cierzyn Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Dzień dobry. Jest to mój pierwszy post i jestem laikiem dlatego proszę o wyrozumiałość. Niedawno przeprowadziłem się do nowego domu i chciałbym zamontować system audio w salonie, który sam w sobie ma ok. 18m2 i jest połączony z jadalnią i kuchnią. Mam wypuszczone kable do głośników po 2 z przodu i z tyłu na wysokości 155cm, ok. 200cm od siebie. Na tylnej ścianie stoi sofa. Zależy mi głównie na dobrym odbiorze muzyki a ze względu na kable z tyłu rozważam więcej głośników niż tylko stereo. Doradźcie proszę co najlepiej kupić za kwotę +/- 4000zł Myślałem np. żeby kupić na tył dwa białe głośniki do montażu na ścianę z polk audio (cena 500-1000zł) tylko nie wiem co dać z przodu no i jaki odtwarzacz. Czy lepiej kupić cały zestaw czy osobno głośniki? Zależy mi, żeby tylne były biale.. Dzięki! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Nie bardzo rozumiem idei. To ma być kino czy nagłośnienie a'la sklep? Bo jeśli kino, to brakuje Ci z przodu kabla na kolumnę centralną. Jeśli stereo - to nie wiem po co Ci te kable za kanapą. No i żeby napędzić kolumny nie wystarczy sam odtwarzacz. Potrzebujesz - w przypadku stereo - wzmacniacza bądź amplitunera stereo, a w przypadku kina domowego - amplitunera AV. Warto było zapoznać się z tematem przed położeniem instalacji. Te przednie kable na wysokości 155 cm to też w sumie ni to na monitory a już na pewno nie na kolumny podłogowe. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cierzyn Napisano 19 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Kable schodzą się w gniazdku na dole za telewizorem. Można wykorzystać wszystkie lub chociaż te za kanapą (na wysokości 125cm) a przednie - nie wiem co miał elektryk na myśli - można pominąć. Czyli powiedzmy, że potrzebuję amplitunera AV z odtwarzaczem cd i głośnikami na przód + 2 głośniki na tył. Proszę poradzić co kupić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Określ tylko czy zależy Ci na stereo czy kinie domowym. W tych pieniądzach sensowniejszy będzie moim stereo. Aczkolwiek za 4000 PLN jakieś KD też da się złożyć. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cierzyn Napisano 19 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Zależy mi, żeby wykorzystać te kable, które wiszą na tylnej ścianie bo brzydko wyglądają. Nie chcę ich obcinać i szpachlować ściany. Wolę powiesić głośniki, które dadzą mi uczucie dźwięku przestrzennego. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 (edytowany) A ja mam pytanko jakie te kable są w ścianach? Edytowano 19 listopada 2020 przez Gość Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cierzyn Napisano 19 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 takie różowo - przeźroczyste Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Czyli 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cierzyn Napisano 19 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 (edytowany) Teraz wróciłem do domu to mogę im się przyjrzeć. Jest to podwójny kabel chyba 2x4mm. Obie pary są na wysokości 125 i w odległości 280 od siebie. Edytowano 19 listopada 2020 przez cierzyn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Jak już ciągniemy temat to jeszcze mi napisz że są to miedziane OFC. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cierzyn Napisano 19 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Tego ci nie powiem. Kabel jest miedziany w środku. Czarny pasek z boku. Czy to ma jakieś znaczenie co do wyboru sprzętu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Jeżeli jest OFC to bardzo dobrze gorzej jak CCA OFC czyli aluminiowe pokryte miedzią. Łatwo sprawdzić weź ostry nożyk i poskrob miedź schodzi z aluminium. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cierzyn Napisano 19 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Sprawdziłem, sama miedź. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Te kable są z tyłu, czy z boku? Bo to bardzo istotna różnica. Możesz dać rysunek poglądowy z góry? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kn1234 Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 To sie kupy nie trzyma,chcesz słuchać w quadro,stereo czy jak? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Czemu kable są na wysokości 125cm ani do kina ani do stereo? Sam tak chciałeś czy ktoś doradzał? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Dlaczego? Jak użyjesz monitorów o wysokości około 30 cm i dasz uchwyty ścienne na wysokości 100 cm, to w sam raz się schowają, a tweetery będą nieco powyżej poziomu uszu. A jak weźmiesz takie Pylon Audio Opal, które mają tweetery na dole, to mogą być nawet na poziomie uszu. Moim zdaniem ok. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cierzyn Napisano 19 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 1 godzinę temu, yahoo111 napisał: Te kable są z tyłu, czy z boku? Bo to bardzo istotna różnica. Możesz dać rysunek poglądowy z góry? kable wychodzą z tyłu. za sofą. jeden w kącie ok 20cm od bocznej ściany. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Sofę masz przysuniętą do ściany? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Może i będzie dobrze 👍 teraz dobierać zestaw. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cierzyn Napisano 19 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 57 minut temu, RLC napisał: Czemu kable są na wysokości 125cm ani do kina ani do stereo? Sam tak chciałeś czy ktoś doradzał? Elektryk doradzał Ja się nie znam, żałuję, że wtedy nie wszedłem na forum i nie zapytałem, ale w trakcie budowy domu jest wiele pilniejszych spraw. W każdym razie kable są nad sofą. Z przodu planuję meble więc wogóle nie muszę korzystać z tych kabli tylko postawić głośniki. Sofa stoi przy ścianie w rogu pokoju. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Spoko już się chyba wyjaśniło 😉 Czyli co idziesz w KD? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cierzyn Napisano 19 listopada 2020 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Może być, tylko co? I jak? Domyślam się, że z tyłu dwa, z przodu 2 stojące + sub + centralny? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yahoo111 Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 Jakie są wymiary tego pokoju? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 listopada 2020 Udostępnij Napisano 19 listopada 2020 6 godzin temu, cierzyn napisał: Zależy mi głównie na dobrym odbiorze muzyki a ze względu na kable z tyłu rozważam więcej głośników niż tylko stereo. Jeżeli muzyka to stereo ewentualnie + subwoofer. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts