Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Jasne. U mnie chyba skończy się na wyprowadzeniu kabli, a o głośnikach pomyślę za klilka miesięcy. 

Jeszcze drążąc temat: czy ten typ głośników: https://www.euro.com.pl/kolumny-audio/magnat-atm202-black-kpl-glosnikow-atmos-magnat.bhtml

znaczy się w "ukośnej" obudowie zamontowany na suficie z odpowiednim przesunięciem (żeby zniwelować problem tego pochylenia) ma jakikolwiek sens? Czy to już kombinowanie?
Pytam, bo tego typu kolumienki da się znaleźć dużo taniej niż typowe "naleśniki" :)

Napisano

Serii durnych pytań ciąg dalszy...

Posiadam na stanie 2 małe kolumienki od mikrowieży. Podłączenie tam jest oddzielnie na wysokie tony oddzielnie na niskie - każdy głośnik ma 3 ohm.

Czy jeśli zepnę je szeregowo pod jeden kanał (w sensie jedna kolumienka pod jeden kanał, co powinno dać 6 ohm na kanał) to nic nie uszkodzę ?

Pytam, bo chciałbym podłączyć cokolwiek, ustawić na kartonach i zobaczyć co ten atmos tak naprawdę daje. Opinie czytam bardzo różne (przede wszystkim o bardzo małej ilości materiałów w atmos) i póki wydam >1000 PLN na głośniki efektowe chciałbym zobaczyć na czym to w ogóle polega :) Bo być może w moim budżetowym zestawie nie ma sensu ta kombinacja i lepiej te pieniądze zaoszczędzić na ciekawsze przetworniki przód/tył w przyszłości.

Napisano
12 godzin temu, regenti88 napisał:

Serii durnych pytań ciąg dalszy...

Posiadam na stanie 2 małe kolumienki od mikrowieży. Podłączenie tam jest oddzielnie na wysokie tony oddzielnie na niskie - każdy głośnik ma 3 ohm.

Czy jeśli zepnę je szeregowo pod jeden kanał (w sensie jedna kolumienka pod jeden kanał, co powinno dać 6 ohm na kanał) to nic nie uszkodzę ?

Ale nie kombinuj. O ile wiem to nie jest to tylko bi amping. To wieża posiadała zwrotnice i odcinała pasmo które szło na dany zakres.

Więc w takim połączeniu puścisz całe. Nie będzie to dobrze grało jeżeli w ogóle.

Piotr

Napisano

Jeszcze mam pytanko.

Padło w tym temacie polecenie głośników do Atmos: CANTON PLUS MX.3 

Orientujecie się może, czy na tym oryginalnym uchwycie da się je jakoś regulować? To tak pod katem gdybym skiepścił miejscie montażu na suficie.

Pytam, bo wpadły mi w oko również POLK OWM3 i wygląda, że mają sporo róznych opcji montażu: tylko niestety dostępność zerowa.

Napisano
20 minut temu, regenti88 napisał:

Jeszcze mam pytanko.

Padło w tym temacie polecenie głośników do Atmos: CANTON PLUS MX.3 

Orientujecie się może, czy na tym oryginalnym uchwycie da się je jakoś regulować? To tak pod katem gdybym skiepścił miejscie montażu na suficie.

Pytam, bo wpadły mi w oko również POLK OWM3 i wygląda, że mają sporo róznych opcji montażu: tylko niestety dostępność zerowa.

Ja mam OWM3 na suficie. Były niedawno na Amazonie w promocji. Podstawkę zdejmujesz i możesz kombinować nawet w narożnikach dzięki ich ksztaltowi. Dużo jest możliwości podwieszenia tych głośników. Polecam

Napisano (edytowany)

Dzięki za opinię!

Zdecydowanie mam w czym wybierać. Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu zaczynam "remont" salonu - wkuwanie kabli pod surroundy oraz puszczenie kabli do sufitówek. Jeszcze tych sufitówek nie kupiłem, bo ciągle się waham, a może akurat wpadnie jakaś promocja :)

Mega dziękuję wszystkim tu obecnym za pomoc :)

Edytowano przez regenti88
Napisano

A więc...
Zrobiłem remont w salonie i wyprowadziłem kable do górnych sufitowych oraz tylnych surround -  w ściany do surroundów i sufitówek dałem 2x 1.5mm2 OFC.

