1Ender Napisano 31 marca 2022 Udostępnij Napisano 31 marca 2022 (edytowany) Cześć posiadam wkładkę M95G. Ponieważ wg mnie igła w moim Shure dokonuje żywota. Objawy drastyczny spadek dynamiki, brak dociążenia i niskiego basu. Wcześniej było go bardzo dużo. Zastanawiam się nad zakupem igly Jico E lub Jico HE. Eliptyk lub hiper eliptyk. Oprócz ceny ważne są dla mnie aspekty sonicznie oraz trwałość. Czy ktoś miał E i HE i robił takie porównanie? Cena Jico E - 68€, cena Jico HE 136,78€. Wysyła 12€. 3 aspekt to kalibracja. Jak bardzo dokładnie trzeba ustawić ramię przy HE, aby był zauważalny efekt? Edytowano 31 marca 2022 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 2 kwietnia 2022 Nikt nie miał Hiper Eliptyka? Czy kalibracja wkładki będzie tak samo upierdliwa jak przy shibata? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 17 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2023 Ponawiam temat ponieważ zakupiłem nową igłę elityczną do wkładki Shure M95 ED. Czy jest problem z kalibracją tej wkładki po wymianie igły? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 17 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2023 Nie, zmieniasz tylko igłę nie ruszając wkładki więc wszystko masz ustawione😃 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 17 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 stycznia 2023 Czyli nie muszę też docisku igły od nowa ustawiać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 (edytowany) Powinieneś sprawdzić za każdym razem jak grzebiesz przy wkładce. Edytowano 18 stycznia 2023 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 18 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 Czyli tak jak myślałem siła docisku igły, antyskating. Czy coś jeszcze? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 Mając zamontowaną wkładkę na headshellu i jej nie ruszając przy wymianie igły , nie musisz ustawiać ponownie overhangu , azymut bym sprawdził tak profilaktycznie. Choćby po to by zobaczyć czy igła nie jest wygięta i czy dobrze jest osadzona w wkładce. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 18 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 18 stycznia 2023 Sprawdzić zawsze można ale jeśli nie mamy narzędzi to spokojnie można przyjąć, że jest ok 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 19 stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 stycznia 2023 (edytowany) Jeżeli gramofon poprawnie skalibrowany, to bym zostawił jak jest. Sprawdź tylko maksymalną wartość docisku nowej igły. Antyscating nie ma takiej samej wartości jak siła docisku. Trzeba to ustawić na płycie bez rowków. Jaką igłę chcesz kupić? Polecam sklep da capo audio. Nie schodziłbym poniżej Jico ED. https://www.dacapoaudio.com/2665-Shure-N-95-styli.html Pozdrawiam Edytowano 19 stycznia 2023 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gogiel Napisano 19 stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 stycznia 2023 36 minut temu, 1Ender napisał: Jeżeli gramofon poprawnie skalibrowany, to bym zostawił jak jest. Sprawdź tylko maksymalną wartość docisku nowej igły. Antyscating nie ma takiej samej wartości jak siła docisku. Trzeba to ustawić na płycie bez rowków. Jaką igłę chcesz kupić? Polecam sklep da capo audio. Nie schodziłbym poniżej Jico ED. https://www.dacapoaudio.com/2665-Shure-N-95-styli.html Pozdrawiam Tak mi się wydaje że mam gramofon skalibrowany poprawnie. Jak do tej pory wszystko świetnie hulało. Igłę już kupiłem oryginalną Shure N95ED z 76r. Mam nadzieję że będzie działać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts