Wzorkovsky Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 Cześć wszystkim, Mam dwie kolumny jbl es90 i chciałbym wymienić amplituner (mam przedpotopowy) oraz dodatkowo dokupić centralny i dwa monitory. Pytanie czy macie do polecenia jakiś dobry amplituner tak do około 1500-1800 zł, najlepiej jakby mógł bezprzewodowo się łączyć ( i tu pytanie czy mógłbym kablami podłączyć moje es90 ale monitory już podłączyć bezprzewodowo - czy wszystkie głośniki muszą być tak samo podłączone przewodowo lub bezprzwodowo?) Co do centralnego i monitorów fajnie jakby się zmieścić do 1500 zł Kino domowe w pokoju około 6x5m. Fajnie jakby udało się z dolby atmos. Co do preferencji głosowych to dźwięk zbalansowany, fajnie jakby ustawić żeby z centralnego wyraźniej był dźwięk dialogów Pozdrawiam i dziękuję za pomoc, Kuba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalsz76 Napisano 4 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 4 stycznia 2021 (edytowany) Nasi forumowi eksperci milcza bo masz nierealizowalne zalozenia, do pomieszczenia 30m to nie wiem czy uzywane Yamaha 685 wystarczy (czy Denon 2700/3700). Pewnie idealnie byloby wejsc w 6A lub lepiej A1080 czy Denon 4700 a to budzet 2x badz 4x od zakladanego przez ciebie (zaleznie od opcji). Bezprzewodowe monitory ograniczaja cie do Yamahy a monitory yamahy + sensowny center to tez budzet ze 2 razy wiekszy niz zakladasz ;( Edytowano 4 stycznia 2021 przez rafalsz76 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 5 stycznia 2021 Za mały budżet na wymagania. Nie upolujesz w tej cenie używanego 685. Może 485 ale on do ES90 będzie za słaby. Centralny i tyly bezprzewodowe za mały budżet. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wzorkovsky Napisano 7 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 7 stycznia 2021 (edytowany) Ok, a jakby zwiększyć budżet na centralny+tyły+amplituner (przewodowo) do 5-6k? a w przyszlych miesiacach dokupie atmos albo coś do 7.1 1. Dodatkowe pytanie, jeżeli mam projektor 4k, a wszystko odtwarzam przez stacjonarny PC i to myślicie że zintegrowana karta dźwiękowa w komputerze wystarczy czy trzeba by zainwestować dodatkowo w zewnętrzną kartę dźwiękową? 2. I jak najlepiej podłączyć PC do amplitunera typu np. denon 2600 lub Yamaha RX-V6A- przez hdmi? najbardziej optymalnie projektor -> pc -> amplituner, czy projektor ->ampli i komputer -> ampli? 3. Czy dużo będę tracił przy takim amplitunerze jeżeli kupie na razie center i tylne boki bez dwoch atmosow? (w ogóle atmos podłącza się jako "surround back" a tylne boki jako 'surround'?) Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Bardzo zależy mi żebyście podpowiedzieli jaki center i tyły do tych kolumn No i co do amplitunera to z tego co czytałem chyba bardziej bym szedł w yamahę bo mega mnie irytuję jak akcja jest 10 razy głośniej od dialogów i nie wiem czy dorzucenie centralnego tu pomoże w przypadku denona Edytowano 7 stycznia 2021 przez Wzorkovsky Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 8 stycznia 2021 18 godzin temu, Wzorkovsky napisał: Dodatkowe pytanie, jeżeli mam projektor 4k, a wszystko odtwarzam przez stacjonarny PC i to myślicie że zintegrowana karta dźwiękowa w komputerze wystarczy czy trzeba by zainwestować dodatkowo w zewnętrzną kartę dźwiękową? Zalezy czy Twoja karta puszcza dźwięk HD wraz z 4K bez problemu czy nie. 18 godzin temu, Wzorkovsky napisał: I jak najlepiej podłączyć PC do amplitunera typu np. denon 2600 lub Yamaha RX-V6A- przez hdmi? najbardziej optymalnie projektor -> pc -> amplituner, czy projektor ->ampli i komputer -> ampli? PC - HDMI- Ampli - HDMI - Projektor 18 godzin temu, Wzorkovsky napisał: Czy dużo będę tracił przy takim amplitunerze jeżeli kupie na razie center i tylne boki bez dwoch atmosow? (w ogóle atmos podłącza się jako "surround back" a tylne boki jako 'surround'?) Zalezy od amplitunera. Jest to opisane z tyłu obudowy. Podstawa to zbudowanie systemu solidnego, dobrego 5.1 Wtedy mozna mysleć o Atmosach. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wzorkovsky Napisano 8 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 8 stycznia 2021 Dzięki wielkie za pomoc! W takim razie zostało dobranie amplitunera, centralnego i tyłów. Co myślicie o tym - Yamaha RX-V6A i jakie głośniki do niego (i kolumn es90)? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wzorkovsky Napisano 11 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 11 stycznia 2021 Podbijam prośbę o pomoc w doborze głośnika centralnego i dwóch tyłów Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 12 stycznia 2021 Do ES90 niestety musisz polowac na serie ES. Bo one mają dośc charakterystyczny dzwiek. Chyba że akceptujesz i chcesz coś lepszego to center od Monitor audio Bronze lub wyzej, Klipsch z serii Premier , którykolwiek, Center od Tannoya od linii DC6T w nowsze, Center od Focala z linii Aria. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts