To Kiero Napisano 10 lipca 2020 Udostępnij Napisano 10 lipca 2020 Witam Pierwszy post i od razu prośba. Posiadam yamahę ax-1070 145w na kanał przy 8ohm i zestaw magnat supreme 2002: (RMS/max.)225/450 W Impedancja4 – 8 Ohm Pasmo przenoszenia18 – 40.000 Hz Częstotliwość zwrotnicy350 Hz, 3.500 Hz Rekomendowana moc wzmacniacza> 30 W Sprawność (2.8V/1m)93 dB Wcześniejszy wzmacniacz Technics su-v570: 60W na kanał przy 8ohm Na Technics'ie to jakoś grało, wzmacniacz dawał radę, grzał się trochę jak był odkręcony na max, wiadomo, ale się nie wyłączał. Pomyślałem kupię większy piec bo w końcu kolumna 225W rms. I tu się zaczyna lista: -po dłuższym odsłuchu na 90% mocy Yamahy przestały grać wysokotonowe, najpierw jeden, za kilka dni drugi. Kupiłem cewki, wymieniłem, dalej cisza. Pomyślałem ---> zwrotnica, odkręcam i kondensator spuchnięty. Wymiana kondensatorów ścieżki średniej i wysokich, 3szt 5,6/10/18uF Jantzen cross caps. -w międzyczasie kupiłem Monacor 104/4 -po wymianie kondensatorów oryginalny z wymienioną cewką gada, podłączam monacora gada, myślę git -odkręcam gałkę na 3/4, wszystko hula i nagle cyk oryginalny przestaje grać. Sprawdzam miernikiem, spalony -podłączam monacora i gra, ale boję się dać głośniej Teraz pytanie co może być przyczyną, niby wzmacniacz mocniejszy do zestawu a tu taka kupa. Myślę teraz nad zmianą kolumn, niewiem sam co robić pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 10 lipca 2020 Udostępnij Napisano 10 lipca 2020 (edytowany) Ten wzmacniacz obsługuje kolumny od min. 6 Ω i to jest przyczyną. Do tych kolumn trzeba wzmacniacza gdzie jest napisane min. od 4 Ω. Edytowano 10 lipca 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To Kiero Napisano 10 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 10 lipca 2020 Czyli co, szukać kolumn stricte 8ohm czy zmienić wzmacniacz pod te kolumny. Nie wiem która opcja lepiej się sprawdzi. Różne opinie na temat yamahy 1070 są w sieci a ja jedynie słuchałem tych magnatów. Ktoś coś? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 11 lipca 2020 Udostępnij Napisano 11 lipca 2020 (edytowany) 23 godziny temu, To Kiero napisał: Witam Pierwszy post i od razu prośba. Posiadam yamahę ax-1070 145w na kanał przy 8ohm i zestaw magnat supreme 2002: (RMS/max.)225/450 W Impedancja4 – 8 Ohm Pasmo przenoszenia18 – 40.000 Hz Częstotliwość zwrotnicy350 Hz, 3.500 Hz Rekomendowana moc wzmacniacza> 30 W Sprawność (2.8V/1m)93 dB Wcześniejszy wzmacniacz Technics su-v570: 60W na kanał przy 8ohm Na Technics'ie to jakoś grało, wzmacniacz dawał radę, grzał się trochę jak był odkręcony na max, wiadomo, ale się nie wyłączał. Pomyślałem kupię większy piec bo w końcu kolumna 225W rms. I tu się zaczyna lista: -po dłuższym odsłuchu na 90% mocy Yamahy przestały grać wysokotonowe, najpierw jeden, za kilka dni drugi. Kupiłem cewki, wymieniłem, dalej cisza. Pomyślałem ---> zwrotnica, odkręcam i kondensator spuchnięty. Wymiana kondensatorów ścieżki średniej i wysokich, 3szt 5,6/10/18uF Jantzen cross caps. -w międzyczasie kupiłem Monacor 104/4 -po wymianie kondensatorów oryginalny z wymienioną cewką gada, podłączam monacora gada, myślę git -odkręcam gałkę na 3/4, wszystko hula i nagle cyk oryginalny przestaje grać. Sprawdzam miernikiem, spalony -podłączam monacora i gra, ale boję się dać głośniej Teraz pytanie co może być przyczyną, niby wzmacniacz mocniejszy do zestawu a tu taka kupa. Myślę teraz nad zmianą kolumn, niewiem sam co robić pozdrawiam I pewnie potencjometry treble i bass masz na maxa w prawą stronę? A co jest źródłem dźwięku? Edytowano 11 lipca 2020 przez Elizjum7919. