Arek134 Napisano 19 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 19 sierpnia 2021 Zakupiłem amplituner Yamaha RS 700. Musze póki co wspomóc się korektorem Technics SH GE 70 bo kolumny mam podłe 😉. Wszystko jest ok korekcja jest ale siła sygnału wychodzącego ze wzmacniacza jest tak słaba że analizator widma nie chodzi. Dopiero jak rozkręce Volume na - 20 db to coś tam zaczyna się pojawiać, pojedyncze słupki. Ale wtedy jest zajebiście głośno. O co k...wa chodzi. Wszytko podpięte poprawnie. Wcześniej był podpięty pod Technics SU V 500 i hulało wszystko. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2021 Może pomińmy na chwilę analizator widma i korektor. Czy jak podłączysz źródło - RS 700 - kolumny to urządzenie gra? Może kupiłeś uszkodzony? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek134 Napisano 20 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 20 sierpnia 2021 (edytowany) 1 godzinę temu, S4Home napisał: Może pomińmy na chwilę analizator widma i korektor. Czy jak podłączysz źródło - RS 700 - kolumny to urządzenie gra? Może kupiłeś uszkodzony? Piotr Wszystko gra. Skala Volume w tym modelu zaczyna się od -80db. Jak wezmę na około 0 db dopiero niektóre słupki analizatora widać. Tylko że wtedy jest zajebiscie głośno. Edytowano 20 sierpnia 2021 przez Arek134 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 22 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 22 sierpnia 2021 (edytowany) Miałem ten amplituner i z tego co pamiętam to skala zaczynała się od -89,5 dB i kończyła +15,5 dB. Faktem jest, że trzeba go było dosyć mocno kręcić nawet do niegłośnego grania. Jak masz ustawiony przełącznik impedancji z tyłu na panelu LOW czy HIGH? Jeżeli masz na HIGH to przełącz na LOW przy wyłączonym zasilaniu oraz zmniejsz na skali głośność przedtem. Edytowano 22 sierpnia 2021 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek134 Napisano 23 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2021 (edytowany) Mam na low. Ale to ustawienie wynika z impedenci kolumn. Edytowano 23 sierpnia 2021 przez Arek134 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2021 Ale to ja nadal nie rozumiem problemu. W którym momencie słyszysz muzykę? Ile na skali? Co jest źródłem? Pomijamy analizator widna. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 23 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 23 sierpnia 2021 7 godzin temu, Arek134 napisał: Mam na low. Ale to ustawienie wynika z impedenci kolumn. Zapytałem ponieważ ludzie często mają to źle ustawione. Z tego co wyżej napisałeś z amplitunerem jest wszystko ok i po prostu ten typ tak ma. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek134 Napisano 24 sierpnia 2021 Autor Udostępnij Napisano 24 sierpnia 2021 (edytowany) Dnia 23.08.2021 o 07:31, S4Home napisał: Ale to ja nadal nie rozumiem problemu. W którym momencie słyszysz muzykę? Ile na skali? Co jest źródłem? Pomijamy analizator widna. Piotr Źrodlo bez znaczenia cd, tuner.Muzykę słyszę cały czas, na skali przeważnie tak około -30 db w zależności jak ustawie loudnes. Jak bym wziął na zero to podejrzewam że moje kolumny poprosiły by o zgodę na start, wyrwalo by ich 😉. Chodzi o to że korekcja jest ale trzeba wziąć na prawdę głośno żeby słupki na analizatorze zaczęły coś tam skakać. Wszystko podpięte zgodnie ze sztuką RS 700 ma wyjścia dedykowane pod procesor lub korektor. Jeżeli nic nie jest podpięte to muszą być włożone zworki. Jak podłączyłem korektor po tape i wybrałem selektorem od źródła nagrywania tape to słupki smigaja nawet na sciszonym dźwięku tyle że przy takim podłączeniu nie ma korekcji. Generalnie Amplituner gra zajebiście po 20 latach słuchania przez SU V500 czuje się jak bym na nowo zaczął słyszeć 😀. A to i tak na gównianych kolumnach za 300 zł Jamo studio 190. Edytowano 24 sierpnia 2021 przez Arek134 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 sierpnia 2021 Udostępnij Napisano 25 sierpnia 2021 No to wygląda że wszystko jest dobrze. A problemem jest to że słupki na analizatorze nie skaczą. Tak? No to polecam słuchać muzyki a nie na nią patrzeć Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts