśli chodzi o jakość dźwięku - to jego odczucie jest że stary lepiej oddawał muzykę - za to nowy to nowinki i z kinem  bardziej mu się podoba . Dlatego może coś innego  - bo jednak dwa takie same sprzęty 

Przyznam że jeśli mam wydać dość duże pieniądze  - to radość musi być wielka :)

Napisano (edytowany)

Przyklad: jezeli moc przy dwoch kanalach wynosi 2x150W to siedmiu kanalach bedzie wynosic 7x50W albo i mniej.

Co do samej jakosci dzwieku z amplitunera KD w stereo bedzie kiepsko i tu trzeba sie zastanowic czego szukamy dobrego KD czy dobrego STEREO.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano (edytowany)
4 godziny temu, seba3002 napisał:

@Creator,a jaki budżet przewidujesz ? Ja szedłbym w opcje z marantzem  a nawet Yamaha zewnętrznym cieplejszym wzmakiem jako końcówka mocy. Miałbyś wtedy i fajne kino domowe i stereo. W cenie tego Denona, o którym wspomniał kolega z q21 miałbyś np Yamahę 685 i atolla in 100. I ja osobiście wolałbym coś takiego aniżeli droższy amplituner kina domowego. Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych świąt.

Przyznam nigdy nie miałem dodatkowej końcówki - może faktycznie to być słuszny kierunek  by mięć to i to. Pytanie czy to wystarczy  by to wszystko napędzić jeśli bym chciał spiąć dodatkowe kolumny z Atmos i ew jak pisałem wyżej z pomieszczenia gdzie żona ćwiczy tworząc dodatkowe strefy

10 minut temu, lysyrafal napisał:

Przyklad: jezeli moc przy dwoch kanalach wynosi 2x150W to siedmiu kanalach bedzie wynosic 7x50W albo i mniej.

Co do samej jakości dźwięku z amplitunera KD w stereo tez bedzie kiepsko i przede wszystkim trzeba sie zastanowic czego szukamy dobrego KD czy dobrego STEREO.

czyli  tak czy siak by uzyskać  w miarę dobre stereo - trzeba by dołożyć wzmacniacz  jak kolega wyżej wspomniał

Edytowano przez Creator
Napisano
8 minut temu, lysyrafal napisał:

Dokladnie TAK jak powiedzial seba3002 jesli stawiamy na jakis kompromis pomiedzy KD a STEREO.

hmm jakieś ciekawe propozycje ??? dodatkowo prócz wymienionego przez seba3002

Napisano
Przed chwilą, lysyrafal napisał:

Niestety tutaj musza zabrac glos inni Forumowicze, ktorzy maja takie polaczenia KD z STEREO.

jedno pytanie jeszcze  - biorę amplituner i wzmacniacz wiadomo główne kolumny przez wzmacniacz  a jak będę chciał KD to przepinka kabli ?

Napisano (edytowany)

Nie ma żadnego przepinanie kabli. Musisz mieć amplituner z wyjściem pre out i wzmacniacz z wejściem Main in. Sam używam tego rozwiązania i bardzo je sobie chwale. U mnie w KD jest to marantz a jako końcówka mocy i wzmak w stereo - cyrus one. Do Twoich kolumn jednak moze lepszy byłby atoll albo np audiolab. Na pewno po świętach branża też coś zasugeruje. Możesz od nich wypożyczyć sprzęt i przetestować w domu. Pozdrawiam i życzę zdrowych świat.

Zapomnialem jeszcze dopisać, że głośnościa w KD mając amp z pre aut i wzmak z main in, sterujesz z poziomu amplitunera. Także wszystko jest mega proste i wygodne. 

Edytowano przez seba3002
Napisano
39 minut temu, seba3002 napisał:

Nie ma żadnego przepinanie kabli. Musisz mieć amplituner z wyjściem pre out i wzmacniacz z wejściem Main in. Sam używam tego rozwiązania i bardzo je sobie chwale. U mnie w KD jest to marantz a jako końcówka mocy i wzmak w stereo - cyrus one. Do Twoich kolumn jednak moze lepszy byłby atoll albo np audiolab. Na pewno po świętach branża też coś zasugeruje. Możesz od nich wypożyczyć sprzęt i przetestować w domu. Pozdrawiam i życzę zdrowych świat.

Zapomnialem jeszcze dopisać, że głośnościa w KD mając amp z pre aut i wzmak z main in, sterujesz z poziomu amplitunera. Także wszystko jest mega proste i wygodne. 

Dziękuję bardzo za radę i informacje zobaczymy jak się to rozwinie. 

Pozdrawiam  i także życzę zdrowych i wesołych świąt