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To Kiero Napisano 11 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lipca 2020 treble na max fakt, bas na godzinie 9, loudness na 0, dźwięk głównie z tv i telefon przez cinch Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 11 lipca 2020 Udostępnij Napisano 11 lipca 2020 (edytowany) Po prostu palisz głośniki bo dajesz słabej jakości dźwięk. I to troble na maxa też źle. Żadna domowa kolumna tego nie wytrzyma. Moc podana jest gdy sygnał jest np.z odtwarzacza cd. A potencjometry od korekcji na pozycji 0 neutralnej. Ja mam 60 watowy wzmacnicz i nigdy nie przekroczyłem połowy głośności. Bo jest już tak głośno że nie da się słuchć. Edytowano 11 lipca 2020 przez Elizjum7919. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 11 lipca 2020 Udostępnij Napisano 11 lipca 2020 (edytowany) 19 godzin temu, To Kiero napisał: Czyli co, szukać kolumn stricte 8ohm czy zmienić wzmacniacz pod te kolumny. Nie wiem która opcja lepiej się sprawdzi. Kolumn o impedancji 8 Ω raczej nie znajdziesz prędzej już 6 Ω, ale one też mogą schodzić poniżej tej wartości. Poszukaj wzmacniacza z niższą impedancją jeśli kolumny zostają. Żeby grać bardzo głośno potrzebujesz wydajnego wzmacniacza, ale zastanawiam się też same kolumny nie są dla Ciebie za słabe skoro palisz głośniki wysokotonowe. Edytowano 11 lipca 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To Kiero Napisano 11 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 11 lipca 2020 1 godzinę temu, Elizjum7919. napisał: Po prostu palisz głośniki bo dajesz słabej jakości dźwięk. I to troble na maxa też źle. Żadna domowa kolumna tego nie wytrzyma. Jak pisałem wcześniej, mam starego technicsa v570 60w na kanał, słuchałem na nim tych magnatów przez prawie 3 lata. Treble zawsze był odkręcony na max, bas w zależności od muzyki, sygnał z tych samych źródeł i pokrętło często na 90% było i grało, głośno, nic sie nie spaliło, nic nie trzeszczało a wzmacniacz słabszy o 80W/kanał. Magnaty impendacje mają 4-8ohm to powinna Yamaha to uciągnać na chłopski rozum, czy nie. Odnośnie głośników 8ohm, to są takowe, już nawet nie chodzi o budżet, tylko żeby z tą yamahą spiąć jakieś kolumny, i żeby to grało. Jest też opcja wymiany całego zestawu na coś sprawdzonego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 11 lipca 2020 Udostępnij Napisano 11 lipca 2020 (edytowany) Z tego co widzę ten Technics obsługuje kolumny 4 Ω, a Yamaha nie jak wyżej widać. Ja pisałem o kolumnach, a nie głośnikach 8 Ω i to jest zasadnicza różnica. Edytowano 11 lipca 2020 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 11 lipca 2020 Udostępnij Napisano 11 lipca 2020 (edytowany) Jeżeli chodzi o o te 6ohm to wzmak by się robił gorący jak piec. Aż dojdzie do uszkodzenia wzmacniacza🥵 Edytowano 11 lipca 2020 przez Elizjum7919. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 12 lipca 2020 Udostępnij Napisano 12 lipca 2020 A jednak w tym konkretnym połączeniu nie dochodzi do uszkodzenia wzmacniacza tylko autor tematu pisze, że spalił głośniki wysokotonowe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelend Napisano 12 lipca 2020 Udostępnij Napisano 12 lipca 2020 Nie znam się, ale yamaha ma pobór prądu 370w., a technics 550w. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
To Kiero Napisano 12 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 12 lipca 2020 Dnia 11.07.2020 o 16:07, lysyrafal napisał: Ja pisałem o kolumnach, a nie głośnikach 8 Ω i to jest zasadnicza różnica. Mi też chodziło o kolumny, że są 8ohm. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 lipca 2020 Jesli ktoś słucha na 90% mocy i sopran ma maksa to nie ma opcji żeby to się nie spaliło. Ja Ci polecam używanego Reelopa HA 210. Jeśli go znajdziesz. Potężne granie pod kontrolą. Magnat w pełnym paśmie nie jest 8 omowy. To na pewno. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 13 lipca 2020 Udostępnij Napisano 13 lipca 2020 20 godzin temu, To Kiero napisał: Mi też chodziło o kolumny, że są 8ohm. Pamiętaj iż to co piszą producenci w danych technicznych i na tabliczce znamionowej kolumn zazwyczaj nie jest prawdą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts