Wzorkovsky Napisano 4 stycznia 2021 Napisano 4 stycznia 2021 Cześć wszystkim, Mam dwie kolumny jbl es90 i chciałbym wymienić amplituner (mam przedpotopowy) oraz dodatkowo dokupić centralny i dwa monitory. Pytanie czy macie do polecenia jakiś dobry amplituner tak do około 1500-1800 zł, najlepiej jakby mógł bezprzewodowo się łączyć ( i tu pytanie czy mógłbym kablami podłączyć moje es90 ale monitory już podłączyć bezprzewodowo - czy wszystkie głośniki muszą być tak samo podłączone przewodowo lub bezprzwodowo?) Co do centralnego i monitorów fajnie jakby się zmieścić do 1500 zł Kino domowe w pokoju około 6x5m. Fajnie jakby udało się z dolby atmos. Co do preferencji głosowych to dźwięk zbalansowany, fajnie jakby ustawić żeby z centralnego wyraźniej był dźwięk dialogów Pozdrawiam i dziękuję za pomoc, Kuba Odpisz, cytując
rafalsz76 Napisano 4 stycznia 2021 Napisano 4 stycznia 2021 (edytowany) Nasi forumowi eksperci milcza bo masz nierealizowalne zalozenia, do pomieszczenia 30m to nie wiem czy uzywane Yamaha 685 wystarczy (czy Denon 2700/3700). Pewnie idealnie byloby wejsc w 6A lub lepiej A1080 czy Denon 4700 a to budzet 2x badz 4x od zakladanego przez ciebie (zaleznie od opcji). Bezprzewodowe monitory ograniczaja cie do Yamahy a monitory yamahy + sensowny center to tez budzet ze 2 razy wiekszy niz zakladasz ;( Edytowano 4 stycznia 2021 przez rafalsz76 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 5 stycznia 2021 Napisano 5 stycznia 2021 Za mały budżet na wymagania. Nie upolujesz w tej cenie używanego 685. Może 485 ale on do ES90 będzie za słaby. Centralny i tyly bezprzewodowe za mały budżet. Piotr Odpisz, cytując
Wzorkovsky Napisano 7 stycznia 2021 Autor Napisano 7 stycznia 2021 (edytowany) Ok, a jakby zwiększyć budżet na centralny+tyły+amplituner (przewodowo) do 5-6k? a w przyszlych miesiacach dokupie atmos albo coś do 7.1 1. Dodatkowe pytanie, jeżeli mam projektor 4k, a wszystko odtwarzam przez stacjonarny PC i to myślicie że zintegrowana karta dźwiękowa w komputerze wystarczy czy trzeba by zainwestować dodatkowo w zewnętrzną kartę dźwiękową? 2. I jak najlepiej podłączyć PC do amplitunera typu np. denon 2600 lub Yamaha RX-V6A- przez hdmi? najbardziej optymalnie projektor -> pc -> amplituner, czy projektor ->ampli i komputer -> ampli? 3. Czy dużo będę tracił przy takim amplitunerze jeżeli kupie na razie center i tylne boki bez dwoch atmosow? (w ogóle atmos podłącza się jako "surround back" a tylne boki jako 'surround'?) Dzięki za wszystkie odpowiedzi! Bardzo zależy mi żebyście podpowiedzieli jaki center i tyły do tych kolumn No i co do amplitunera to z tego co czytałem chyba bardziej bym szedł w yamahę bo mega mnie irytuję jak akcja jest 10 razy głośniej od dialogów i nie wiem czy dorzucenie centralnego tu pomoże w przypadku denona Edytowano 7 stycznia 2021 przez Wzorkovsky Odpisz, cytując
S4Home Napisano 8 stycznia 2021 Napisano 8 stycznia 2021 18 godzin temu, Wzorkovsky napisał: Dodatkowe pytanie, jeżeli mam projektor 4k, a wszystko odtwarzam przez stacjonarny PC i to myślicie że zintegrowana karta dźwiękowa w komputerze wystarczy czy trzeba by zainwestować dodatkowo w zewnętrzną kartę dźwiękową? Zalezy czy Twoja karta puszcza dźwięk HD wraz z 4K bez problemu czy nie. 18 godzin temu, Wzorkovsky napisał: I jak najlepiej podłączyć PC do amplitunera typu np. denon 2600 lub Yamaha RX-V6A- przez hdmi? najbardziej optymalnie projektor -> pc -> amplituner, czy projektor ->ampli i komputer -> ampli? PC - HDMI- Ampli - HDMI - Projektor 18 godzin temu, Wzorkovsky napisał: Czy dużo będę tracił przy takim amplitunerze jeżeli kupie na razie center i tylne boki bez dwoch atmosow? (w ogóle atmos podłącza się jako "surround back" a tylne boki jako 'surround'?) Zalezy od amplitunera. Jest to opisane z tyłu obudowy. Podstawa to zbudowanie systemu solidnego, dobrego 5.1 Wtedy mozna mysleć o Atmosach. Piotr Odpisz, cytując
Wzorkovsky Napisano 8 stycznia 2021 Autor Napisano 8 stycznia 2021 Dzięki wielkie za pomoc! W takim razie zostało dobranie amplitunera, centralnego i tyłów. Co myślicie o tym - Yamaha RX-V6A i jakie głośniki do niego (i kolumn es90)? Odpisz, cytując
Wzorkovsky Napisano 11 stycznia 2021 Autor Napisano 11 stycznia 2021 Podbijam prośbę o pomoc w doborze głośnika centralnego i dwóch tyłów Odpisz, cytując
S4Home Napisano 12 stycznia 2021 Napisano 12 stycznia 2021 Do ES90 niestety musisz polowac na serie ES. Bo one mają dośc charakterystyczny dzwiek. Chyba że akceptujesz i chcesz coś lepszego to center od Monitor audio Bronze lub wyzej, Klipsch z serii Premier , którykolwiek, Center od Tannoya od linii DC6T w nowsze, Center od Focala z linii Aria. Piotr Odpisz, cytując
Recommended Posts