Sufitówki starałem się umieścić pod kątem 80 stopni do uszu. Szerokością niestety nie dało rady zrobić to tak, żeby były w linii frontów - są ciutkę węziej.

Generalnie testowałem (z żoną na drabinie :D) różne położenia sufitówek. Odsunięcie lewa/prawa nie robiło mi dużej różnicy jeśli chodzi o efekt przestrzeni, natomiast przód/tył robiło ogromną różnicę. I te 80 stopni dla mojego ucha wypadało najlepiej.

Kupiłem na start te Tagi 180 (za pół roku czy nieco dłużej wymienię na jakiś konkret). Z dwóch powodów:

- cena (i tak zakup TV plus kino wyszedł ponad 10k gdzie planowałem połowę tego)

- kształt - są bardzo płaskie - 3.5cm. Praktycznie jedyne głośniki, na które żona chciała się zgodzić pod względem wyglądu :) A trzeba przyznać, że po usunięciu badziewnego loga z maskownicy prezentują się na suficie naprawdę fajnie. 

Co do samych głośników: poddałem je lekkiemu tuningowi. Wyrzuciłem tylny terminal, swój kabel sufitowy wpuściłem bezpośrendio do obudowy i wymieniłem w środku wszystkie przewody do zwrotnicy jak i od zwrotnicy do głośników. Złączka wago zaciskowa do linki (100x lepiej to trzyma niż ori terminal), upchnąłem to w środku i złożyłem.

Wiadomo: te głośniki to nawet nie jest klasa moich magnatów. Niskich tonów tam nie ma, o rzeczach typu zejście czy szczegółowość nie ma co rozmawiać. Ale... nie ma tragedii. Na tę cenę jest ok.

No i efekt... Próbki w Atmos rozwalają mi mózg :) Próbowałem ustawiać głośniki na przednich kolumnach żeby zasymulować atmos i musiałem się naprawdę przysłuchać, żeby wyczuć jakąkolwiek różnicę. Teraz z sufitowymi jest szał. Zacząłem wczoraj oglądać od nowa "Dark" na Netflix. Pierwszy raz zobacyzłem magiczny napis "Atmos" na ampli i jest szok :D Nawet z takimi marnymi sufitówkami doznania są mega. 

Także wszystkim rozważającym "atmos czy nie atmos" polecam: zdecydowanie Atmos. Nawet w wersji "dla ubogich" jest sztos!

Dziękuję bardzo wszystkim tu obecnym za pomoc. Temat do zamknięcia :)

Napisano
14 minut temu, regenti88 napisał:

cena (i tak zakup TV plus kino wyszedł ponad 10k gdzie planowałem połowę tego)

Haha... Standard :)

15 minut temu, regenti88 napisał:

Także wszystkim rozważającym "atmos czy nie atmos" polecam: zdecydowanie Atmos. Nawet w wersji "dla ubogich" jest sztos!

Poczekaj aż gdzieś usłyszysz 5.1.4... Znowu będziesz kuł w suficie :D

Napisano

Dlatego jak będę miał okazję posłuchać to będę uciekał... :P

A na poważnie. 5.1.4 to już chyba neistety mój salon w bloku nie udźwignie. Więc podejrzewam, że ten setup zagości na dłuższy czas :)

Napisano

Jeszcze jedno pytanie:

tylko głośniki oraz wzmak mają terminal na kable "na sprężynkę" - odsuwam przycisk, wsuwam kabel i puszczam. I tyle.

Średnio mi się to widzi i tu pytanie: czy są jakieś wtyki na kable dostosowane do tego typu zacisków?

Napisano
17 minut temu, regenti88 napisał:

Jeszcze jedno pytanie:

tylko głośniki oraz wzmak mają terminal na kable "na sprężynkę" - odsuwam przycisk, wsuwam kabel i puszczam. I tyle.

Średnio mi się to widzi i tu pytanie: czy są jakieś wtyki na kable dostosowane do tego typu zacisków?

Jest w czym wybierać :) 

Zerknij TU

Piotr