Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, mam pytanie do szanownych Panów. Właśnie zakupiłem podstawową integrę Accuphase E212 i chciałbym się upewnić co do poprawności podłączenia jej kablami XLR z "europejskim" źródłem (w moim przypadku RME DAC).  Coś tam gdzieś czytałem, że Accu stosuje (lub stosowało w przeszłości) w swoich gniazdach XLR piny odwrotnie niż w europejskich klockach. Czy w moim modelu E212  piny też są odwrotnie i powinienem zastosować jakiś przerobiony kabel XLR? A może jest jakieś inne rozwiązanie?   Proszę mnie nakierować.   Przepraszam ale nie mogę sam znaleźć odpowiedzi w internetach. 

Napisano

Dzięki Fafniak.   Z tego co tam napisane, można przełączyć polaryzację w RME. Ale czy to będzie to? 

20201014_101130.thumb.jpg.599f8c57d7fd6ced366133da09ddb9da.jpg

20201014_101220.thumb.jpg.38111f42bb8283838e76d619f1037d2d.jpg

Faktycznie to nawet nie wiem jak tam jest w E212 z tymi pinami XLR.  Nie chciałbym przełączać na chybił trafił i brać tego "na ucho" ale chcę mieć podłączone poprawnie.

@MobyDick  proszę podpowiedz jeśli wiesz 🙂

Napisano

Odpowiedź znalazłem na forum RME.  https://forum.rme-audio.de/viewtopic.php?id=29852

Wzmacniacz japoński  XLR     1 = GND / 2 = - / 3=+             

RME DAC  XLR   1 = GND / 2 = + / 3 = -

- W takim przypadku wystarczy przełączyć (zamienić) polaryzację w ustawieniach RME, tak jak na zdjęciach wyżej. Może jakiemuś użytkownikowi RME z podobną zagadką kiedyś się przyda.  Ten DAC ma tyle różnych ustawień, że trudno je wszystkie spamiętać (te mniej używane). 

A ja już myślałem żeby kable przerabiać 😅