Dandel_1980 Napisano 19 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2009 Wita mam wielki problem ponieważ mam zamiar kupić słuchawki 5.1 do kompa.Niby nic ale proszę uwierzcie mi że szukałem na necie i tylko większy mętlik mam w głowie!!! Dużo gram głównie fpp (Call of Duty 2 a i 4 czasami) muzyki też słucham nie mało a filmy oglądam często. Na zestaw głośników nie ma warunków!!! A nie ma to jak 5.1 Słuchawki muszą mieć mikrofon! Kwota przeznaczona na słuchawki to około 250-350zł. Karta muzyczna to BĘDZIE Sound Blaster Audigy 2 ZS ,szukałem i w tej cenie (chodzi o używaną) z tym co ta karta oferuje nie ma co się zastanawiać nad X-Fi. Audiofilem nie jestem ale ma już dość moich starych wysłużonych słuchawek Philipsa SHM3300 które kupiłem ze względu na mikrofon. A i zintegrowany Relatek no cóż wszyscy wiedza jak gra i nawet przeciętne karty dzwiękowe oferują lepszy dzwięk. Na samym początku myślałem o Lognetmedia Aero 5.1, wszędzie pisali jakież to one nie są warte tych małych pieniędzy i że 5 lat gwarancji. Aż tu nagle zjechali je fachowo w Tygodniku Komp. że strach ( http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4570 ) Na waszym forum też znalazłem nie pochlebne opinie na ich temat, więc dałem sobie spokój. Pomyślałem też o słuchawkach Zalmana Surround 5.1 "Theatre 6". Ale i one też nie wszędzie cieszą się uznaniem a i producent w tej dziedzinie nie jest obyty ( http://twojepc.pl/artykuly.php?id=zalman_5_1_phone ) Następnie pomyślałem o słuchawkach Barracuda HP-1 ale co do tych słuchawek ma mieszane uczucia ( http://www.forum.wiaderko.com/dyskusje-o-s...dla-graczy.html ) Poza tym testem gdzie również opisane są Areo 5.1 (pozytywnie oczywiście) niewiele mogłem znalezć (był jeszcze jeden test ale odnośniki po rusku a opinia końcowa też nie ciekawa). Tak na marginesie to marze o Sennheiserach ale nie orientuję się czy mają dostępne słuchawki 5.1 a jeśli nawet to pewno nie w tym przedziale cenowym Oglądałem też Sharkoon Cosmic 5.1 no i opinia końcowa też na nie (http://www.frazpc.pl/artykuly/471/Blizej/dzwieku/sluchawki/51/i/nie/tylko ) Zaciekawiły mnie natomiast słuchawki SteelSound 5H v2 które to mają naprawdę przyzwoite osiągi( http://www.gry-online.pl/S040.asp?ID=53 ). Firma dobra, opinie też tylko mam jedno pytanie. Napisali że te słuchawki oferuję dzwięk 7.1 ale przy użyciu karty dzwiękowej w którą to wyposażone są słuchawki. Słuchawki mażna też kupić bez owej karty ale czy w tedy zagrają na mojej karcie w kompie też w systemie 7.1??? Ostatnie słuchawki które też przyciągnęły moją uwagę są GameCom 777 firmy Plantronics( http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Slucha...aczy-13565.html ). Co do tych słuchawek nie mogłem znalezć jednak żadnych konkretnych testów. Są to słuchawki pierwsze na świecie z certyfikatem Dolby, w miarę nowe i może dlatego. Wstępne opinie i recenzje są pozytywne ale! Te słuchawki tak jak i SteelSound 5H v2 są wyposażone w kartę dzwiękową która to ma wyjscie Usb!!! Jak to się ma do jakości?? Może lepiej podłączyć bez karty z kompletu tylko do mojej Audigy??? I jeszcze jedna ważna kwestia odnośnie tych słuchawek, oferują dzwięk w systemie 5.1 ale mają tylko dwa jacki w czym jeden to mikrofon!!!! Może tak być czy nie ?? Wszystkie słuchawki mają trzy jacki a tu mamy dwa!!!??? A może nie ma sensu rozglądać się za takimi słuchawkami bo jest to tylko chwyt marketingowy i dzwięk przestrzenny nie jest zadowalający i może wystarczą zwykłe stereo??? To by było na tyle. Przepraszam że się tak rozpisałem ale wyczerpałem cały mój temat. Proszę o fachową poradę a nie linki odsyłające do jakiś testów które nie muszą być poprawne (np Areo) i czasami nic konkretnego nie mówią. Najbardziej interesuje mnie ostatnia para. Reszta słuchawek jak i testy są w miarę stare a nowych jak na lekarstwo. Nie znaczy to że je przekreślam. Otwarty jestem również na nowe propozycje zwłaszcza ludzi którzy posiadają i używają takich słuchawek. Proszę nie zwracać uwagi na błędy . Z góry wielki THX za rady i pomoc!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogal Napisano 21 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 21 stycznia 2009 Podejrzewam, że nikomu nic tutaj nie powiedzą firmy, które wymieniłeś, my - audiofile, uznajemy marki takie jak np. Sennheiser, AKG, Koss jeśli chodzi o słuchawki, te komputerowe wynalazki to nie wiem do czego się nadają... