Skocz do zawartości
GG40

NAD C316 BEE - zasilanie - problem

Recommended Posts

Witam i proszę o rady. 

Nowy (zakup 05 2020 w Top HiFi) wzmacniacz NAD C316 BEE ma powtarzającą się usterkę. 

Objawy: 

Po włączeniu z trybu standby kolor diody zmienia się z bursztynowego na czerwony. To norma, po 5 s. powinien zmienić się na niebieski - gotowość do pracy). Po 5 sekundach następuje słyszalne pyknięcie (jeżeli podłączone są głośniki, głośne przepięcie) i pozostaje na stałe czerwona dioda. 

Jeżeli uruchomienie odbywało się prawidłowo, objaw (czerwona dioda) nigdy nie wystąpił podczas działania - jeśli, to wyłącznie przy włączaniu. 

Serwis gwarancyjny pomierzył prądy, nie stwierdził żadnej usterki i zwrócił sprzęt. Defekt po krótkim czasie wrócił. 

Po drugim oddaniu do serwisu (w Markach) dostałem info, że _wymieniono układ zasilania. 

Sprzęt nadal nie włącza się - zostaje na czerwonej diodzie. 

Zmierzone napięcie w domu jest w normie. Sprzęt daje takie same objawy testowany w 3 innych domach, w tym w innej miejscowości. 

Oczywiście, jest gwarancja i znowu zawiozę go do serwisu, ale wiadomo, jakiego efektu się obawiam.

Bardzo proszę o rady / komentarze. 

Grzegorz 

 

 

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

To pytanie jest takim razie z innej beczki. Skąd wiesz że tego problemu nie powodują kolumny? Czy miałeś jakąś możliwość przetestowania innego wzmacniacza do tych konkretnych kolumn?

Piotr

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, S4Home napisał:

>  Skąd wiesz że tego problemu nie powodują kolumny? 

Objaw występuje (czyli czerwona dioda pozostaje) również, gdy nie są podłączone żadne kolumny. 1) gdy do wzmacniacza nie jest podłączone nic; 2) gdy są to tylko słuchawki; 3) gdy są to inne domowe głośniki. 4) Te same kolumny (Focale Chorus) chodzą bez problemu z wzmacniaczem NAD 3020i. 

 

10 minut temu, GG40 napisał:

 

Ale właśnie o ten kierunek porad proszę - sprzęt ostatecznie trafi do serwisu, ale może coś robię niewłaściwie + co mogę sprawdzić sam, by dać serwisowi więcej informacji. 

Mam w domu 3 wzmacniacze i 3 pary kolumn; problem jest tylko z C316 (C326 BEE i stary NAD 3020i hulają) 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...