Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam po raz pierwszy na forum :)

Chciałbym kupić kolumny podstawkowe do stereo. Trochę się pospieszyłem z kupnem Audiotrak Prodigy Black Edition i stąd pytanie: dysponując budżetem około 2000 zł lepiej będzie kupić oddzielny wzmacniacz i do tego kolumny (Audiotrak służyłby wtedy tylko za DAC), czy pozostać już przy tym DAC/AMP i zainwestować więcej w kolumny?

Cena: do 2000-2500 zł za całośc (czyli albo wzmacniacz, kolumny i podstawki, albo same kolumny z podstawkami),
Używany czy nowy: nowy/używany,
Czy stereo, czy kino: stereo,
Sprzęt towarzyszący: Audiotrak Prodigy Black Edition,
Powierzchnia: 16,5 m2,
Muzyka: vocal jazz (Sinatra, Crosby itp.), swing, rock, blues,
Jakość: chciałbym, by był to sprzęt na wiele lat,

Jeżeli ten Audiotrak w ogóle nie pasuje do jakiegoś zestawu Amp+kolumny lub jakość DAC w nim mocno ograniczy dokupiony do niego wzmacniacz, to mogę postarać się go zwrócić. Składałem PC i kupiłem go w ramach zewnętrznej karty dźwiękowej. Nie myślałem wtedy o kupowaniu kolumn, ale teraz nie wiem, czy nie lepiej będzie zamienić go na dedykowany DAC lub kupić kombo DAC/AMP.

Jestem bardzo początkujący w kwestii audio i przyznam szczerze, że ogrom możliwości jak i różne konfiguracje trochę mnie przytłoczyły... Przepraszam, jeżeli moje pytania wydają się ignoranckie, ale szukam możliwie najlepszej konfiguracji :)

Edytowano przez Krzysztof Faj
Napisano

On nie ma wyjścia na kolumny.

Więc albo wykrozystać go jako DAC do wzmacniacza albo wogole co innego

Może Pioneer A 30 + HEco Aurroa 300 albo ELAC B6.2 ?

Co Ty na to?

Ewentualnie jak siedzisz blisko kolumn to monitory aktywne bliskiego pola.

Piotr

Napisano (edytowany)

Dzięki za odpowiedź! Podrzucę jeszcze plan pokoju, może się przydać:

image.thumb.png.2b9c4e0eb7bb35bc94d62baedaf4226f.png

Pewnie w około 80% będę słuchał muzyki siedząc przy biurku, czyli w odległości około 1 m od kolumn.

Zestaw od Ciebie jest w przystępnej cenie(około 2000), ale może do 3000 znalazłoby się coś lepszego? :) Zakładając, że tego Audiotraka mogę zwrócić, to co byłoby najlepszym substytutem?

Edit: wydaje mi się, że aktywne kolumny mogą być dobrym rozwiazaniem. Wtedy, jak rozumiem, ten Audiotrak byłby użyty jako DAC i ewentualnie jako wzmacniacz słuchawkowy, gdybym je do niego podpiął? Jakie są minusy takiego rozwiązania w porównaniu z wzmacniacz+DAC+kolumny pasywne?

Edytowano przez Krzysztof Faj
Napisano

Przepraszam, że znowu piszę pod swoim postem, ale dzięki S4Home i wątkowi o DAC zrozumiałem, że ten Audiotrak nie ma tutaj sensu. Będę szukał zestawu od zera. W grę wchodzą trzy konfiguracje:

1. wzmacniacz + DAC + kolumny
  2. wzmacniacz z wbudowanym DAC + kolumny
  3. kolumny aktywne

Nie biorę pod uwagę rozbudowy czy też szybkiej wymiany na coś droższego. Która z nich będzie najlepsza kupując sprzęt z myślą o długim użytkowaniu? Co polecacie do 3000 zł do muzyki jazz/rock i do powyższego rozmieszczenia w pokoju (kolumny około 50 cm od ściany, między nimi 1.5-2 m, a słuchacz w odległości 1 m)?