Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Hej,mam pytanie.Jak mam rozumieć pojęcie 65w/kanał? W przypadku mojego wzmacniacza mam wejścia terminalowe na głośniki A+B więc te 65w dotyczy dokładnie 65w na A i 65w na B czy te 65w jest na parę kolumn podpiętą pod A i liczy się 65w na głośnik lewy oraz prawy? Chodzi mi dokładnie o definicje dzielenia mocy na kanał,czy mowa tu o A/B czy o głośniku L/P :)
Oraz mam jeszcze pytanko czy kolumna podłogowa która ma z tyłu 4 wejścia terminalowe osobno wysokotonowe oraz nisko oraz zawiera belkę zwierająca górę i dół czy wyciągając tą belkę i podłączając przewody powiedzmy pod pasmo górne mogę tak słuchać,nie zepsuję głośnika ani wzmacniacza? Czy kolumna musi być tak skonstruowana żeby można było w ten sposób podłączyć i słuchać,odrazu dodam że mam tak podłączone i działa górne pasmo bo na głośniku niskototownym mi nie zależało bo mam suba :)
Wzmacniacz Onkyo A-9030.

Dziękuję za odpowiedź :) 

Napisano
30 minut temu, AzeciK napisał:

Czy kolumna musi być tak skonstruowana żeby można było w ten sposób podłączyć i słuchać,odrazu dodam że mam tak podłączone i działa górne pasmo bo na głośniku niskototownym mi nie zależało bo mam suba :)

Czyli z całej kolumny gra tylko wysokotonowy i sub?

Napisano (edytowany)

Mam kolumny podłogowe które mają głośnik wysokotonowy ,2x sredniotonowy oraz niskotonowy,przy podłączeniu z tą zworką nie grało to za dobrze bo moc dzieliła się pół na pół więc wyciągłem tą zworkę i podpiąłem po prostu kable pod górę bo i tak nie specjalnie zależało mi na dolnym pasmie tylko górnym i pytanie było takie czy mogę słuchać tak.

Edytowano przez AzeciK
Napisano

Ok ale z tego co kojarzę w wiekszosci jest tak, że jesli jest rozdzielone to na zasadzie, że na jednych terminalach wysokie, a na drugich "reszta" (niskosredniotonowe lub sredniotonowe plus niskotonowe (np 2.5 drożne)). Wyjątkiem są potrójne terminale dla każdej "drogi", ale z opisu wynika że masz podwójne. Wiec pytanie..... obecnie

1 godzinę temu, Chyba Miro 84 napisał:

gra tylko wysokotonowy i sub?

Mógłbyś wrzucić fotke tego połączenia i tych kolumn?

Napisano
2 godziny temu, AzeciK napisał:

Hej,mam pytanie.Jak mam rozumieć pojęcie 65w/kanał? W przypadku mojego wzmacniacza mam wejścia terminalowe na głośniki A+B więc te 65w dotyczy dokładnie 65w na A i 65w na B czy te 65w jest na parę kolumn podpiętą pod A i liczy się 65w na głośnik lewy oraz prawy? Chodzi mi dokładnie o definicje dzielenia mocy na kanał,czy mowa tu o A/B czy o głośniku L/P :)
Oraz mam jeszcze pytanko czy kolumna podłogowa która ma z tyłu 4 wejścia terminalowe osobno wysokotonowe oraz nisko oraz zawiera belkę zwierająca górę i dół czy wyciągając tą belkę i podłączając przewody powiedzmy pod pasmo górne mogę tak słuchać,nie zepsuję głośnika ani wzmacniacza? Czy kolumna musi być tak skonstruowana żeby można było w ten sposób podłączyć i słuchać,odrazu dodam że mam tak podłączone i działa górne pasmo bo na głośniku niskototownym mi nie zależało bo mam suba :)
Wzmacniacz Onkyo A-9030.

Dziękuję za odpowiedź :)

65w na 1 kanał stereo czyli na dwie kolumny A+B na jednym kanale może wyjść 65w 

Bardzo ciekawe podłączenie pod warunkiem że średnio tonowe grają razem z "gwizdkiem"

Napisano
22 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Ok ale z tego co kojarzę w wiekszosci jest tak, że jesli jest rozdzielone to na zasadzie, że na jednych terminalach wysokie, a na drugich "reszta" (niskosredniotonowe lub sredniotonowe plus niskotonowe (np 2.5 drożne)). Wyjątkiem są potrójne terminale dla każdej "drogi", ale z opisu wynika że masz podwójne. Wiec pytanie..... obecnie

Mógłbyś wrzucić fotke tego połączenia i tych kolumn?

20220124_214925.jpg