Tweeter2016 Napisano 30 września 2021 Napisano 30 września 2021 (edytowany) Jeszcze mam pytanie odnośnie monitorków (na pokój kilkanaście m.kw.). Znalazłem Elac Debut B6.2 (teraz są nowe poniżej 1300 zł) lub w tej samej cenie powystawowe Elac Reference B6 - które zagrają lepiej? A może polecicie coś ciekawszego za 1500 zł +/- 200 zł ? Rozważam nowe, powystawowe, ale także używki. Biorę też pod uwagę: MONITOR AUDIO BRONZE 2 Uwaga - monitorki będą stały (od tyłu) blisko ściany ! Bass reflex lepiej żeby był z przodu. Muzyka będzie pochodzić albo z PC (może przez DAC, może przez optyka?) albo z USB (pendrive) i dostarczana do kolumn głośnikowych przez wzmacniacz. (jeszcze nie wiem jaki to bedzie wzmacniacz). Muzyka bardzo różna (ale głównie spokojna od chillout, przez instrumentalną i jazz po POP, rock,....). Dzięki za podpowiedzi! Edytowano 30 września 2021 przez Tweeter2016 Odpisz, cytując
S4Home Napisano 1 października 2021 Napisano 1 października 2021 Bronze 2 to jednak słabszy model. DBR62 moim zdaniem grają lepiej ale jedna są znacznie droższe obecnie. Z używek KEF Q 350, Heco Metas XT 301 czy Dali Ikon 2, ostatnie z hybrydowym wysokotonowym. Piotr Odpisz, cytując
LBX Systemy Audio Napisano 1 października 2021 Napisano 1 października 2021 @Tweeter2016 ja kierowałbym się bardziej w stronę Debut B6.2 ale jeżeli masz możliwość to porównaj to choćby z Polk Audio s20e, Heco Aurora 300 lub Pylon Pearl Monitor. Z używanych faktycznie Kef Q350 może być dobrym kierunkiem. 9 godzin temu, Tweeter2016 napisał: Uwaga - monitorki będą stały (od tyłu) blisko ściany ! Bass reflex lepiej żeby był z przodu. tym bym się nie sugerował. Piotr Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 1 października 2021 Autor Napisano 1 października 2021 2 godziny temu, S4Home napisał: Bronze 2 to jednak słabszy model. DBR62 moim zdaniem grają lepiej ale jedna są znacznie droższe obecnie. Z używek KEF Q 350, Heco Metas XT 301 czy Dali Ikon 2, ostatnie z hybrydowym wysokotonowym. Czyli Bronze 2 nie za dobre? Szkoda, bo wyglądają ciekawie (to też ważne) i mają dobrą cenę 1400 zł . DBR62 dużo lepsze od Bronze 2 i Debut 6.2 ?? Są obecnie za 1880 nowe i 1500 powystawowe. A te najtańsze, Debut 6.2 - jak je oceniacie? 2 godziny temu, LBX Systemy Audio napisał: ja kierowałbym się bardziej w stronę Debut B6.2 ale jeżeli masz możliwość to porównaj to choćby z Polk Audio s20e, Heco Aurora 300 lub Pylon Pearl Monitor. A te Debuty B6.2 z jakimi wzmacniaczami się dobrze zgrywają? W tej chwili mam do sprawdzenia tylko amplituner Onkyo TX 8250, docelowego wzmacniacza jeszcze nie wybrałem Pylony mają BR z tyłu, cena bardzo OK, 1000 zł w Euro. Heco 300 - mniej więcej wiem czego się spodziewać, bo Onkyo gra z 700-kami. Nie znam kompletnie Polk Audio s20e. Obejrzę je w przyszłym tygodniu, bo mają je w kilku sklepach. Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 1 października 2021 Autor Napisano 1 października 2021 Jeszcze chciałem zapytać o Magnat Signature 503 (1400 zł) - jak one się mają do Debut B6.2 czy Bronze 2 ? Cena identyczna. Czy linia Signature jest wyższa od Quantum? Przykładowo wysokie Quantum 753 kosztują 2000 zł. Odpisz, cytując
LBX Systemy Audio Napisano 1 października 2021 Napisano 1 października 2021 3 godziny temu, Tweeter2016 napisał: A te Debuty B6.2 z jakimi wzmacniaczami się dobrze zgrywają? W tej chwili mam do sprawdzenia tylko amplituner Onkyo TX 8250 proponuję Ci żebyś na razie porównał cokolwiek z listy, tak, żebyś miał jakikolwiek punkt zaczepienia. W założonym przez Ciebie budżecie jest na prawdę spory wybór sprzętu nowego i używanego. Zacznij od tego co masz dostępne w okolicy, podziel się z nami własnymi przemyśleniami a będzie łatwiej coś doradzić. Ewentualnie zapraszam do kontaktu telefonicznego. Piotr Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 1 października 2021 Autor Napisano 1 października 2021 Dzięki za podpowiedzi! Znam w sumie trzy zestawy kolumienek (najlepiej te pierwsze): - Heco Aurora 700 - grają z Onkyo 8250 i jest to dobry duet. Podoba się (spodziewam się podobnego grania w serii 300). To sprzęt ojca, więc w każdej chwili mogę zabrać "na testy" amplituner. - KEF LS 50 - bardzo fajne, kumpel posiadał. Podobabało mi się ich granie. Dziś zrobiły się dość drogie, nawet używane kosztują w okolicach 3000 zł. Nie mogę tyle wyłożyć. - Dali Zensor 3 - słuchałem ich sporo, wydaje mi się, że dobrze wypadają w gatunkach muzycznych których osobiście słucham, czyli spokojniejszej muzyce. Innych nie znam, bo trudno powiedzieć, że znam kolumny których słuchałem przez 15 minut w ...Media Markt Myślę, że takie odpowiedniki Zensorów 3 pasowałyby mi. Tylko nie wiem, które grają podobnie? W sumie mogę wybrać same Zensory, używane są po 1300. Wydaje mi się, że nowe były 2-3 lara temu w tej cenie. Odpisz, cytując
Tweeter2016 Napisano 2 października 2021 Autor Napisano 2 października 2021 Znalazłem nowe Fyne Audio F301 za 1000 zł (alledrogo) - co o nich sądzicie? Odpisz, cytując
Recommended Posts