Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
Szukałem ale jakoś nic mi do gustu nie przypadło. Bardzo bym był wdzięczny abyście mi podłożyli jakieś konkretne przykłady które by się składały z Nowych Kolumn cena do 1000zł + używanego wzmacniacza. Chce to wszystko podłączyć do kompa. A właśnie i jeszcze bym był wdzięczny jakbyście zaproponowali mi jakaś dobrą kartę dźwiękowa.
  • Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
Witam ponownie,
tym razem ja pozwolę sobie odświeżyć swój wątek tego tematu icon_smile.gif

Zakupiłem taki zestaw:

wzmacniacz Yamaha AX-500
odtwarzacz CD Yamaha CDX 393 mk II
kolumny Elac 80 II
interkonekt SOMMER SPIRIT XXL
oraz kable głośnikowe DA VINCI Alphard 2x2,5mm (2 x 5 metrów).

Jak na moje wymagania cały zestaw gra bardzo ładnie i złego słowa nie powiem, ale powstał mały problem natury... hmmm... życia codziennego. Chodzi o brak możliwości sterowania głośnością z pilota. Wiem, że wzmacniacz ax-500 nie jest przystosowany do obsługi pilotem, wobec czego postanowiłem poszukać
odtwarzacza CD, gdzie z pilota będzie można regulować głośność dźwięku wychodzącego do wzmacniacza. Próbowałem zasięgnąć opinii u różnych
osób i od jednej z nich dowiedziałem się, że jest to możliwe wyłącznie w odtwarzaczach CD, które mają 2 pary zacisków RCA (Fixed i Variable).
Czy faktycznie tak jest? Kilku sprzedawców z allegro, którzy sprzedają odtwarzacze na pilota ale starszej generacji - z jedną parą wyjść typu
chinch napisało, że oczywiście taka regulacja z pilota jest możliwa. Prawdę mówiąc trochę się pogubiłem bo myślałem, że regulacja dźwięku
typu "output level" na przednich panelach dotyczy wyłącznie dźwięku płynącego z gniazda słuchawkowego.

Czy macie jakieś rozeznanie w tej kwestii?

Pozdrawiam
Napisano
W zależności od producenta - istnieją takie modele, w których dźwięk jest równocześnie regulowany na słuchawkach i na jedynym wyjściu.
Sprawdzę w domu i dam Ci znać wieczorem...
O ile pamiętam tak będzie w kilku modelach SONY serii XE (dolna i średnia półka), które mają tylko 1 parę RCA.
No i oczywiście w cenie do 200zł spokojnie można trafić sporo modeli z podwójnym zestawem wyjść analogowych (stałe i regulowane). icon_cool.gif

Pozdrawiam
Napisano (edytowany)
Dzięki Roro, będe czekał. Nie wiem u jakiegoś źródła będziesz szukał ale mnie interesuje wyłącznie Yamaha icon_wink.gif

Kibic chyba Twój post jest niedokończony albo nie wyłapałem jego sensu icon_smile.gif

Pozdrawiam! Edytowano przez RoRo
Korzystaj z funkcji ODPOWIEDZ, gdy nie musisz cytować wypowiedzi poprzednika (wtedy-ODPISZ)
Napisano
Rolnik
Post Kibica niewątpliwie jest niedokończony... icon_lol.gif

Sens wypowiedzi jest taki: uważa się, że dźwięk z wyjścia regulowanego jest ciut gorszy niż dźwięk z drugiej, nieregulowanej pary RCA.

Co do mojego sprawdzenia - myślałem o swoich Soniaczkach, niestety nie mam żadnej Yamy...
No więc sprawdziłem napierwszym z brzegu "singielku z parą RCA" i regulacja działa! icon_razz.gif
W każdym razie w SONY serii XE (czyli podstawowa seria, chociaż 10 lat temu kończąca się u góry na modelu XE900 - późniejszy następca to już był górny QS, czyli średnia półka) tak jest. Mają pojedyńczą parę RCA, której głośność jest regulowana z pilota (równocześnie z gniazdem słuchawkowym).
Więc może i Yamaha poszła tym samym śladem... icon_cool.gif

Pozdrawiam