Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej, ojciec kupił amplituner onkyo TX8390 który jest podłączony do telewizora kdl-55w805c. Podłączony jest przez wejścia ARC między TV/amplituner oraz HDMI amplituner/dekoder. Problem polega na tym, że gdy włączam na TV: yt, netflix, spotify czy cokolwiek innego to po 5 sekundach aplikacja się zamyka i wracam na satelite. Zmieniałem kodowanie na PCM, HDMI CEC działa, ARC jest włączone w obu urządzeniach, Bravia sync również i nie mam pomysłu co dalej. 

Napisano
Przed chwilą, malppa napisał:

Teraz nie wyrzuca ale nie ma dźwięku.

niestety ARC nie działa bez HDMI-CEC chyba, że masz Denona albo Marantza tam się to podobno da rozdzielić. Pozostaje Ci tylko dodanie dodatkowego połączenia za sprawą kabla optycznego albo, podpięcie wszystkiego do amplitunera i dopiero jego do TV.

Napisano
1 godzinę temu, malppa napisał:

A coś trzeba wtedy zmieniać w ustawieniach? Pytam na zapas bo dopiero wieczorem będę w domu. 

to zależy od urządzeń, zazwyczaj w opcjach trzeba ustawić wyjście optyczne a w amplitunerze przełączyć na odpowiednie wejście.

Napisano
2 godziny temu, malppa napisał:

Czyli arc też wyłączyć i podłączyć w normalne wejście? 

ARC to część HDMI które do działania według specyfikacji wymaga CEC. To idzie po kablu HDMI, który możesz po prostu zostawić tylko w ustawieniach telewizora sobie zmieniasz wyjście na optyka a na ampku zmieniasz wejście.

Napisano

Można prosić o rozpisanie co włączone zostawić a co nie ? Bo po podpięciu kabla i niby zmienieniu na wejscie optyczne dalej nie ma dźwięku z YT etc. Nie wiem co ma być włączone i gdzie z: ERC, PCM, CEC. Pewnym jest że kabel optyczny działa bo po odpięciu kabla hdmi dźwiek z satelity leciał natomiast po wejściu na YT dalej nic plus w tle dalej leciał dźwięk z satki (bez podłączonego kabla HDMI dźwięk z satki się nie wyłącza po wejściu w inne aplikacje)