Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Hej!

W zeszłym tygodniu dostałam w prezencie gramofon Lenco L-84 - nie mam żadnego doświadczenia z gramofonami, nie znam nikogo kto by się znał na temacie, dlatego chciałabym poprosić o pomoc w roztrzygnięciu czy potrzebuję dokupić jakiś dodatkowy sprzęt żeby móc zacząć korzystać z gramofonu.

Ten model posiada wbudowany przedwzmacniacz, w zestawie jest zasilacz 12V, czy wystarczy że podłączę kable RCA do głośników i powinno grać?

Będę wdzięczna za każdą podpowiedź, ponieważ jestem zupełnie zielona a robiąc pobieżny research w internecie odczuwam zagubienie...

Edytowano przez Ola
Napisano

Cześć! Potrzebujesz wzmacniacza, kolumn i kabli łączących gramofon ze wzmacniaczem - RCA/IC/chinch oraz kabli głośnikowych pomiędzy wzmacniaczem i kolumnami.

Twój gramofon ma jedynie przedwzmaciacz gramofonowy, lecz nie wzmacniacz mocy.

Pozdrawiam,

Piotr

Napisano

Piotr, dziękuję serdecznie za odpowiedź :)

O ile wzmacniacz i kolumny to większy wydatek, chciałabym zapytać czy kable mogą być z niższego pułapu cenowego?

Napisano (edytowany)

Przedwzmacniacz w gramofonie nie determinuje wyboru wzmacniacza. Możesz kupić taki który ma swoje pregramofonowe lub taki, który go nie ma. W obu wariantach, swój gramofon wpinasz do wejścia standardowego.

Wzmacniacz dobierz pod kątem kolumn jakie masz lub zamierzasz kupić. Kolumny zaś pod kątem pomieszczenia w którym mają grać.

Edytowano przez Pboczek
Napisano
16 godzin temu, Pboczek napisał:

Przedwzmacniacz w gramofonie nie determinuje wyboru wzmacniacza. Możesz kupić taki który ma swoje pregramofonowe lub taki, który go nie ma. W obu wariantach, swój gramofon wpinasz do wejścia standardowego.

Wzmacniacz dobierz pod kątem kolumn jakie masz lub zamierzasz kupić. Kolumny zaś pod kątem pomieszczenia w którym mają grać.

Bardzo dziękuję!

6 godzin temu, 1Ender napisał:

Jaki masz budżet?

Myślę, że do 1500 zł dam radę.

Napisano (edytowany)

Jaki model kolumn masz? 

Jak duży pokój?

@Pboczek

Dałoby radę podzielić na kolumny i wzmak. Wzmak jakiegoś Nada do 500 zł za resztę przewody i paczki.

Dlaczego Nada? Bo miały bardzo dobre preampy.

Na tym etapie bym sobie zewnętrznym pre nie zawracał głowy. Z czasem @Ola kupi lepszą wkładkę, później lepszy zewnętrzny preamp może lampowy?😁

Do drapaka Olu, będziesz potrzebować jeszcze wagę cyfrową jubilerską, około 20 zł, Myjkę do płyt z płynem wielorazowego użytku, około 230 zł, zestaw czyszczący do płyt ze szczotką węglową około 55 zł, szablon do kalibracji, koszulki antystatyczne na umyte płyty około 35 zł za 50 szt. O czymś zapomniałem?🤔

Pozdrawiam

Edytowano przez 1Ender
Napisano

Ender, nie strasz z myjkami, szablonami 😉. To Lenco ma swoje pre, skalibrowaną wkładkę i ma grać. Nad, czemu nie. Trzeba szukać egz. od pierwszego, drugiego właściciela. Zresztą zawsze kupujemy używany sprzęt, tylko ze znaną historią 🙂.