Mejol Napisano 14 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2021 (edytowany) Witam serdecznie Bardzo proszę o poradę. Chciałbym rozbudować moje kino domowe o wzmacniacz stereo. Obecnie posiadam zestaw głośników 5.1 Heco Aurora ( fronty Aurora 700 ) grający na ampli Onkyo RZ840, ostatnio słucham więcej muzyki i bardzo chciałbym wyciągnąć lepszy dźwięk w stereo nie rezygnując z KD. Wyczytałem, że najlepszym rozwiązaniem będzie wzmacniacz z wejściem "main-in" i połączenie przez pre out. Nie chcę jednak żadnego przełączania zworek. Chciałbym prosić Was radę, jakie wzmacniacze brać pod uwagę w konkretnie moim przypadku , żeby to razem ładnie zagrało. Moje preferencje dźwiękowe to dźwięk typu "V", lekko wyeksponowana góra i dół, lubię czysty, głęboki dźwięk ( tylko tak potrafię to opisać ). Dodatkowo mam jeszcze 2 pytania. 1. Dużo muzyki słucham z gramofonu (Pro-ject z 2M RED), co z kwestią przedwzmacniacza? czy PHONO w przyszłym wzmacniaczu stereo wystarczy , czy raczej iść w zewnętrzny przedwzmacniacz. 2. Pytanie ( może głupie ) czy przy połączeniu jak wyżej, da się słuchać klienta Spotify a ampli na wzmacniaczu stereo ( jako źródło )? Budżet jaki chciałem na to przeznaczyć to jakieś 3... max 4k pln Pomóżcie proszę Z góry bardzo Wam dziękuję Wojtek Edytowano 14 stycznia 2021 przez Mejol Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 14 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2021 (edytowany) @Mejol. Ampli ma pre out? Jeśli tak, to: https://allegrolokalnie.pl/oferta/rotel-rb-970bx-mk-ii Wziąłbym końcówkę mocy coś serii 97x. Miałem wzmacniacz 971 i grał tak jak chcesz. Myślę, że końcówka mogłaby zagrać podobnie, ale do powiedzenia miałby jeszcze pre z Onkyo. Ad1. Zewnętrzny przedwzmacniacz. Ale też ważna jest wkładka i igła. Ad1. Streamer załatwiłby sprawę. Np Chromecast. Pozdrawiam Edytowano 14 stycznia 2021 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yacool Napisano 14 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 14 stycznia 2021 Fajnie fajnie - podłaczysz pre z KD do koncowki mocy, a co z głosnikami?Jesli mialoby sie obyc bez przelaczania to pare głownych glosnikow musialbys napedzac wzmakiem stereo nawet przy ogladaniu filmow albo przepinac przewody glosnikowe do sluchania muzyki. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mejol Napisano 14 stycznia 2021 Autor Udostępnij Napisano 14 stycznia 2021 5 minut temu, yacool napisał: Jesli mialoby sie obyc bez przelaczania to pare głownych glosnikow musialbys napedzac wzmakiem stereo nawet przy ogladaniu filmow no właśnie o tym myślę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 stycznia 2021 Udostępnij Napisano 15 stycznia 2021 No to w takim razie albo Cyrus ONE albo NAD 356BEE Bo mówimy o Aurora. Cyrus zachowa jaśniejszy charakter i dynamiczny jak Onkyo z tym że zagra lepiej. NAD dociąży dół zagra delikatnie cieplej ale wciąż wyraźnie. Zapraszam po wyceny Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts