chodnik Napisano 6 marca 2021 Udostępnij Napisano 6 marca 2021 (edytowany) Kupiłem amplituner Denon AVR-750H. Mam kablówkę Toya (akcja dzieje się w Łodzi) i dekoder 4K. Kiedy oglądam TVN w pasku info świeci się ikonka Dolby. Na innych kanałach to już niekoniecznie, ale z tego co czytałem, to TVN nadaje sygnał w DD. Moim oczekiwaniem było, że AVR rozpozna ten sygnał i wyświetli info, że takowy odbiera. Niestety, nic takiego się nie dzieje, jest napis, że sygnał jest stereo. Sprawdzałem połączenia: - z dekodera do TV przez HDMI i drugie HDMI z TV ARC do AVR; - z dekodera do AVR przewodem optycznym. W obu połączeniach jest to samo. Dla odmiany, jeżeli uruchomię Netflix na telewizorze, to przez ARC idzie sygnał rozpoznawany w zależności od materiału jako Dolby Atmos albo Digital. Coś robię źle? Ktoś tak ma i mu działa? Będę wdzięczny za sugestie w tej sprawie. Edytowano 6 marca 2021 przez chodnik Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 6 marca 2021 Udostępnij Napisano 6 marca 2021 7 minut temu, chodnik napisał: Na innych kanałach to już niekoniecznie, ale z tego co czytałem, to TVN nadaje sygnał w DD TVN nadaje w Dolby Digital , ale uzyskasz ten format tylko wówczas gdy przełączysz dekoder na dźwięk oryginalny. Inaczej masz PCM. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chodnik Napisano 6 marca 2021 Autor Udostępnij Napisano 6 marca 2021 Dzięki, rzeczywiście to przełączenie jest konieczne i o tym zapomniałem. Jeszcze okazało się, że w samym dekoderze trzeba przełączyć w menu ustawień audio pozycję 'Cyfrowe audio' na 'Wielokanałowe' zamiast 'Stereo' i wtedy AVR rozpoznaje sygnał DD. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts