Skocz do zawartości

Shure M95 zakup igły. Jico E lub Jico HE.

Recommended Posts

Cześć posiadam wkładkę M95G. Ponieważ wg mnie igła w moim Shure dokonuje żywota. Objawy drastyczny spadek dynamiki, brak dociążenia i niskiego basu. Wcześniej było go bardzo dużo.

Zastanawiam się nad zakupem igly Jico E lub Jico HE. Eliptyk lub hiper eliptyk. Oprócz ceny ważne są dla mnie aspekty sonicznie oraz trwałość. Czy ktoś miał E i HE i robił takie porównanie? Cena  Jico E - 68€, cena Jico HE 136,78€. Wysyła 12€. 3 aspekt to kalibracja. Jak bardzo dokładnie trzeba ustawić ramię przy HE, aby był zauważalny efekt?

Edytowano przez 1Ender

• 1Ender changed the title to Shure M95 zakup igły. Jico E lub Jico HE.
  • 9 months later...

Jeżeli gramofon poprawnie skalibrowany, to bym zostawił jak jest. Sprawdź tylko maksymalną wartość docisku nowej igły. Antyscating nie ma takiej samej wartości jak siła docisku. Trzeba to ustawić na płycie bez rowków. 

Jaką igłę chcesz kupić? Polecam sklep da capo audio. Nie schodziłbym poniżej Jico ED. 

https://www.dacapoaudio.com/2665-Shure-N-95-styli.html

Pozdrawiam 

Edytowano przez 1Ender

36 minut temu, 1Ender napisał:

Jeżeli gramofon poprawnie skalibrowany, to bym zostawił jak jest. Sprawdź tylko maksymalną wartość docisku nowej igły. Antyscating nie ma takiej samej wartości jak siła docisku. Trzeba to ustawić na płycie bez rowków. 

Jaką igłę chcesz kupić? Polecam sklep da capo audio. Nie schodziłbym poniżej Jico ED. 

https://www.dacapoaudio.com/2665-Shure-N-95-styli.html

Pozdrawiam 

Tak mi się wydaje że mam gramofon skalibrowany poprawnie. Jak do tej pory wszystko świetnie hulało. Igłę już kupiłem oryginalną Shure N95ED z 76r. Mam nadzieję że będzie działać.