Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć

Właśnie statałem się posiadaczem odtwarzacza cd pioneer pd-50ae-s, który ma zastąpić moją leciwą yamahę cd s1000. Generalnie jestem zadowolony gra pięknie. Zastanawia mnie tylko wysoka temperatura wyciąganych płyt po ok 3 godzinach jego pracy. Yamaha też się nagrzewała ale nie aż tak. Od razu uprzedzę i odpowiem, że sprzęt nie stoi w szafce itp. Co ciekawe sama obudowa praktycznie się nie nagrzewa lecz o same płyt. Z tyłu obudowy jest niewielka kratka wentylacyjna. Na innym forum ktoś mi poradził by zainstalować w odtwarzaczu wiatraczek, no ale sprzęt jest na gwarancji więc nie chcę majstrować. Może to normalne z tą temperaturą przy tej klasie odtwarzaczy a ja za bardzo się przejmuję?   

pozdrawiam 

Napisano

Myślę, że za bardzo się przejmujesz...

Pamiętaj ,że cała elektronika w środku urządzenia się nagrzewa podczas pracy i to całkowicie normalne. Płyta CD może więc się nagrzewać od tego, że przebywa w cieplejszym otoczeniu.
Także jeśli nie jest to jakaś skrajnie wysoka temperatura to się nie przejmuj.

Napisano

Z wiatraczkiem to ktoś zażartował. Firmy walczą aby odizolować sekcje , a tu silnik i wiatrak😬. Z nagrzewaniem cd jest różnie, ale płyty są ciepłe i pewnie te odtwarzacze gdzie płyta jest w jakimś metalowym zamkniętym czytniku ( drogie modele)to bardziej się płyty grzeją niż w otwartych napędach.