Kamil Ż Napisano 5 lutego 2022 Napisano 5 lutego 2022 Witam, Mam nietypowe pytanie. Otóż zakupiłem amplituner denon x1600h. Nie mam jeszcze głośników, czekam na dostawę. Na próbę jednak podłączyłem amplituner do TV aby zobaczyć co i jak. Telewizor to LG 82UN85003LA, wspiera on Dolby Atmos oraz eARC. Zakupiłem kabel HDMI 2.1 ethernet. Wpiąłem kabel do portu eARC w telewizorze oraz do wejscia w amplitunerze. Ustawiłem wyjście dzwięku TV na ARC. Amplituner włącza i wyłącza się razem z TV, wszystko wydaje się ok ale mam następujące wątpliwości: - Gdy próbuje robić głośniej pilotem od telewizora to nie pokazuje mi się standardowa skala podgłaśniania tylko ikonka blokady (szare przekreślone kółko). Czy będę mógł regulować głośność pilotem od TV? - Gdy odpalam filmy Dolby Atmos na netflixie lub z dysku to na amplitunerze nie pojawia się informacja o Dolby Atmos. Na telewizorze przy włączeniu filmu też nie pojawia się ikonka Dolby Atmos. Jeżeli w trakcie filmu wyłącze w TV dźwięk ARC i włącze wbudowane głośniki TV to TV informuje ikonką, że włączył Dolby Atmos. Przy włączonym ARC to się nie pojawia, ani na TV, ani na wyświetlaczu amplitunera. W amplitunerze na początku przeszedłem proces konfiguracji i wskazałem jakie mam głośniki tj, frontowe, central, sub, surround i sufitowe. Nie przeprowadziłem kalibracji Audyssey ze względu na brak głośników. Czy możliwe jest, że przez to, że głośniki nie są fizycznie podłączone to amplituner nie widzi Dolby Atmos? Z góry dziękuję Odpisz, cytując
violator Napisano 5 lutego 2022 Napisano 5 lutego 2022 Niesamowite, ale wszedłem na forum z tego samego powodu. W moim przypadku sprawa wygląda tak. Laptop podłączony do Amplitunera Yamaha - odpalam na laptopie demo ATMOS, - na amp wyskakuje info, ze to Atmos i wszystko ładnie śmiga. W laptopie na ikonce głośnika - napis, że Audio Device to Yamaha. Włączam Projektor i zaczynają się problemy - w laptopie urządzenie audio zmienia się na ACER (projektor) na amp - znika ATMOS - pojawia się PCM i atmosy przestają działać mam tylko 7.1 W laptopie nie ma już opcji zmiany urządzenia YAMAHA tylko jest ACER (projektor) i tak jest dopóki nie wyłączę projektora. Jest na to jakaś rada? By mimo włączanego projektora laptop wciąż widział tylko Yamahe ? Odpisz, cytując
S4Home Napisano 7 lutego 2022 Napisano 7 lutego 2022 Dnia 5.02.2022 o 09:21, Kamil Ż napisał: Witam, Mam nietypowe pytanie. Otóż zakupiłem amplituner denon x1600h. Nie mam jeszcze głośników, czekam na dostawę. Na próbę jednak podłączyłem amplituner do TV aby zobaczyć co i jak. Telewizor to LG 82UN85003LA, wspiera on Dolby Atmos oraz eARC. Zakupiłem kabel HDMI 2.1 ethernet. Wpiąłem kabel do portu eARC w telewizorze oraz do wejscia w amplitunerze. Ustawiłem wyjście dzwięku TV na ARC. Amplituner włącza i wyłącza się razem z TV, wszystko wydaje się ok ale mam następujące wątpliwości: - Gdy próbuje robić głośniej pilotem od telewizora to nie pokazuje mi się standardowa skala podgłaśniania tylko ikonka blokady (szare przekreślone kółko). Czy będę mógł regulować głośność pilotem od TV? - Gdy odpalam filmy Dolby Atmos na netflixie lub z dysku to na amplitunerze nie pojawia się informacja o Dolby Atmos. Na telewizorze przy włączeniu filmu też nie pojawia się ikonka Dolby Atmos. Jeżeli w trakcie filmu wyłącze w TV dźwięk ARC i włącze wbudowane głośniki TV to TV informuje ikonką, że włączył Dolby Atmos. Przy włączonym ARC to się nie pojawia, ani na TV, ani na wyświetlaczu amplitunera. W amplitunerze na początku przeszedłem proces konfiguracji i wskazałem jakie mam głośniki tj, frontowe, central, sub, surround i sufitowe. Nie przeprowadziłem kalibracji Audyssey ze względu na brak głośników. Czy możliwe jest, że przez to, że głośniki nie są fizycznie podłączone to amplituner nie widzi Dolby Atmos? Z góry dziękuję U ciebie jest problem bo nie masz kolumn. Druga sprawa to ustawienia wynajęcia tv i samego netflixa. Ludzie to uzyskują więc i ty. Kwestia chwili zabawy jak będą kolumny. Na suficie już je masz? Czy dopiero będzie remont? Dnia 5.02.2022 o 12:15, violator napisał: Niesamowite, ale wszedłem na forum z tego samego powodu. W moim przypadku sprawa wygląda tak. Laptop podłączony do Amplitunera Yamaha - odpalam na laptopie demo ATMOS, - na amp wyskakuje info, ze to Atmos i wszystko ładnie śmiga. W laptopie na ikonce głośnika - napis, że Audio Device to Yamaha. Włączam Projektor i zaczynają się problemy - w laptopie urządzenie audio zmienia się na ACER (projektor) na amp - znika ATMOS - pojawia się PCM i atmosy przestają działać mam tylko 7.1 W laptopie nie ma już opcji zmiany urządzenia YAMAHA tylko jest ACER (projektor) i tak jest dopóki nie wyłączę projektora. Jest na to jakaś rada? By mimo włączanego projektora laptop wciąż widział tylko Yamahe ? Bo laptop widzi finalne urządzenie które atmosa nie wspiera. Spotkałem się z tym. Ale nie wiem jak to się skończyło. Sprawdź ustawienia projektora może wyłączyć go jako odbiornik audio? Piotr Odpisz, cytując
Repugnant Napisano 26 listopada 2022 Napisano 26 listopada 2022 i co udalo sie to poustawiac? Odpisz, cytując
Piotr Sonido Napisano 28 listopada 2022 Napisano 28 listopada 2022 U Ciebie to kwestia wyjścia audio z BD moim zdaniem. Piotr Odpisz, cytując
Recommended Posts