gornim Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Witajcie, Obecne kolumny stereo STX F-200 przenoszę gdzie indziej. W ich miejsce staną STX Electrino 250. Czy możecie doradzić, jaki wzmacniacz/amplituner należałoby podłączyć, aby wyraźnie odczuć różnicę w jakości dźwięku w stosunku do obecnego zestawu? Fajnie, gdyby dało się później dołożyć odtwarzacz CD w podobnej stylistyce. Sprzęt będzie emitował muzykę elektroniczną - Kraftwerk, musi sobie poradzić też z rockiem/metalem i klasycznymi instrumentami :) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Napisz ile kasy możesz przeznaczyć. Podejrzewam że jak przeskoczysz z każdym z klocków o półkę czy dwie wyżej (STX F-200 na STX Electrino 250; Yamaha A-S201 na A-S701) powinieneś zauważyć sporą poprawę brzmienia. Możesz też pomyśleć o poprawie akustyki pomieszczenia (poszukaj pod hasłem "room correction" na forum, sporo osób się tym zajmuje). Na temat akustyki masz np. tutaj: Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gornim Napisano 1 listopada 2021 Autor Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 Dziękuję. Nie mam sprecyzowanego budżetu. Nie chcę raczej przekroczyć 4000 za nowy wzmacniacz/amplituner. W tym budżecie są osiągalne np.: 1. Yamaha R-N602 - amplituner, więc spodziewać się gorszej jakości? 2. Yamaha R-N803d - lepszy od 602? 3. Rotel A14 lub A12 4. NAD C356 BEE 5. Inne? Nie wykluczam w przyszłości zmiany kolumn na inne, jeśli Electrino 250 miałyby stać się "wąskim gardłem" zestawu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tweeter2016 Napisano 1 listopada 2021 Udostępnij Napisano 1 listopada 2021 1. Raczej nie od A-S201. Myślę, że nie. RN602-ka jest całkiem przyzwoita 2. Zdecydowanie lepszy, ale większość osób i tak poleci oddzielne klocki - czyli osobno wzmacniacz osobno źródło (CD, tuner, urządzenie streamujące,...). 3. i 4. Dobry wybór, choć trzeba zapytać kolegów jak się będą dogadywać z STX-ami. Ja tego nie wiem. 5. Jest w czym wybierać do 4000 zł i to mimo tego, że sprzęt ostatni rok sporo zdrożał. Ogólnie rzecz biorąc lepiej iść w wzmacniacz zamiast amplitunera. A konkretne modele podpowiedzą koledzy czy jutro - "branża". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 listopada 2021 Udostępnij Napisano 2 listopada 2021 Nie wiem czy Electrino 250 to dobry pomysł do muzyki elektronicznej ale jeżeli już jesteś na nie zdecydowany to one dobrze by grały a wręcz potrzebowały nieco dolnego dociążenia. To uzyskasz z tanich, podstawowych modeli Denona albo właśnie wspomnianego NADa 326,356 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts