Skocz do zawartości

NAD C316 BEE - zasilanie - problem

Recommended Posts

Napisano

Witam i proszę o rady. 

Nowy (zakup 05 2020 w Top HiFi) wzmacniacz NAD C316 BEE ma powtarzającą się usterkę. 

Objawy: 

Po włączeniu z trybu standby kolor diody zmienia się z bursztynowego na czerwony. To norma, po 5 s. powinien zmienić się na niebieski - gotowość do pracy). Po 5 sekundach następuje słyszalne pyknięcie (jeżeli podłączone są głośniki, głośne przepięcie) i pozostaje na stałe czerwona dioda. 

Jeżeli uruchomienie odbywało się prawidłowo, objaw (czerwona dioda) nigdy nie wystąpił podczas działania - jeśli, to wyłącznie przy włączaniu. 

Serwis gwarancyjny pomierzył prądy, nie stwierdził żadnej usterki i zwrócił sprzęt. Defekt po krótkim czasie wrócił. 

Po drugim oddaniu do serwisu (w Markach) dostałem info, że _wymieniono układ zasilania. 

Sprzęt nadal nie włącza się - zostaje na czerwonej diodzie. 

Zmierzone napięcie w domu jest w normie. Sprzęt daje takie same objawy testowany w 3 innych domach, w tym w innej miejscowości. 

Oczywiście, jest gwarancja i znowu zawiozę go do serwisu, ale wiadomo, jakiego efektu się obawiam.

Bardzo proszę o rady / komentarze. 

Grzegorz 

Napisano
1 minutę temu, S4Home napisał:

>  Skąd wiesz że tego problemu nie powodują kolumny? 

Objaw występuje (czyli czerwona dioda pozostaje) również, gdy nie są podłączone żadne kolumny. 1) gdy do wzmacniacza nie jest podłączone nic; 2) gdy są to tylko słuchawki; 3) gdy są to inne domowe głośniki. 4) Te same kolumny (Focale Chorus) chodzą bez problemu z wzmacniaczem NAD 3020i. 

10 minut temu, GG40 napisał:

Ale właśnie o ten kierunek porad proszę - sprzęt ostatecznie trafi do serwisu, ale może coś robię niewłaściwie + co mogę sprawdzić sam, by dać serwisowi więcej informacji. 

Mam w domu 3 wzmacniacze i 3 pary kolumn; problem jest tylko z C316 (C326 BEE i stary NAD 3020i hulają)