Skocz do zawartości

Pierwszy zestaw - używany

andrzejek71

Recommended Posts

Witam,

chciałbym poradzić się odnośnie zakupu swojego pierwszego zestawu stereo. Niestety budżet nie jest duży (do 2000 zł). Pokój ma około 20 m2.  Muzyka jakiej słucham to w 60-70% elektronika (house, trance, itd.), a reszta to rock, pop, klasyka, hh. Zakup sprzętu będzie w UK, więc wydaje mi się, że łatwiej będzie znaleźć coś w dobrej cenie. Ze sprzętu jaki obserwowałem (modele i ceny) wybrałem m.in. takie pozycje:

1. Dali Zensor 5

2. Monitor Audio Bronze BX 5

3. Tannoy Fusion 4

4. Tannoy Fusion v4

5. Cambridge Audio S70

6. KEF Q500

7. KEF Q55

Kolejność przypadkowa.

Czy taki zestaw będę mógł podłączyć pod tv, filmy/muzyka z youtube oraz ew. bluetooth (chromecast etc.)?

Cambridge Audio Topaz AM10

Cambridge Audio Azur 540R

Yamaha RX-V 381

Denon AVR-1706

Dziękuję za wszelkie uwagi i pomoc :).

Edytowano przez andrzejek71

To chodzi o synergię brzmienia, żeby nie było za chudo na dole i za dużo na górze. Hause, Techno, Trance to specyficzna muza. Musi być bardzo mocny dół, a góra i środek może być lekko wycofana. Może, ale nie musi. Zależy jaki dźwięk lubisz.

BTW. Dla mnie najlepiej jak grają wszystkie pasma, z naciskiem mocny na dół.

Do tego gatunku poleciłbym coś z luxmana np. LV-109, LV-117, LV-113. Grało to świetnie.

Co będzie źródłem?

Pozdrawiam

Edytowano przez 1Ender

3 godziny temu, 1Ender napisał:

To chodzi o synergię brzmienia, żeby nie było za chudo na dole i za dużo na górze. Hause, Techno, Trance to specyficzna muza. Musi być bardzo mocny dół, a góra i środek może być lekko wycofana. Może, ale nie musi. Zależy jaki dźwięk lubisz.

BTW. Dla mnie najlepiej jak grają wszystkie pasma, z naciskiem mocny na dół.

Do tego gatunku poleciłbym coś z luxmana np. LV-109, LV-117, LV-113. Grało to świetnie.

Co będzie źródłem?

Pozdrawiam

Jako źródło chciałbym m.in. Spotify, ale zapewne dokupię odtwarzacz CD bo mam sporo płyt w kolekcji. To będzie pierwszy zestaw bo dotychczas tylko soundbar, albo jakiś zestaw kina z małymi głośniczkami (na plus tylko sub bo dodawał trochę niskich tonów, ale ogólnie brzmienie bardzo średnie).

Minusem przy używanym zestawie jest brak możliwości odsłuchu. Przy nowych jest trochę inaczej, ale na nowe szkoda takich pieniędzy.