Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Zamierzam w nadchodzącym roku przenieść telewizor i obecny zestaw kina domowego do nowego salonu. Z obecnych 17 m² dzielonych z jadalnią trafi do podobnego pokoju na innej kondygnacji, 16-20 m², około 4,5 na około 3,5-5 m i będzie to wyłącznie pokój dzienny otwarty na jadalnię w osobnym pomieszczeniu (oddzielenie podciągiem i kominkiem).

Śledziłem inne wątki tutaj i na innych forach i doszedłem do wniosku, że jest sens w pokoju zrobić system 5.2.2, a w jadalni na przeciwległej ścianie dodatkowo dwa głośniki służące jako druga strefa do słuchania muzyki i przełączane jako głośniki tylne w systemie 7-kanałowym. Mam amplituner Pioneer z automatycznie przełączanym systemem między 5.2.2 a 7.2.

Jeśli 7-kanałowy dźwięk się nie sprawdzi (a przypuszczam, że tak będzie), wtedy tylne głośniki będą wyłącznie jako druga strefa.

Co sądzicie o względnie niedrogich subwooferach z wbudowanym systemem kalibracji? Mowa o Martin Logan Dynamo 600 X i Paradigm Defiance V10 i V12, bo to półka cenowa poniżej 3000 zł. Dwa takie subwoofery nie będą kosztować więcej niż 5000 zł, co było poprzednim progiem cenowym za jeden subwoofer (Monitor Audio Silver W-12 i wcześniejsze subwoofery Paradigm i Martin Logan).

ARC jest jednym z najbardziej zaawansowanych systemów automatycznej kalibracji i wydaje się, że taki subwoofer po kalibracji miałby zdecydowanie lepsze warunki na starcie niż dowolny subwoofer, który w całości opierałby się tylko na kalibracji w amplitunerze.

Chyba jedyną wadą tych subwooferów jest z kosmetycznego punktu widzenia brak koloru białego.

Moim wcześniejszym faworytem był właśnie wspomniany Silver W-12, a to ze względu na jeszcze akceptowalną cenę (przynajmniej za egzemplarze powystawowe i mało używane) oraz wygodną automatyczną kalibrację w trzech pozycjach (gdzie wcześniejszy Gold W-15 mierzył tylko w jednym położeniu mikrofonu), no i dostępność koloru białego. Mam świadomość, że jego możliwości kalibracji są na pewno dużo bardziej ograniczone niż oferowane przez ARC, ale i tak dawałby lepszy start dla amplitunera, więc ostatecznie to i tak krok do przodu, chyba że się mylę (nigdy nie miałem okazji odsłuchać tego subwoofera ani porównać, czy kalibracja cokolwiek daje, lub czy wręcz nic nie pogarsza).

W obecnej chwili mam subwoofer Monitor Audio Radius 390, który gra dobrze i jeśli te subwoofery z kalibracją to niezbyt dobry pomysł, wtedy dokupię drugi. Jeśli zaś dobry, to Radius pójdzie do gabinetu, gdzie obecnie korzystam z REL Quake.

Z góry dziękuję za porady.