Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć. Jak już wspomniałem w innym wątku, stałem się chwilowo posiadaczem kolumn amerykańskiego Klipscha, RP 600M. Pierwsze co rzuca się w oczy to ich wielkość. Jak na monitory są naprawdę duże. No i to pierwsze kolumny tubowe, których słucham. 

O samym dźwięku nie mogę zbyt wiele powiedzieć, gdyż dane mi na razie było przesłuchać jedynie dwóch albumów i kilku pojedynczych utworów ale to co usłyszałem z grubsza zgadza się z moim wyobrażeniem o tych paczkach. Dominuje w nich góra (dość jaskrawa, chociaż nie tak straszna jak w "legendach" 😉) i dół pasma. Środek jest wycofany (delikatnie ?) ale chyba taki właśnie sposób prezentacji wymyślili sobie producenci tej firmy. Mówiąc w skrócie to kolumny, które grają "efekciarsko". Bas schodzi nisko (aczkolwiek wydaje mi się, że nie tak nisko jak w audio physic) jest mocny i twardy. Góra błyszczy, czasem nawet bardzo błyszczy 😉, jednak po ponad dwóch godzinach słuchania nie odczułem zmęczenia. Niestety, po przesiadce z dynaudio excite x18 pierwsze co rzuca się w oczy to średnica. Podczas gdy w duńskich paczkach to właśnie średnica (choć nie tylko) gra pierwsze skrzypce, tutaj jest ona w tyle. Chociaż ... zauważyłem, że w nowszych, popowych nagraniach ta średnica nie jest tak bardzo wycofana jak w starszych produkcjach. A może to tylko moje złudzenie. Generalnie wg mnie to kolumny dla młodszego odbiorcy, który szuka mocy i potęgi. Jak zauważył w recenzji większych braci RP 600m redaktor Kisiel, to kolumny idące trochę w stronę estradówek. Także jeśli ktoś szuka kolumn do imprezowania i głośnego słuchania techno i pochodnych, to idealne kolumny dla niego. Jeśli jednak ktoś szuka paczek do delektowania się subtelnościami wokali czy pięknem szarpania strun przez Marka Knopflera to moim zdaniem nie ten kierunek 🙂

Pozdrawiam, Sebastian. 

IMG_20210204_175733.jpg

Edytowano przez seba3002
Napisano

Średnica nie jest tak mięsista ale musisz przyznać,że do muzyki bardziej dynamicznej niż akustycznej dają sporo frajdy :) moim zdaniem za tą cenę to bomba, miałem jamo c103 ,które też miały dużo góry , powietrza i szybki krótki bas i świetnie je zapamiętałem. Jak masz zamiar je zwrócić to lepiej od razu bo jak przyzwyczaisz się do tuby to potem w innych konstrukcjach jej lekko brakuje.

Napisano

Moim zdaniem do muzyki "bardziej dynamicznej" lepszymi kolumnami są jednak audio physic classic, które też grają dobrym, sprężystym, a o wiele niżej schodzącym basem. Mają też o wiele lepszą średnicę, a góra, mimo że rozdzielcza, nie ma tej jazgotliwej ostrości co Klipsch. Generalnie pomimo mojego pozytywnego nastawienia do tych paczek, nie zagrzeją one u mnie dłużej miejsca. Co nie zmienia faktu, że te kolumny mogą mieć swoich wiernych fanów. Jednak ja, jako starszy słuchacz, preferuje nieco inne granie. 

Napisano

5 godzin temu, seba3002 napisał:

nie ma tej jazgotliwej ostrości co Klipsch

A tak o RP600m piszą w rodzimej recenzji: szybkie w basie i średnicy, angażujący przekaz w zakresie wysokich tonów. Zrównoważone i barwne z precyzyjnie odwzorowaną sceną dźwiękową i znakomitą dynamiką.

Napisano

Może stwierdzenie "jazgotliwa ostrość" jest odrobinę na wyrost. Jest po prostu coś w wysokich tonach co od czasu do czasu drażni. Nie pamiętam utworu, ale wiem że gdzieś gdzie pojawiła się trąbka (której niestety oryginalnego brzmienia nie znam) był to dźwięk dość ostry i delikatnie tnący uszy. Jednak w szeroko pojętym popie te kolumny się po prostu sprawdzają. Powiem więcej, komuś kto nie szuka w muzyce doskonałości tak jak Ty @kaczadupa Adamie 😉, te kolumny mogą się naprawdę podobać. Rzeczywiście, bas jest szybki i zwarty (co akurat mi się podoba), a góra poza "momentami" kiedy coś "zasyczy" jest czytelna i rozdzielcza. Gdyby przeważały w moim repertuarze gatunki jak nowsza elektronika, pop czy hip hop, być może te kolumny zagościły by u mnie dłużej. Powiem więcej, gdybym miał wybierać kolumny w przedziale cenowym do 3000 PLN mogły by być one jednym z faworytów. Znam też kolumny Klipscha z serii R i seria RP to rzeczywiście kolumny, które w stereo mogą spokojnie się sprawdzić. Problemem w moim przypadku może być też to, że ja wolę granie spod znaku dali czy dynaudio a to jednak inny biegun niż klipsch. Także jeśli ktoś szuka szybkich kolumn z dobrym basem, trochę jaśniejszą góra i delikatnie wycofaną średnicą, te kolumny mogą być dla niego 🙂