Skocz do zawartości

Elac Reference B6 vs Elac Debut B6.2 vs ..............??? (do 1500-1700 zł, stereo, nowe lub używane)

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Jeszcze mam pytanie odnośnie monitorków (na pokój kilkanaście m.kw.). Znalazłem Elac Debut B6.2 (teraz są nowe poniżej 1300 zł) lub w tej samej cenie powystawowe Elac Reference B6 - które zagrają lepiej? A może polecicie coś ciekawszego za 1500 zł +/- 200 zł ? Rozważam nowe, powystawowe, ale także używki.

Biorę też pod uwagę:

MONITOR AUDIO BRONZE 2

Uwaga - monitorki będą stały (od tyłu) blisko ściany ! Bass reflex lepiej żeby był z przodu.

Muzyka będzie pochodzić albo z PC (może przez DAC, może przez optyka?) albo z USB (pendrive) i dostarczana do kolumn głośnikowych przez wzmacniacz. (jeszcze nie wiem jaki to bedzie wzmacniacz).  Muzyka bardzo różna (ale głównie spokojna od chillout, przez instrumentalną i jazz po POP, rock,....).

Dzięki za podpowiedzi!

Edytowano przez Tweeter2016
Napisano

@Tweeter2016 ja kierowałbym się bardziej w stronę  Debut B6.2 ale jeżeli masz możliwość to porównaj to choćby z Polk Audio s20e, Heco Aurora 300 lub Pylon Pearl Monitor.

Z używanych faktycznie Kef Q350 może być dobrym kierunkiem.

9 godzin temu, Tweeter2016 napisał:

Uwaga - monitorki będą stały (od tyłu) blisko ściany ! Bass reflex lepiej żeby był z przodu.

tym bym się nie sugerował.

Piotr

Napisano
2 godziny temu, S4Home napisał:

Bronze 2 to jednak słabszy model.

DBR62 moim zdaniem grają lepiej ale jedna są znacznie droższe obecnie.

Z używek KEF Q 350, Heco Metas XT 301 czy Dali Ikon 2, ostatnie z hybrydowym wysokotonowym.

Czyli Bronze 2 nie za dobre? Szkoda, bo wyglądają ciekawie (to też ważne) i mają dobrą cenę 1400 zł .

DBR62 dużo lepsze od Bronze 2 i Debut 6.2 ?? Są obecnie za 1880 nowe i 1500 powystawowe.

A te najtańsze, Debut 6.2 - jak je oceniacie?

2 godziny temu, LBX Systemy Audio napisał:

ja kierowałbym się bardziej w stronę  Debut B6.2 ale jeżeli masz możliwość to porównaj to choćby z Polk Audio s20e, Heco Aurora 300 lub Pylon Pearl Monitor.

A te Debuty B6.2 z jakimi wzmacniaczami się dobrze zgrywają? W tej chwili mam do sprawdzenia tylko amplituner Onkyo TX 8250, docelowego wzmacniacza jeszcze nie wybrałem :)

Pylony mają BR z tyłu, cena  bardzo OK, 1000 zł w Euro. Heco 300 - mniej więcej wiem czego się spodziewać, bo Onkyo gra z 700-kami. Nie znam kompletnie Polk Audio s20e. Obejrzę je w przyszłym tygodniu, bo mają je w kilku sklepach.

Napisano
3 godziny temu, Tweeter2016 napisał:

A te Debuty B6.2 z jakimi wzmacniaczami się dobrze zgrywają? W tej chwili mam do sprawdzenia tylko amplituner Onkyo TX 8250

proponuję Ci żebyś na razie porównał cokolwiek z listy, tak, żebyś miał jakikolwiek punkt zaczepienia.

W założonym przez Ciebie budżecie jest na prawdę spory wybór sprzętu nowego i używanego.

Zacznij od tego co masz dostępne w okolicy, podziel się z nami własnymi przemyśleniami a będzie łatwiej coś doradzić. 
Ewentualnie zapraszam do kontaktu telefonicznego. 

Piotr

Napisano

Dzięki za podpowiedzi!

Znam w sumie trzy zestawy kolumienek (najlepiej te pierwsze):

- Heco Aurora 700 - grają z Onkyo 8250 i jest to dobry duet. Podoba się (spodziewam się podobnego grania w serii 300). To sprzęt ojca, więc w każdej chwili mogę zabrać "na testy" amplituner.

- KEF LS 50 - bardzo fajne, kumpel posiadał. Podobabało mi się ich granie. Dziś zrobiły się dość drogie, nawet używane kosztują w okolicach 3000 zł. Nie mogę tyle wyłożyć.

- Dali Zensor 3 - słuchałem ich sporo, wydaje mi się, że dobrze wypadają w gatunkach muzycznych których osobiście słucham, czyli spokojniejszej muzyce.

Innych nie znam, bo trudno powiedzieć, że znam kolumny których słuchałem przez 15 minut w ...Media Markt :)

Myślę, że takie odpowiedniki Zensorów 3 pasowałyby mi.  Tylko nie wiem, które grają podobnie? W sumie mogę wybrać same Zensory, używane są po 1300. Wydaje mi się, że nowe były 2-3 lara temu w tej cenie.