Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć wszystkim.

Szukam pomocy w następującej kwestii: w salonie stoi zestaw stereo Yamaha R-N803D+Heco Aurora 700 (podłączone bez bi-wire). W łazience, kuchni oraz jadalni mam po 2 szt. głośników sufitowych Apart Audio CM608D. Chcę, aby to wszystko grało jednocześnie...

Czy:
1. czy mogę podłączyć głośniki sufitowe równolegle do dwóch wolnych gniazd w N803D?

2. czy podłączyć głośniki sufitowe do starego wzmacniacza JVC XV THD5, który następnie połączę z N803D?

3. jeżeli tak, to jak połączyć ze sobą te dwa wzmacniacze?

4. czy może kupić inne urządzenie, które zepnie to w całość?

Z góry przepraszam za wszystkie błędy merytoryczne w mojej wypowiedzi.

Napisano

Cześć,

1. tak, ale te drugie gniazda służą do zrobienia drugiej strefy, mogą być minimalne opóźnienia dźwięku, więc raczej unikałbym podpinania drugiej pary kolumn w tym samym pomieszczeniu bo zrobi się denerwujące echo. Maksymalnie możemy podłączyć do tego amplitunera dwie pary głośników, jeśli podepniesz je równolegle to możesz spalić amplituner.

2. Nie możemy spiąć wzmacniacza z amplitunerem. Yamaha nie ma wyjścia Pre na końcówkę mocy a wymieniony wzmacniacz raczej nie ma możliwości pracy w trybie końcówki.

3. j.w.

4. Jeśli w jednym pomieszczeniu chcesz mieć grające jednocześnie więcej niż dwie kolumny to jedynym rozwiązaniem jest amplituner kina domowego, który po podłączeniu przeprowadzi kalibrację i zniweluje opóźnienia w jednym pomieszczeniu, lub stworzyć kilka stref w różnych pomieszczeniach.