3dh Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Witam, mój wzmacniacz Kenwood KA-3500 i głośniki Tannoy Mercury M1 grają bardzo przyjemnie, ale mam problem ze słuchawkami (ATH-M40X). Wzmacniacz jest podpięty do gołej maliny przez złącze słuchawkowe Jack. Niestety w słuchawkach podpiętych do wzmacniacza słychać dość głośny szum. Za to brzmią chyba najlepiej w porównaniu do innych urządzeń, do których były podpinane. Szum jest o wiele mniejszy i nie przeszkadza kiedy słuchawki są podpięte bezpośrednio do Raspberry Pi. Czy kupując jakąś nakładkę DAC do RPi, szumy w wzmacniaczu znikną, czy będą po prostu mniejsze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacool Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Jesli sam wzmacniacz nie generuje szumu (sprawdzisz przez odlaczenie maliny, posluchaj samego wzmaka) to tak - wyjscie sluchawkowe maliny jest marnej jakosci. DAC to zniweluje, a dodatkowo znacznie podniesie jakosc dzwieku Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3dh Napisano 30 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Po odłączeniu maliny też szumią. Minimalnie ciszej i inaczej, ale szumią. Czyli DAC nic tu nie pomoże, no chyba że taki ze złączami RCA i Jack. Szkoda Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacool Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Dac pomoze jesli bedzie mial wyjscie na sluchawki i uzyjesz go bez wzmacniacza.Swoja drogą - wzmak zawsze tak szumial? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3dh Napisano 30 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Nie wiem czy zawsze, bo kupiłem ten wzmacniacz parę lat temu. Od tej pory w słuchawkach zawsze szumiało. Wydaje mi się, że to normalne w przypadku tego wzmacniacza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacool Napisano 30 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Miałem takiego vintage Marantza, z bardziej czulymi glosnikami czy sluchawkami szumiał, jak sie dobrało odpowiednie, cisza.Ale malina jako zrodlo - tylko z DAC. Granie z wbudowanego wyjscia jest na poziomie chinskich mp3-ek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3dh Napisano 30 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2020 Póki co chcę polepszyć brzmienie małym kosztem. Zmiana słuchawek czy głośników jest bardzo daleko na mojej liście, bo póki co jestem z nich zadowolony. Za to przez ten szum w słuchawkach co raz częściej myślę o nowym wzmacniaczu. Tylko nie wiem czy warto, skoro wzmacniacz dobrze gra z tymi głośnikami, a słuchawki można by podpiąć bezpośrednio do DACa. W każdym razie dzięki yacool. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2020 Dobrze rozumiem że na kolumnach nie szumi? A na słuchawkach szumi? 18 godzin temu, 3dh napisał: głośniki Tannoy Mercury M1 grają bardzo przyjemnie, ale mam problem ze słuchawkami No to może gniazdo byc uszkodzone. Serwis ci to zrobi za niewielkie pieniądze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
3dh Napisano 31 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2020 (edytowany) S4Home w kolumnach też szumi, ale trzeba przystawić ucho do głośnika, żeby to usłyszeć. Nie słyszę tego wcale kiedy trochę się oddalę. Uszkodzone gniazdo mówisz? Nie brałem tego pod uwagę, bo wzmacniacz był wystawiony świeżo po naprawie. Były nawet zdjęcia wymienionych rzeczy. Z drugiej strony to mogło być zrobione byle jak, byleby grało i dało się sprzedać jako sprawne. PS. Znalazłem te zdjęcie: Edytowano 31 sierpnia 2020 przez 3dh Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 września 2020 Udostępnij Napisano 1 września 2020 Myślałem że gniazdo jest uszkodzone ale jeśli na kolumnach też słyszysz to nie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts