Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej,

Mam nadzieje, ze taki temat tutaj przejdzie, mysle,ze dotyczy wielu z nas:

Jaka farba pomalowac sciane ktora jest ekranem? Teraz mam jakas tam biala sprzed 8 lat i chce to odswiezyc. Dalej chce zeby "normalnie" wygladala jak biala sciana, moze sie zdecyduje doczepic jakies czarne pasy, ale narazie w gre wchodzi odamlowanie calego salonu. Macie jakies sugestie? Rzutnik to Epson TW5300, rzut z niespelna 4 metrow. Najchetniej zwiekszylbym kontrast, ale z tego co gdzies widzialem, do tego uzywa sie farby ktora jest szara, wiec tak sobie w salonie. Niby moge to zrobic, ale nie chce pozniej patrzec na placek szarej sciany, a calego salonu na szaro nie zrobie:)
Salon i tak musze odmalowac, wiec nawet nieduza poprawa jest mile widziana. 

Dajcie znac, czy macie jakies doswiadczenia i sugestie.

Napisano

Mnie też to czeka, i jednak będzie szara ściana ;) Jedna ściana w innym kolorze potrafi fajnie zagrać wizualnie, trochę zmienić percepcję wymiarów pomieszczenia.

Jeśli chodzi o rodzaj farby - robiłem trochę poszukiwań i dość powszechnie polecana jest Tikkurila Feelings Interior albo Optiva 3 lub 5, ale podejrzewam, że nie będzie istotnie lepsza od innej matowej farby z tej półki cenowej (Beckers, Flugger...)

Możesz pójść na całość i ogarnąć Screen Goo albo inną typowo 'projektorową' farbę, ale to już spory wydatek, który ma sens wg. mnie tylko, jeśli ścianę masz przygotowaną pod ekran perfekcyjnie, doskonale wyprostowaną i wyrównaną, ew. do malowania sztywnego ekranu DIY.

Napisano
7 minut temu, Konrad Kulwicki napisał:

Mnie też to czeka, i jednak będzie szara ściana ;) Jedna ściana w innym kolorze potrafi fajnie zagrać wizualnie, trochę zmienić percepcję wymiarów pomieszczenia.

Jeśli chodzi o rodzaj farby - robiłem trochę poszukiwań i dość powszechnie polecana jest Tikkurila Feelings Interior albo Optiva 3 lub 5, ale podejrzewam, że nie będzie istotnie lepsza od innej matowej farby z tej półki cenowej (Beckers, Flugger...)

Możesz pójść na całość i ogarnąć Screen Goo albo inną typowo 'projektorową' farbę, ale to już spory wydatek, który ma sens wg. mnie tylko, jeśli ścianę masz przygotowaną pod ekran perfekcyjnie, doskonale wyprostowaną i wyrównaną, ew. do malowania sztywnego ekranu DIY.

No chyba u mnie to nie przejdzie. Jest tez taki problem, ze to wynajmowane mieszkanie, wiec odchodzac musilabym jeszcze malowac z powrotem z tego szarego na bialy. 
To jest dominujaca sciana w salonie, wiec troszke by ten szary na calej powierzchni byl dobijajacy chyba - po prostu to mieszkanie zawsze bylo biale i nie chcemy tutaj szalec:)
Ostatecznie moglbym sie zdecydowac na szary placek pod ekran, ale najpierw chcialbym sprobowac z bialym - i tak musze caly salon odmalowac, wiec jak mi nie przypasi, to bede kombinowal dalej. Ostatecznie moglbym najpierw szary placek a potem przy malowaniu salonu wrocic do bialego... decyzje, decyzje:)

Dwa pytania:

- jak planujesz dobrac odcien ? Bedziesz robil testy?

- jakbym wracal do bialego, to jest duzo roboty zeby to zamalowac tak,zeby sie zlalo? 

