Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć

jako początkujący w temacie proszę Was o pomoc, na forum trafiłem przypadkiem poszukując opinii na temat Jamo s803 (na których zakup byłem zdecydowany) a które raczej nie cieszą się tutaj dobrą opinią, zrezygnowałem i zacząłem szukać coś innego - oczywiście jak większość początkujących utknąłem od razu :)

może przedstawię moją aktualną sytuację:

- pod wpływem impulsu :) kupiłem używany Harman Kardon BDS-570 (na tyle co dałem radę sprawdzić jest OK pod względem działania, kolumn nie podpinałem)

- kino będzie w małej sypialni (mieszkanie w bloku - głośny odsłuch odpada)  3x4 m - w pokoju jest tylko łóżko, telewizor na ścianie i półka pod nim na "klamoty"

- planuję kupić kino w partiach, najpierw fronty, później centralny, tylnie i jeśli będzie potrzeba to subwoofer

- na fronty mogę dać 1500 zł max, z braku miejsca preferowałbym jak najmniejsze półkowe

- nie lubię dudniącego basu, chciałbym żeby grały przyzwoicie ale rozumiem, że w tej cenie nie dostanę czegoś super

- jestem z małego miasteczka do najbliższego salonu mam 120 km :) więc odsłuchy na żywo odpadają

brałem pod uwagę: jamo 803, dali spektor 1 lub oberon 3, Klipsch Sat Theater Pack, Monitor Audio Bronze 1

w zasadzie nie mam pojęcia co kupić, więc jestem otwarty na propozycje

i jeszcze pytanie w instrukcji mojego Harmana są podane dane techniczne dla 6 ohm - mam przez to rozumieć, że tylko takie kolumny mogę podpinać? czy, że np 8 ohm też mogę tylko wtedy będą inne paramerty pracy

Napisano

Więcej ohm możesz podpiąć. Mniej nie bo wzmacniacz/Amp zacznie się mocno grzać.

Klipsch Sat Theater Pack moja córka ma w pokoju. Gra to dobrze, nie narzeka, a czasem nawet głośniej muzykę włączy. Z takich mniejszych weź pod uwagę Canton Movie, też ma dobre recenzje.

Napisano

Mam dla Ciebie dość smutne wiadomości.

BDS 570 było jednostką raczej dostosowaną do swoich kolumn właśnie HK z zestawu.

Owszem przyjmują 6omów ale nic poniżej. Więc jeśli na kolumnie masz napisane 8 a schodzi do 4 to ona może się gasić. albo zawieszać.

miałem takie problemy kiedy się nią bawiłem.

Więc tylko małe , wydajne satelitki.

12 godzin temu, rufi napisał:

brałem pod uwagę: jamo 803, dali spektor 1 lub oberon 3, Klipsch Sat Theater Pack, Monitor Audio Bronze 1

Oberon 3, Bronze 100

Albo właśnie cały set satelit Canton Movie.

Te od zestawu nie działają?

Piotr

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Te od zestawu nie działają?

kupiłem bez kolumn, ale nie ma problemu w najgorszym wypadku będzie mi służył jako odtwarzacz

wielkie dzięki Panowie, przynajmniej teraz wiem w którym kierunku iść