Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z "zaproszeniem" do współpracy końcówek wzmacniacza NAD 356 z jakimś zewnętrznym przedwzmacniaczem? Zastanawiam się nad :) takim rozwiązaniem w budżecie ok.1,5 tys.PLN.

Z góry dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.

Napisano

Jeszcze zapomniałem o jednym rozwiązaniu napisać - posiadam amplituner Onkyo 717, który ma wyjścia pre-out. Teoretycznie więc można byłoby skorzystać z sekcji przedwzmacniacza Onkyo i połączyć go z wejściem Main-IN po wyjęciu zworek, tylko nie jestem pewny, czy mogę regulować wzmocnieniem na wyjściu pre-out, żeby nie uszkodzić końcówek NADa na starcie. Tylko pytanie czy w ogóle jest sens bawić się w takie podpinki, bo nie wydaje mi się, żeby przedwzmacniacz Onkyo mógł być lepszy brzmieniowo niż wbudowany preamp NADa.

Napisano

Z moich doświadczeń podłączanie pre do samej końcówki nie wnosiło, żadne istotnej zmiany, tym bardzie na plus i dlatego pre miałem podłączone do NAD bez rozłączania. Głównie po to by mieć konfortowe sterowanie głośnością i cyfrowe lementy były tam podpiete. (Pro Ject Pre Box S2 Digital).

Napisano (edytowany)

Jak masz smykałkę do lutowania to polecam pre lampowe, które polutowałem z gotowych elementów. Dużo pracy nie ma. Koszt preampu płytki PCB to 200-400 zł, selektor wejść 70- 100 zł, potencjometr (drabinka smd) około 60 zł. Trafo Ogonowskiego około 200 zł. Kondensatory około 250 zł.

Kabelki, lampy i obudowa wg uznania.

Poczytaj o tym projekcie.

https://forum.audio.com.pl/topic/84420-budowa-preampu-lampowego-na-wzór-conrad-johnson-pv-12/#comments

Edytowano przez 1Ender