Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich

Od dłuższego czasu posiadam system zbudowany bez żadnego pomyślunku z tego co "było pod ręką". Chciał bym coś ogarnąć żeby to wszystko miało ręce i nogi ale niestety za bardzo się na tym nie znam. Proszę was o pomoc w przebudowie. Obecnie posiadam:

- amplituner Denon x520BT

- kolumny Klipsch r-15M

- Subwoofer Yamaha yst-fsw150

- gramofon Denon DP-29F

Wszystko gra w salonie około 20m. Z żoną słuchamy głównie rock, pop, jazz. Lubimy też jak przy filmie coś "zadudni". Chciał bym pozostać przy dwóch kolumnach i ewentualnym subwooferze.

Napisano

cześć,

jaki masz budżet na te ruchy?

W tej sytuacji przede wszystkim na pewno zastanowiłbym się nad wymianą ampli Denona na wzmacniacz stereo. Kolejne pytanie, czy brzmienie samo w sobie z tych Klipsch'y Ci odpowiada? Nie są to najbardziej muzykalne kolumny, jakie świat widział. I ten sub również najwyższych lotów nie jest. Do "dudnienia" w filmach może i się nadaje, ale jak wolicie zamiast tego dobre pierd**nięcie, to ten element też raczej idzie pod młotek ;)  Czy muzyka jest smakowana właśnie z winyli, czy gramofon, jako źródło ma tylko kawałek udziału i wchodzą w grę również inne źródła? 

Napisano

Zapomniałem dodać że do zestawu mam podłączona konsole do gier i komputer więc złącza HDMI muszą być. Jeśli są wzmacniacze stereo z HDMI to bardzo chętnie bym w coś takiego zainwestował. Co do kwoty to zmiany robił bym stopniowo. Na wszystko mógł bym zainwestować jakieś 4000zl (wliczając w to odzyskane pieniądze ze sprzedaży posiadanych elementów). Muzyka głównie winyle i Spotify przez bluetooth z telefonu.

Napisano

Niestety do wymiany jest wszystko

16 godzin temu, Wojtek Ko napisał:

- amplituner Denon x520BT

- kolumny Klipsch r-15M

- Subwoofer Yamaha yst-fsw150

to bardzo slabe elementy systemu.

Zasadnicze pytanie jest. Czy masz resztę do kina? Lub planujesz czy tylko te pseudo monitory?

Pytanie czy idziemy i budujemy Ci prawdziwe kino czy jednak system stereo?

Mam kilka pomysłów

• 1 month later...
Napisano

Przemyślałem sprawę i najchętniej zostawił bym głośniki które mam. Szczególnie subwoofer gdyż nie mam miejsca na coś większych gabarytów i takie poziome rozwiązanie jest jedynym które wchodzi w grę. Co do amplitunera to doszedłem do wniosku że wystarczy mi zwykły wzmacniacz stereo. Ważne żeby miał wejście optyczne, phono i wyjście pod suba.

Czy mogli byście polecić jakiś model który by w miarę współpracował z tymi głośnikami i mieścił się w 1200 zł? (raczej używany)

• 2 weeks later...
Napisano

Poszedłem za twoją rada i wystawiłem wszystko na sprzedaż. Niestety przytrafiły się niespodziewane wydatki i zakup nowego sprzętu będzie musiał poczekać. Amplituner udało się dość szybko sprzedać i żeby było na czym słuchać kupiłem na szybko wzmacniacz Denon pma520ae. Wiem że nie jest to sprzęt najwyższych lotów ale był tani, blisko do odbioru i z pilotem. Telewizor podłączyłem przez najtańszy dac fiio. Z ostatecznego efektu jestem całkiem zadowolony i nie wiem czy potrzebuję czegoś więcej. Te moje Klipsche przy tym wzmacniaczu zaczęły zupełnie inaczej grać. Pojawił się bas i w ogóle jak inne głośniki. Wyczytałem że do tego wzmacniacza polecane są głośniki Pylon Audio Pearl Monitor. Teraz mam pytanie czy zagrają one wyraźnie lepiej i czy są to głośniki na tyle uniwersalne że dobrze zagrają też z jakimś lepszym wzmacniaczem?