Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, 

Posiada. Gramofon Vega JPS 362 P. Po podłączeniu do dwóch różnych wzmaczniaczy jeden głośnik nie chce wydobyć dźwięku. Buczy i pierdzi  po przedstawieniu na mono na wmacniaczu gra ale strasznie kiepsko. Oba wzmacniacze pod piętę pod laptopa graja normalnie. Zmiana gniazda Chinch nie pomogła. Sprawdzenie plusa i masy z gniazda do płytki elektrycznej jest masa wydaje się że jest jak jeden głośnik gra a drugi nie. Gdzie szukać przyczyny przed oddaniem do jakiegoś serwisu. 

Napisano

No dobra , przyczyn może być sporo :

- zużyta igła 

- uszkodzona wkładka

- brak styku na kablach wkładki lub ramienia . sprawdź miernikiem jak wygląda przewodzenie : piny w ramieniu w gnieździe headshela, a wtyki RCA /

- źle ustawiony antyskating

Sama masa nie powoduje zaniku dźwięku kanału. Fabrycznie masz ją podłączoną zapewne do masy sygnałowej kanału lewego. Polecam na przyszłość zrobienie oddzielnego punktu masy i wlutowanie bezpośrednio kabli ramienia do przewodu IC.

Napisano
1 godzinę temu, tomek4446 napisał:

Ten gramofon ma wbudowany przedwzmacniacz ?

5 godzin temu, Libr napisał:

Zdjęcie od gramofonu od pokrywy. 

Będę sprawdzać. Tylko zastanawia mnie jedno czemu jeden kanał gra i to dobrze a drugi jak podłącze buczy szumi robi sprężenia. Jak by igła byłaby zużyta to na dwóch byłby taki sam objaw? 

Napisano (edytowany)

Wtyki zmieniłem zapobiegawczo. Wyjście z wmacniaczu DIN  5pinów z wyjściem Chin żeńskim zamieniłem. Podpinam w zmacniczaczu pod gniazdo phono. Brak jakiejkolwiek poprawy. Miernikiem sprawdziłem przejście z wkładki do płytki elektronicznej wszystko git. Wypoziomowałem cały gramofon zaczął majstrować z ramieniem ustawienia się rozjechały. Wieczorem jak nie dziś to jutro przysiądę do kalibracji metodą chałupniczą bo wagi nie posiadam. Igla nowa ma może z 10 odsłuchów. 

Edytowano przez Libr
Napisano
1 godzinę temu, Libr napisał:

Miernikiem sprawdziłem przejście z wkładki do płytki elektronicznej wszystko git.

Sprawdź od gniazda headshella do wtyków RCA , dla masy sygnałowej i dla gorącej żyły. Dość ciężko jest znaleźć przyczynę na odległość , poruszamy się trochę po omacku.