Napisano
2 minuty temu, Tenfilip napisał:

- jak planujesz dobrac odcien ? Bedziesz robil testy?

- jakbym wracal do bialego, to jest duzo roboty zeby to zamalowac tak,zeby sie zlalo? 

Raczej tak, ze 3 odcienie sprawdzę.

Nie sądzę, by z kryciem był duży problem - ewentualnie będą niezbędne 2 warstwy (które i tak są zalecane). Przy matowej farbie przemalowywanie raczej nie niesie też dużego ryzyka, że coś się będzie odspajać.

Napisano

Polecam ta farbe: Tikkurila Optiva Ceramic Super Matt [3] w kolorze białym lub maja naturalne odcienie szarego.  Znajomy ma biały ekran a czarnymi bokami tym zrobiony i jest super. Ja bym maluje pomieszczenie (ściany i sufit) pod projektor.  Farba z mieszalnika.

Napisano

A skad bierzesz taki probnik? Mi podpowiedzieli,ze musze cos takiego kupic:

https://www.estudiokoloru.pl/farby-do-wnetrz/tikkurila-optiva-matt-5-045-litra?search_query=Opitva+Matt+5&results=32
Troche to smieszne, bo 3 takie i w sumie juz mam ekran;) A z drugiej strony nie smieszne, bo placic po 20 zl za kolor (plus robota) to troche sporo, ale chyba nie maja kawalkow material w tych kolorach z ta farba.

Napisano
1 godzinę temu, Konrad Kulwicki napisał:

Są mniejsze, 0.1 litra, widziałem bodaj po 7 zł, i są też naklejane próbki za bodaj 6 zł.

Te naklejane nie wystepuja w tym kolorze. Za mniejszymi sie rozejrze, dziekuje.

Napisano

Update: kupilem "Tikkurila Optiva Ceramic Super Matt [3]" po pol litra: H499,G499,J499 i biala. W weekend podziele ekran na 5 czesci,po jednym na kazda farbe (uwzgledniajac stara farbe) i bedzie testowane :) Po cichu kibicuje bialej, po byloby najwygodniej caly salon w jednym kolorze machnac.

Napisano (edytowany)

Najpierw malowanie:
CoPes8I.jpg
Potem testy:

MySPZTP.jpg

Pewnie zostanie przy J499. H za ciemne. Prawdę mówiąc, bardzo kusi biała,żeby nie mieć ciemno w salonie, ale na razie zrobię tak i zobaczę jak wyjdzie.
Ktoś wie, gdzie dostanę welurowe pasy czarne do ramki? Chcę tak oblepić i zrobić obramówkę.

BTW konkluzja - im jaśniejszy rzutnik, tym można dać ciemniejszą farbę i mieć lepszą czerń.

Edytowano przez Tenfilip
  • 1 year later...
Napisano
22 minuty temu, Paweł 1234 napisał:

cześć śledzę wasza konwersację bo mam podobny problem - czym ostatecznie pomalowałeś i jak ci to finalnie wyszło?

Nie pamietam dokladnie, porobilem probki i wybralem to, co wygladalo najlepiej. Pozniej to co zostalo zmieszalem i dodalem do tego docelowego koloru:) Ramki polecam zrobic z czarne tasmy malarskiej. 

Wyszlo fajnie, niestety widac rozne niedoskanlosci mojego pedzla, ale nie przeszkadza to jakos strasznie.

Napisano
Dnia 21.10.2021 o 11:43, Tenfilip napisał:

Nie pamietam dokladnie, porobilem probki i wybralem to, co wygladalo najlepiej. Pozniej to co zostalo zmieszalem i dodalem do tego docelowego koloru:) Ramki polecam zrobic z czarne tasmy malarskiej. 

Wyszlo fajnie, niestety widac rozne niedoskanlosci mojego pedzla, ale nie przeszkadza to jakos strasznie.

ale zadowolony jesteś z efektów? chodzi mi o obraz ..