Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Chciałbym rozbudować swój zestaw stereo o słuchawki. Aktualnie posiadam m.in. streamer Yamaha WXC-50 i rozważam dwie opcje:

1. słuchawki Bluetooth pod streamer => tutaj spora wygoda, brak dodatkowego sprzętu, ale podchodzę ostrożnie do jakości dźwięku i sporego wydatku, bo patrząc na słuchawki Bluetooth uznanych marek to ceny nie są niskie.

2. oddzielny wzmacniacz słuchawkowy + słuchawki. Tutaj wygody mniej, więcej kabli, ale pewno jakość będzie lepsza i mogę wykorzystać obecne słuchawki.

Aktualnie posiadam już słuchawki Beyerdynamic Custom One Pro i dźwięk mi odpowiada. Nie mam jednak jak ich połączyć z zestawem.

Czy ktoś łączył może słuchawki z tym streamerem i może się podzielić wrażeniami/poradami? 
Jakie ewentualnie wzmacniacz słuchawkowy mogę wziąć pod uwagę?

Dzięki i pozdrawiam.

Napisano

Do tych słuchawek wystarczy nawet tani wzmacniacz słuchawkowy z wejściem analogowym do celów mobilnych. Oczywiście mozna drozej i wtedy lepiej. Wygląda na to że powinien być on możliwie neutralny i nie powinien za bardzo wpływać na dźwięk słuchawek. Do podłączenia słuchawek bluetooth przydał by się transmiter pod wyjście optyczne, np. MOZOS MBL-HD z obsługą aptX HD. Sam dobór słuchawek to kwestia bardzo indywidualna i uzależniona od ograniczeń ceną. Za 1 tyś można kupić moim zdaniem ciekawe słuchawki  takie jak Audio-Technica ATH-DSR7BT bez możliwości odłączenia analogowego, jednak pozostaje do tego kabel USB.

Napisano

@MobyDick
Dzięki za propozycje. Czy potrzebuje jednak transmitera skoro mogę prosto ze streamera przesyłać na słuchawki?

Słuchałem jednych słuchawek z Audio Technica w tej grupie cenowej w trakcie testów. Jeżeli generalnie grają podobnie, to są jednak dla mnie sporo za jasne w brzmieniu. Beyerdynamiki BT to już z kolei naprawdę sporo kasy.

@KubadAktualnie streamer jest razem ze wzmacniaczem CA500 bez wejścia sluchawkowego.

Napisano (edytowany)

Jeśli Yamaha WXC-50 posiada możliwość transmisji bluetooth z kodekami o wysokiej jakości typu aptX transmiter nie jest potrzebny. Audio-Technica ATH-DSR7BT mają sygnaturę tylko lekkiego V i raczej nie zapewnią takiej ilości basu jak Beyerdynamic Custom One Pro w trybach jego podbicia. W przypadku słuchawek bt jeśli potrzebujesz korekcji charakterystyki lepiej sprawdzają się urządzania które ją zapewnia, czyli komputer lub smartphon. Audio-Technica ATH-ANC700BT są dość mocno basowe. W promocjach można je kupić sporo poniżej 500 zł https://www.ceneo.pl/66829978 . Te słuchawki pierwotnie kosztowały około 1 tyś, tyle że nie brzmią jak typowe produkty tego producenta.

Edytowano przez MobyDick
Napisano

Musiał byś posłuchać. Te ANC700BT też raczej nie zalewają basem wszystkiego. Po prostu jest go w nich więcej i charakterystyka V jest większa. ANC staje się standardem wśród słuchawek bluetooth bo z zasady przewiduje się je do użytku mobilnego poza domem.

ATH-DSR7BT to typowo cyfrowe słuchawki, które mają zapewnić dobrą jakość dźwięku bez potrzeby inwestowania w drogi sprzęt im towarzyszący.

Napisano

Jak na razie z czystej ciekawości oraz zachęcony recenzja w HiFi i Muzyka, na testy poszly Kruger Matz Soul 2, dźwięk prosto z WXC-50. Niestety ogólnie mówiąc spore rozczarowanie i porównując z Custom One jest przepaść, nawet po podpięciu kablem słuchawek Soul do tego samego źródła. Dzwiek bez głębi, detalicznosci, rozmachu, szczegółów, nie widzę pozytywów. Szukam dalej, pewno teraz sprawdzę coś z wymienionych Audio Technica.