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dandel_1980 Napisano 21 stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 21 stycznia 2009 Chyba masz racje, niestety. Ja też nie znam tych wszystkich firm, ale tylko takie znalazłem. Ale widziałem na tym forum że pisaliście o słuchawkach oferujących taki dzwięk więc mam jeszcze dwa pytania. Czy zakup takich słuchawek ma sens, czy lepiej kupić jakieś markowe stereo (Sennheiser ) a mikrofon np. na clipsie sobie jakiś sprawić!!!??? Czy taki kompromis jak słuchawki 5.1 to nie jest tylko wymysł (póki co) marketingowy!? A drugie pytanie co do tych jacków w ostatnich słuchawkach. Można dzwięk w systemie 5.1 wypuścić z jednego jacka??? To tyle za odpowiedzi wielkie dziękuję!!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 26 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2009 Witam (sorry za znaki). Rzeczywiscie, Sennheiser wypuscil sluchawki dla graczy Sennheiser PC 350 Gaming PC-Headset, w cenie od ok. 550pln, ale na Twoim miejscu, kupilbym sluchawki Speedlink Medusa 5.1, ponizej link, cena 184pln:http://www.karen.pl/komputronik.php/produc...er_Edition.htmluzywam tych sluchawek od ponad 3 lat glöwnie w grach sieciowych, na Soundblaster x-fi i kompie z bardzo wysokiej pölki. efekty przestrzenne 5.1 jak na te cene - rewelacja. naprawde polecam. podläczenie z kartä dzwiekowä przez 3 mini jack (front, surround,sub i centr.), mozliwosc regulacji glosnosci dla kazdej pozycji na pilocie znajdujäcym sie na kablu. Pomijam recenzje i testy tych sluchawek, pisze z wlasnego doswiadczenia. Polecam i na pewno nie bedziesz zalowal. Szukasz sluchawek do gier komputerowych w okreslonym przedziale cenowym, dlatego nie pisze nic na temat zestawöw jak Beyerdynamic Headzone Game (2000 euro), ktöry naprawde "powalil mnie na kolana" ))). Pzdr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur77 Napisano 26 stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2009 Cytat Chyba masz racje, niestety. Ja też nie znam tych wszystkich firm, ale tylko takie znalazłem. Ale widziałem na tym forum że pisaliście o słuchawkach oferujących taki dzwięk więc mam jeszcze dwa pytania. Czy zakup takich słuchawek ma sens, czy lepiej kupić jakieś markowe stereo (Sennheiser ) a mikrofon np. na clipsie sobie jakiś sprawić!!!??? Czy taki kompromis jak słuchawki 5.1 to nie jest tylko wymysł (póki co) marketingowy!? A drugie pytanie co do tych jacków w ostatnich słuchawkach. Można dzwięk w systemie 5.1 wypuścić z jednego jacka??? To tyle za odpowiedzi wielkie dziękuję!!!! Jesli chodzi o sluchawki Medusa Pro Gamer 5.1 na pewno nie jest to chwyt marketingowy, jak na te cene, wykonanie oraz efekty przestrzenne sä wg. mnie rewelacyjne. Sluchawki te wykorzystujä 8 wbudowanych glosniköw, po 4 na strone, w celu generowania efektöw przestrzennych np. w CoD bardzo dobrze slyszalne jest, z ktörej strony nadchodzi przeciwnik i nie chodzi tylko o lewo - prawo, ale glöwnie przöd - tyl, a takiego efektu na sluchawkach stereo nie osiägniesz. Wiem, bo podläczalem na zmiane robione na zamöwienie Beyerdynamic DT-880 (chwale sie, he,he - ale chce, zebys mial poröwnanie) i ten efekt zanikal. Co do 5.1 z jednego jacka nie jestem pewien, ale raczej nie da rady, chyba, ze posluzysz sie zewnetrznym dekoderem, ale po pierwsze - rosnä koszty, po drugie - nie jestem pewien, czy jest taka mozliwosc, a wynikaloby to ze specyfikacji danej gry. ustawiajäc w grze dzwiek 5.1, sygnal wysylany jest do kazdego z 3 toröw na wyjsciu karty dzwiekowej (front, surround, center i sub) w ten sposöb mam podläczone sluchawki. korzystajäc z jednego gniazda (front), dzwiek stereo musialby byc dekodowany na surround miedzy kartä dzwiekowä a sluchawkami. Chyba troche sie zaplätalem, ale powinienes wiedziec, o co chodzi Tu link do recenzji Medusa Pro Gamer 5.1 (niestety po angielsku):http://www.techpowerup.com/reviews/SpeedLink/Medusa51/2.html Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pacio94 Napisano 8 marca 2009 Udostępnij Napisano 8 marca 2009 Ja osobiście polecam słuchawki TEAC PowerMax HP11, sam uzytkuje poprzedni model HP10 i jestem bardzo zadowolony na potwierzdenie moich słów test: http://www.frazpc.pl/artykuly/320/51/na/gl...C/PowerMax/HP10TEAC to juz troche bardziej audiofilska firma choc to na pewno nie klasa Sennheisierów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts