Skocz do zawartości

Prośba o pomoc w zrozumieniu i ustawieniu kolumn stereo + amplituner.

Recommended Posts

Napisano

Moje uszanowanie wszystkim forumowiczom!

Miło mi pisać tu pierwszy swój post i mimo, iż jest pierwszy, to postaram się wszystko ładnie poukładać;)

Zakupiłem zestaw stereo tj.:
- amplituner yamaha r-n602,
- 2 kolumny Indiana Line Nota 550x.

Prosiłbym o wyjaśnienie i podpowiedź jak ustawić amlituner, a dokładnie czy wybrać/ustawić na nim impedancję:
- 4 Ohm (tj. od 4 do poniżej ośmiu Ohm), 
czy
- 8 Ohm (tj. 8 i więcej Ohm).

W specyfikacji głośników widnieje:
- 4-8 Ohm,
- moc wzmacniacza 30-130 W.

W testach (pod linkiem https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/436-indiana-line-nota-550):
- impedancja: 4 Ohm.
(Test dot. 550, ale podobno wersja 550X też powinna być opisana jako 4-omowa...)

W specyfikacji amplitunera widnieje:
- moc dla 8 Ohm: 2 x 80 W.

W testach (pod linkiem https://audio.com.pl/testy/stereo/amplitunery-stereo/2561-yamaha-r-n602) widnieje:
- moc dla 4 Ohm: 2 x 158 W,
- moc dla 8 Ohm: 2 x 110 W.

Z tego co wyczytałem, to nie powinno się (pomijam krótkotrwałe włączenia i/lub używanie "na połowę mocy") podłączać kolumn o mniejszej impedancji do wzmacniacza o wyższej impedancji, czyli powinno się łączyć takie same wartości, albo wzmacniacz o niższej niż kolumny impedancji... 

Reasumując:
a) skoro kolumny są 4 Ohm, to wzmacniacz powinien być ustawiony na 4 Ohm, prawda? Ale co wtedy z max mocą wzmacniacza (tj. 158W) vs kolumny (max 130W)? Jakie mogą być tego konsekwencje przy "odkręceniu", jedynie charczenie aż z powrotem nie ściszymy, czy trwałe uszkodzenie sprzętu?
b) zostawić wzmacniacz na 8 Ohm, bo ma wtedy 110W (a kolumna 130W), ale co wtedy z realną impedancją kolumny, tj. 4 Ohm i zasadą "nie mniej niż wzmacniacz"?

Dziękuję za pomoc i liczę, że nie tylko ja na tym skorzystam:)
pozdrawiam Łukasz

Napisano

Witam 

Na tylnej ściance twojego wzmacniacza jest wszystko napisane podepnij pod najniższą wartość czyli zaciski A lub B i będzie dobrze 😉

Napisano

Dziękuję, ale z tyłu to jest informacja jak podpiąć 4 lub 8 Ohmowe głośniki w zależności czy mamy ich 2 czy 4 sztuki.
Ponadto, zaciski A i B są tożsame, więc nie ma czegoś takiego jak niższa i wyższa wartość...